הוויה צבאית בסרטים ישראלים.

אלונה 11

New member
הוויה צבאית בסרטים ישראלים.

ביום רביעי יש לי מבחן ענק על ההשתקפות של הצבא בקולנוע... שזה אומר מה גישת הבמאי ומה הוא רוצה להעביר לנו, מה גישת הצופה, האם הצבא מוצג באור חיובי או שלילי, וכו'.... עכשיו- כל זה בהדגמה על "הלהקה", "גבעת חלפון אינה עונה", "בלוז לחופש הגדול", ו"מסע אלונקות". אם למישהו יש איזשהו סיכומון קטן או כל דבר שיכול לעזור לי, אשריו....

ברונדבי

New member
הם הלכו בשדות? החיים על פי אגפא?

חבל שלא ראיתם גם. בכל זאת, עד שנות ה70 היו לחיילים פתוס, רצו להאדיר אותם (המון מאפיינים בסיפור, בצילום, בעריכה, במשמעות, באחווה וכד'), בשנות ה70 בכלל לא הראו להם דעות, בגלל יום כיפור וכאלו, בעיקרון רק צחקו על המצב, כמו גבעת חלפון, וכל דבר, ניסו להתעלם מהמשבר המתחיל, והחל משנות ה80, דרך בלוז, מסע, אגפא ואפילו יוסי וג'אגר, פיתחו לחיילים רגשות, כל חייל הוא לעצמו, אנשים מפחדים ממלחמות, מפחדים מהממוות, בורחים מהצבא, מראים את החיים שלהם במשמעות לצבא, וכד'. אם היו לי הסיכומים מהתיכון היה יותר, קל, מצטער אבל שאין לי. למדתי באחד העם, בפתח תקוה, ככה שאם יש פה מישהו שיש לו סיכומים..

lollapalooza

New member
אם לדייק,

היחס לצבא ו"נתינת רגשות" לחיילים, העיסוק בפחד להתגייס, בסרבנות (ארהל'ה
) והפסקת ההתייחסות לצבא כאל משהו "קדוש" התחילה אחרי מלחמת יום כיפור. גודל האסון שהיה במלחמה הזאת, כמות ההרוגים הענקית, ההלם בכלל על זה שפרצה המלחמה בכזאת הפתעה, גרמו לאנשים להבין שצה"ל הוא לא הצבא הכי חזק בעולם, הוא לא צבא כל יכול, שזו הייתה הדעה, פחות או יותר, עד אז. מכאן התחילו סרטים שיותר מתעסקים ברגשות של החיילים או המתגייסים ובכל שאלת ה"על מה אנחנו נלחמים בכלל". בהתחלה היה ברור לכולם שהמלחמה "צודקת", אבל אחרי מלחמת יום כיפור, ואח"כ מלחמת לבנון שגרמה להישארות בלבנון ובמוות של אלפי חיילים, אנשים התחילו לתהות למה ועל מה אנחנו נלחמים לעזאזל. וזה כמובן קיבל ביטוי בקולנוע, בעיקר בסרטים שהוזכרו מעליי.

ברונדבי

New member
אבל

בין 73 ל82, זה רק התחיל, רוב ההלם היה בעונת הדובדבנים, אגפא ומסע אלונקות, אחרי 82, שהיה קרע בעם בגלל המלחמה בלבנון.

lollapalooza

New member
נכון, צודק.

אבל כמו שאמרת, זה התחיל מיום כיפור, לבנון רק החמיר את זה עוד יותר, וזה כבר מה שבא לידי ביטוי בקולנוע, מהבחינה שהסרטים שנעשו אחרי מלחמת לבנון יותר התעסקו בזה.

למעלה