אין חיסון שהוא בטוח לחלוטין
ד"ר קלינר, לא נוח לי עם הקביעה הנחרצת שלך לפיה החיסון החי-מוחלש "בטוח לחלוטין" - גם אם התכוונת כאשר ניתן למי שהתחסן בחיסון המומת קודם לכן. עמדתי על נקודה זו בהרחבה ב
תגובה שלי למאמר של ד"ר לנדסמן.
באשר לטענה שהחיסון הינו אותו חיסון שהוציאו ממנו זן אחד ולכן הוא אותו חיסון וכו' - גם זו אמירה פשטנית העוקפת את המורכבות באסטרטגיות מיגור הפוליו, בין חיסונים שונים בנסיבות שונות ואת החידה המאפיינת יחסי גומלין של וירוסים וחומרים נוספים כאשר "חיים" ביחד..
במאמר זה, למשל, מסבירים שיחסי הגומלין בין שלושת הזנים בחיסון הטריוולנטי אינם מובנים דיים ומתארים ניסיונות להתמודד עם השפעה של זן 2 על הזנים האחרים וגם על האפקט השונה באוכלוסיות שונות (חברות עניות לעומת מבוססות). לנוחותך, להלן הקטע הרלוונטי:
The GPEI responded to the challenge of poor immuno- genicity of trivalent OPV in a number of ways. In 2005 serotype 1 and 3 monovalent OPVs were developed and licensed through a public–private partnership [17]. The
trivalent formulation of OPV was known to result in interfer- ence between the vaccine strains, although the mechanisms underlying the observed interference have yet to be eluci- dated (competition for the poliovirus receptor and/or
induction of innate antiviral immunity may play a role). Despite the development of a ‘balanced’ formulation of the trivalent vaccine [18], which contains less serotype 2 vaccine virus compared with the other serotypes, preferential
seroconversion to this serotype is commonly observed. This effect is pronounced in lower-income settings, where the overall immunogenicity of OPV is diminished
כלומר, אי אפשר להציג את החיסון הביוולנטי כאילו יתנהג באופן מוכר וידוע על הזנים 1 ו 3 לאחר שהוציאו ממנו את זן 2, נהפוך הוא - רב הנסתר על הגלוי ורק לאחר התנסות נרחבת וממושכת ניתן יהיה אולי להסיק מסקנות על יעילותו כנגד הזנים האחרים ובטיחותו. הדבר מקבל חיזוק מזה שהמידע אשר יעמוד לרשותנו יהיה "בדיעבד", אפידמיולוגי ברובו (חלש), ולא תוצאות של מחקרים קלינים מבוקרים. ניתן גם לראות שתהיות וניתוחים על האפקט של חיסונים מונוולנטים מקבלים במה בדיון, הואיל וגם הם צריכים להיות מפותחים מחדש, לקבל רישיון שיווק (לאחר מחקרי יעילות ובטיחות), כלומר - להיבחן בפני עצמם.
לפיכך, כפי שהסברתי, אני מצפה לראות תוצאות מחקרים קליניים על החיסון הביוולנטי של GSK. עד היום לא ראינו אפילו את ה package insert שלו! הוא מגיע עם פתקית: "תקראו מה המתחרים שלנו מהודו עשו, אנו לא פיתחנו אותו, אנו רק מפעל ייצור שלהם"?!