הום ה-1 לאוקטובר ציון דרך עבורי

יוליקה

Member
מנהל
הום ה-1 לאוקטובר ציון דרך עבורי

היום לפני 15 שנה יצאתי לגימלאות.
התאריך הקובע אמנם הוא 1 לינואר 2001 - אך היום
יצאתי לתקופת הסתגלות של שלושה חודשים.

עוד תאריך שאני מציינת בחודש ספטמבר 1950 עלינו ארצה = 65 שנים.
את סיפור עליתנו ארצה סיפרתי בדף הפייסבוק שלי:

היום האחרון של חודש ספטמבר 2015 מחזיר אותי לחודש ספטמבר 1950 - רק 65 שנים בארץ....
עלינו לארץ באוניה "קוממיות" שהיתה זו דרכה האחרונה מאיטליה לארץ (אחרי המסע נשלחה לפירוק) ועליה מאות עולים חדשים מהונגריה, רומניה, פולין וצכוסלובקיה. עלינו אבא, אמא, סבתא מצד אמא ואנכי בת השנתיים וחצי.
הגענו לשערי חיפה סמוך לערב ראש השנה, זאת זכר לספר לי אבא - כי כולם ברכו את כולם בשנה טובה....
לפני רדתנו לחוף עלו לסיפון שליחי הסוכנות...ישראלים שלא בדיוק היו מסבירי פנים לעולים החדשים.... פקיד הסוכנות צעק על אבי בחרון אף.... אין לך מה לעשות כאן?? להביא לארץ ילדה קטנה למגיפת שיתוק ילדים??? פקיד הסוכנות מפא"יניק כניראה...לא ידע שנפל על ציוני אדוק חניך בית"ר וחבר הנהגת הסניף בבודפשט... הוא פגש אותו שוב כשירדנו מהאניה והוא נאלץ לתת לנו את חבילת הקליטה... תעודת זהות... ושם חדש בארץ... שוב הוא לא ידע עם מי יש לו עסק... שם אבי היה ארוין אבל אבא ציין בפניו אהרון... ושם אשתך? שרה במקום שרולטה... ושם חמותך מרגרט - רבקה... כשהגיע אלי החליט הפקיד להתחכם... מה שם בתך יוליה... אהה זה דומה ליהודית... מה פתאום יהודית?? שמה אביבה! איך אביבה מאיפה אביבה?? כי כך היא נולדה!! שמי ניתן לי כי נולדתי בתחילת האביב - אבא שאל בסניף בית"ר איך אומרים בעברית אביב... וכך קיבלתי את שמי.
פקיד הסוכנות פשפש בניירות, העניק לנו תעודת עולה והודיע שאנחנו נוסעים למעברה ליד כפר שמריהו... הפעם אבא לא צדק שלא לקח... יכולנו להיות בעלי וילה בכפר שמריהו חחחחח
אבא רצה להיות קרוב לתל אביב בגלל עבודתו... מייד אספר על כך... כל אחד מאיתנו קיבל 10 ל"י דמי קליטה ראשונים.
אבא לקח את הכסף... נגש לנהג טקסי והורה לו לנסוע לרמת גן... אינני יודעת בכמה עלתה הנסיעה... אבל אבא הוכיח שהוא ראש המשפחה איש העולם הגדול ויודע מה לעשות!!
הגענו לרמת גן... בדיוק לפינת הכביש השחור (היום ז'בוטינסקי) ורחוב הרצל. מלון "עדן"...מול קפה אואזיס.
בכניסה למלון חיכה לו וייס חברו מבית"ר מבודפשט... אבא אמר שהוא רוצה חדר במלון... כדי שלנו יהיה קודם כל איפה להניח את הראש... בעלי המלון לא ביקשו דמי קדימה... לא ערבות, אפילו לא שאלו מאיפה נשלם עבור החדר. האמת שהורי וסבתי היו לבושים לפי מיטב האופנה האירופאית ולא עוררו חשד. אבא ואמא דיברו אנגלית טובה וזה הספיק - סבתא דיברה גרמנית רהוטה. לאחר ההתמקמות בחדר... אמא ירדה למכלת הקרובה רכשה לחם, חלב, חמאה...
בקערה עגולה הניחה גוש קרח ועליו את מוצרי החלב ודחפה את הקערה מתחת למיטה.
הקרח גם קירר את החדר בשלהי ימי הקיץ של ספטמבר.
זה היה ביום הראשון שלנו במדינה.
למחרת בבוקר עם מעט הגרושים שנשארו לאבא הוא נסע לתל אביב. בתיק הוא נשא עמו דוגמאות לאיורים אותם הביא מבודפשט... הוא נכנס להוצאה לאור של ספרים... כתובת שקיבל מוייס... מנהל הוצאה לאור היה מתי שמולביץ מי שהיה לימים מנכ"ל משרד ראש הממשלה של בגין... מתי היה איש בית"ר שקיבל את אבא בזרועות פתוחות - ומייד נתן לו עבודה כמאייר ספרים. גם סבתא ואמא לא נשארו מובטלות... אמא התקבלה לעבוד בחנות צילום כרטושרית מקצוע שחלף מהעולם היום זה ניקרא פוטושופ.... וסבתא שהיתה ליידי, התקבלה כנני בבית עשירים שם לימדה אותם נימוסים והליכות ובישול גורמה אירופאי.... כן!! אשכנזי...
עלי לציין שעליתנו ארצה היתה בדיוק כשהגיע ארצה העליה הגדולה מבבל - רמת גן קלטה את העליה והשפה העיראקית התערבבה עם הפולנית, הונגרית, רומנית וצ'כית... גם העליה מבבל לא הלכה לחיות במעברה אלא הגיעה לעיר הגדולה רמת גן.
ואותי?? הכניסו למעון של ויצ"ו...שם למדתי עם עוד ילדים בגילי שנתיים וחצי - שלוש...את המילים הראשונות בעברית...
וזה היה בדיוק לפני 65 שנים.

מינהר

New member
יוליקה, הורים יפים. זו את באמצע, הילדה,כן?

אנו הגענו ארצה במאי 1950 באניה גלילה.
אחרי זמן קצר בפרדס חנה הגענו לבת- ים.
גם אצלנו היתה עליה עיראקית גדולה. לצד הרומנים, פולנים, הונגרים ותימנים.היתה אוירה טובה. לכולם היה מעט. אבי ידע עברית מחו"ל, אז נקלט מהר בעבודה.

כשאני רואה את התמונה

אז אני רואה הורים אנשים יפים והאבא נראה בהחלט אדם נחוש.
למרות כל הקשיים בטוח שהיה לך כייף בילדות.
אמנם ב-1960 הייתי כבר מועמד לחברות בקבוצת יזרעאל, אבל למרות כל הקשיים ולמרות העוני, זכרתי את ילדותי בערגה, ולכן לספר על ילדותי קראתי:"ימים מאושרים".

הדסהש1

New member
יוליקה בודאי היה דיי קשה ההסתגלות

התמונות מזכירות לי את סבתי וסבי שכלו מפולין בשנות ה30....

מינהר

New member
הפלסטינים רצחו זוג במכונית, לעיני ילדיהם הפעוטים

באזור בית צוריף, אזור שכם, ונמלטו לשכם.
אכן הם שכנים מאוד "הומניים", ו"שומרי חוק וסדר".
אני עוד זוכרת את הלינץ' בראמאללה של 2 אנשי מילואים, ושאר כל הרציחות.
כפרס מגיעה להם מדינה, מדינת טרור.
למה הם לא מהגרים לחול? כנראה מאוד טוב להם פה, ואנו לא ידענו.

למעלה