הוצאת דיבה - איך להימנע

הוצאת דיבה - איך להימנע

שלום,
היה לי סיכסוך עם גן ילדים, הייתי רוצה לכתוב ביקורת שלילית ברשת על מנת להזהיר הורים אחרים מהגן. אבל במסגרת הסכסוך הוזהרתי על ידי הבעלים שאם אני אספר את הצד שלי, הוא מתכוון לתבוע אותי בהוצאת דיבה וכן שיש לו הקלטות של שיחות ביננו.
האם ביקורת שלילית על עסק ברשת באמת יכולה להוביל לתביעת דיבה? האם יש דרך לעשות זאת מראש בצורה נכונה וכך להיות מוגן?

ההחלטה היא שלך

יש הגנות בחוק איסור לשון הרע ומוצע לך לעיין בחוק. אבל אי אפשר טכנית למנוע הגשת תביעה. הדרך הנכונה והבטוחה היא לשלוח מכתב התראה לבעלי הגן, ולדרוש פיצוי על נזקים שנגרמו לך.

במקרה של גנים

קשה להוכיח נזק (פסיכולוגי) אצל הילד, וקשה והוכיח מה קרה בגן (אין מצלמות).

אני לא חושב שתהליך משפטי מצידי יעזור לי.

ביקורת ברשת עשויה להוביל לתביעת דיבה

אבל חוק איסור לשון הרע, בסעיף 14, מגן על מי שהוכיח, כי פרסם אמת שיש בה עניין ציבורי.
לחלופין, די לו לנתבע שיוכיח, כי דבריו פורסמו באחת הנסיבות המפורטות בסעיף 15 לחוק (למשל, כדי להגן על עניין אישי כשר שלו או של מי שהפרסום מופנה אליו), וכי לא חרגו מהסביר באותן נסיבות, כדי שיהא מוחזק כמי שפרסם את הדברים בתום לב, וגם אז יהיה מוגן (סעיף 16(א) לחוק), אלא אם כן יפריך התובע את החזקה, על-ידי כך שיוכיח את אחת החלופות, המפורטות בסעיף 16(ב) לחוק:
(1) שהדבר שפורסם לא היה אמת והוא (הנתבע שפרסם) לא האמין באמיתותו;
(2) שהדבר שפורסם לא היה אמת והוא לא נקט לפני הפרסום אמצעים סבירים להיווכח אם אמת הוא אם לא;
(3) שהוא נתכוון על ידי הפרסום לפגוע במידה גדולה משהייתה סבירה להגנת הערכים המוגנים על-ידי סעיף 15.
ולסיכום: זכותך לפרסם ביקורת, זכותו של הנפגע לתבוע אותך וזכותו של השופט לפסוק מי צודק.
וכדי לצמצם את הסיכוי להגשת תביעה, או להפסד במשפט אם תוגש, מוטב שתקפיד לפרסם אמת ולהימנע מאמירות שתתקשה להוכיחן.

על מי נטל ההוכחה בתביעת לשון הרע?

במקרה של תביעה נגדי אני הצד שתריך להוכיח שכתב אמת או הצד התובע צריך להוכיח ששיקרתי?

אגב, תודה על התשובה עופר.

נטל ההוכחה במשפט דיבה

1. אם אתה מתגונן בטענה, שהפרסום אמת ויש בו עניין ציבורי, על-פי סעיף 14 לחוק, עליך להוכיח את שני הרכיבים: שפרסמת אמת, ושהיה בה עניין ציבורי.
2. אם אתה מתגונן בטענה החלופית, שפרסמת את הדברים בתום לב, נטל ההוכחה מתחלק בינך לבין התובע:
כפי שהבהרתי בתשובתי הקודמת, אתה צריך להוכיח רק שפרסמת את הדברים באחת הנסיבות המפורטות בסעיף 15 לחוק, וכי הדברים לא חרגו מהסביר באותן נסיבות. אם תצליח בכך, תתקיים חזקה שפעלת בתום לב, אלא אם כן יפריך התובע את החזקה, בכך שיוכיח אחת משלוש החלופות שבסעיף 16(ב) לחוק.

נ"ב

כדי להסיר ספק, מובן שאתה רשאי לטעון שעומדות לך שתי ההגנות: הן שהפרסום אמת ויש בו עניין ציבורי והן שנעשה בתום לב, אך די באחת כדי לזכות במשפט.

למעלה