הזכות לסרב

shellyland

New member
הזכות לסרב

היום בשיעור המרצה שלי התעקשה לומר "סרבּני גיוס" וכן "סרבּנות". האם היא צודקת? למה?

בכל

אשמה השוָוא. אין לי מושג אם היא נעה או נחה, אבל מה שבטוח - השווא חסרת מנוח היא ומכאן הדגש ב-"ב".

ת י א ה

New member
מזכיר לי...

ויכוח שהיה לנו בעת הכנת טקס יום הזיכרון לחללי צה"ל. שכול (כ דגושה) או שכול משפחות ששכלו (דגושה) או ששכלו (רפה)

נני55

New member
וזה למה ../images/Emo132.gif../images/Emo163.gif

במשקל זה עה"פ ולה"פ רפוייות (וגם קמץ קיים). כגון: אספן שדכן טפסן(של בניין)וסרבן וכמובן שאי אפשר בלי חריגים -דבּרן,וכּחן,חבּלן,טפּסן(מטפס),עבּדן,קבּלן,קבּצן. נ.ב עוד קטלן מעניין עגבן+יה=עגבניה(הבי"ת רפויה)

תיקון קל

לא מדובר במשקל ובחריגים, אלא בשני משקלים קַטְלָן רקדן, קפדן (פ רפה), צרכן ועוד קַטְּלָן חבּלן, סדּרן, קבּצן, וכּחן ותּרן ועוד. כולם שמות הקשורים בבניין פיעל (דגש חזק בע' הפועל) והסַרְבָן כמו הנַדְבָן והאַרְכָן אולי יסרב, אבל בי"תו תמשיך להיות רפה.

נני55

New member
אתה בטוח?

אני למדתי אחרת . כמו כן לא הבנתי את הקשר לבניין פיעל (שדכן,נקדן-פיעל)

בטוחה?

תמיד אפשר ללמוד דברים חדשים. מה למדת? אם את/ה רוצה אפשר גם לקרוא לזה משקל אחד עם שתי צורות משנה, אבל לא מדובר בחריגים, כי הם לא בודדים ובעיקר כי יש לזה סיבה: השמות הקשורים לבניין פיעל (כלומר שהפועל משורשם הוא בפיעל, או בבן דודו התפעל) באים בד"כ בתבנית דגושה: כך הדוגמאות שהבאתי לעיל:סַדְּרָן (לסדר), קַבְּצָן (לקבץ), וַתְּרָן (לוותר) וגם שַדְּכָן רקדן, למדן, נבחן ועוד אינם גזורים מפועל בפיעל אלא בקל, ועה"פ שלהם אינה דגושה. נקדן אמנם אינו דגוש, למה? אולי הפועל כי בפיעל מאוחר לו. או שזו דוגמה של חריג

למעלה