הזמנה לדיון - מה זה "חינוך" בעינכם?

mother cat

New member
הזמנה לדיון - מה זה "חינוך" בעינכם?

בעקבות שרשור שהיה פה הפורום בו כולנו בטבעיות דיברנו על "חינוך" במשמעות של הצבת גבולות ואכיפתן, הייתי שמחה לשמוע מה עוד לדעתכם נכלל התחום של חינוך, איך אנחנו, כהורים ביולוגיים או חורגים, יכולים לחנך את ילדינו - ולא רק בלהיות "שוטרי תנועה" של מה מותר ומה אסור.

אשמח גם להתיחסות שלכן לאיפה מקומו של ההורה הלא ביולוגי בזה - גם הורה לא ביולוגי יכול/צריך/מותר לו לשאוף לחנך, להנחיל ערכים, לקדם ילד? ואיך עושים את זה מבלי ליצור חיכוחים.

יאללה - מחכה לשמוע דברי חוכמה שלכם. דוגמאות מהחיים יתקבלו בשמחה

1Shir

New member
את מוזמנת להתייחס כאן לתגובותיי החדשות בשרשור

הקודם

mother cat

New member
קראתי את תשובותיך למטה

ואני חושבת שאת מתגלה כבחורה מאד רגישה ואמפתית - בהחלט שמחה שיש לנו אותך פה

אבל בואי תעזרי לי לרגע - את מתארת סיטואציה בה את גילית רגישות מרשימה כלפי הבת של בן זוגך, ובעצם היית היחידה שהתיחסת למצוקה שלה. אבל איך זה מתקשר לחינוך? את חושבת שלימדת אותה משהו כשניגשת לדבר איתה? אולי כן - אני יכולה לחשוב על כמה וכמה דברים שאפרש ללמוד במצב כזה, ואולי לא - אולי היית רק כתף בשבילב לבכות, שזה גם חשוב. אשמח אם תפרטי כדי שנבין את הדוגמא קצת יותר.

1Shir

New member
קודם כל תודה

אני לא יודעת אם זה מתקשר לחינוך. לכן נתתי דוגמא שבעיני היא בתחום האפור. באמצעות הדוגמא בעצם הסברתי על איזה "חינוך" חשבתי כשחשבתי על הנושא - לצורך הדיון הספציפי הזה, בעיני חינוך זה בעיקר איסורים. אני לא חושבת שיש סיכוי שיפריע למישהו אם תחנכי את הילדים שלו "חינוך חיובי" מה שנקרא. הסברתי על מה בעיני צריך להיות הדיון.
אני כבר ממש לא זוכרת מה היה במקרה הספציפי שלי כי הוא היה לפני ארבע שנים

לגבי השאלה ששאלת למטה, שוב, מהזוית של הילדה אבל זאת הזוית שיש לי - לדעתי את לא צריכה להגיד לילד בן 14 מה לראות בטלויזיה. אבל אני בכלל חושבת שזה גיל מבוגר מדי כדי להגיד לו מה לראות. בטח אם מדובר בריאליטי, שמה לעשות, בעולם של היום גם ילדים ממש קטנים נחשפים אליו
למיטב זכרוני, בגיל הזה גם פורנו רך כבר לא אסרו עליי לראות. אבל אולי אני בגיל 14, מעצם היותי בת ו/או בכלל, הייתי יותר בוגרת מבן ה-14 שיש לך בבית. לדעתי כשאוסרים על מישהו לצפות במשהו, זה רק הופך את זה הרבה יותר מעניין בשבילו, והוא מגיע לזה בכל זאת מאחורי גבם של ההורים. אני זוכרת את עצמי בגיל 13 בימי שישי בלילה רואה תוכניות פורנו רך רק כי ההורים אמרו שזה אסור לי. כשזה לא היה אסור, זה כבר פחות עניין אותי בכל מקרה אחרי שקלטתי את הפואנטה.
אלמלא היה לך ילד, הייתי אומרת שאין ספק שאת לא צריכה להתערב בכלום (אני מדמיינת את עצמי בסיטואציה נשואה לגבר עם ילדים). כמובן שכאשר שני ילדים באותו בית מתחנכים אחרת, זה יוצר בעיות... וכאן זה תפקידו הגדול של הפורום

mother cat

New member
מעניין...

הכבתבה הזו הוסיפה עוד שתי אספקטים שלא חשבתי עליהם - מערכת החינוך הפורמלית שנבחרת לילדים, ועמדתו של ההורה הביולוגי השני...

ומה דעתך בעקבות הכתבה? אני חושבת שרובנו נחרדים כשאנחנו שומעים על בית-הספר הסיינטולוגי הזה שטום רוצה לשלוח אליו את ביתו. אבל בארץ שלנו בסוגיות של חילוני לעומת דתי וחרדי - איך קובעים איפה ילמד ילד עם הוריו הביולוגיים מוצאים עצמם במקומות שונים בסולם הדתיות?

mother cat

New member
טוב, הדיון שקיוויתי לו לא התפתח....

אז בואו אצמצם קצת ואעלה תהיה שעלתה לי בימים האחרונים.

בעיני, יש לטלוויזיה המון שפעה על חינוך ילדינו - היא מקנה ערכים (או הורסת הקנית ערכים), היא חושפת לאלימות, לשפה לא טובה, ובאופן כללי גורמת לכולנו להיות פחות פעילים. לגבי החתלתול, יש לי הגדרה ברורה של איזה תכנים אני מסכימה שהוא יראה - מותאם לגיל שלו וכמובן לערכים שלי (למשל בוב ספוג - שיש ילדים בגילו שרואים - אני לא מרשה כיוון שהוא מאד אלים בעיני).

מבלי לראות את זה רק כסוגיית גבולות - האם לדעתכם ההורה הלא ביולוגי יכול/צריך להתערב בתכנים שרואים ילדיו החורגים? אני מודה שאני נחרדת מול בן ה-14 של בעלי שרואה דברים כמו היפה והחנון - שבעיני זו תוכנית עם מסרים ירודים ובעיתיים גם למבוגר, ועל אחת כמה וכמה לנער מתבגר שאינו לגמרי מבין את הבעיתיות. אני מביעה את דעתי בפני בעלי, אבל לא מתערבת ממש. אני צריכה? אני יכולה?

kisslali

New member
אולי זה עניין של סמנטיקה

נראה לי שיהיה יותר פשוט אם נדבר על גבולות (שכולנו מסכימים שהם חלק מחינוך). מי צריך לשים גבולות לילדים? רק ההורה הביולוגי? גם בן הזוג? מי קובע מי שם גבולות? ומי קובע את הגבול ומי רק מוציא אל הפועל?

כשיש הסכמה לגבי סגנון החינוך (שני בני הזוג חושבים שהיפה והחנוך זה NO NO) לגמרי בסדר שגם ההורה הביולוגי וגם בן/בת הזוג יעשו הכל, ובעולם מושלם ככה זה יעבוד. במציאות, כמו במציאות, יש פערים ושוני בגישות. יש הבדל בסיסי ומהותי בין איך מתייחסים רוב האנשים לילדיהם הביולוגיים לעומת היחס לילדים של בני/בנות זוגם. יש הבדל ביחס לילד שאינו שלך, כשאין לך ילדים משלך. בקיצור יש בלי סוף וריאציות. בנוסף צריך גם לזכור שבכל זוגיות יש קשר הדוק בין משחקי שליטה (הגדרה עדינה) לבין חינוך הילדים.

יש המון אפשרויות ולכל משפחה יש פתרון אחר. בהתחלת הקשר נתתי לבן זוגי הזדמנות ליצור קשר 'הורי' עם ילדי. לא יצאתי בהצהרות שרק אני אחנך וכו'. אני זוכרת שזוגי אמר שזה יקח זמן ושהוא לא יוכל לכפות על הילדים לכבד אותו, זה יצטרך לבוא מהם, זה נשמע חכם ובוגר ואני פשוט התמוגגתי.
ממש מעט זמן אחרי זה התחלפה המנגינה ושמעתי את אביו (של זוגי) מדבר מגרונו (עריץ, שתלטן, לא מכבד. חינך את ילדיו עם חגורה). במקביל ראיתי את הקשר שלו עם ילדיו והבנתי כמה דברים: זוגי לא מחנך את ילדיו: הוא חבר שלהם ומקסימום בייבי-סיטר. כשהוא גר בבית עם ילדים הוא מתנהג כלפיהם כמו שהתנהגו אליו וכמו שחינכו אותו. אין לו נסיון (עזב את הבית כשהילדים היו קטנים מאד ולא היה מעורב במיוחד).
בשלב זה ניסיתי לדבר, להסביר ולתת דוגמאות. זה לא עבד והתחלתי לשמוע כמה שאני ותרנית, מפנקת, לא שמה מספיק גבולות. פה כבר היה ברור שזה לא עניין של לחנך אלא לצפות שהילדים יתנהגו כמו שנוח לו: לא יעשו בלגאן בסלון, לא יפריעו לו לראות חדשות (ישמרו על שקט).
באופן תיאורטי הייתי מעדיפה שנהיה שותפים לגידול הילדים, במציאות זה לא בא בחשבון, ולכן אחרי לבטים החלטתי שאני מחנכת את הילדים שלי. אני לא מתערבת בחינוך ילדיו (נדמה לי שהוא שמח אם הייתי מנסה לפחות ולי יש לא מעט להגיד, בכל זאת: לידם אני שותקת).

סליחה שחזרתי לראות את זה כסוגיית גבולות, לדעתי זה מה שזה. את דעתך האישית את יכולה להביע, אבל אני לא רואה איך את יכולה לקבוע שאסור להם משהו שבעלך מרשה. כאמור, זה לא כ"כ פשוט כששני בני הזוג הורים ביולוגים, על אחת כמה וכמה כשלא.

דוגמא בנושא עישון: בעבר שנינו עישנו, אני הפסקתי והוא עבר לסיגרים (מעשן הרבה פחות). לגבי הילדים שלי הייתי מאד ברורה: לא מעשנים עד שאתם לא עצמאים כלכלית ואוי למי שיעשן כל עוד אני מפרנסת אותו. במקביל הפסקתי לעשן בעיקר כדי להראות להם כמה שזה חשוב. שניהם ד"א לא מעשנים כיום. הוא לעומת זאת, ממש עשה חגיגה מזה שהוא והבן שלו 'מעשנים ביחד' (הילד היה בן פחות מ-18: אמרתי חבר שלו??!?). אם הוא היה מתנהג כך עם הילדים שלי הייתי מוציאה עליו חוזה...
אז תקראי לזה דוגמא אישית? חינוך? גבולות?

אני מאמינה שלו היו לנו ילדים משותפים הוא לא היה מתנהג איתם כמו שהוא מתנהג עם הילדים שלו.

ללי

mother cat

New member
אז בן זוגך בעצם דורש יותר מילדיך מאשר מילדיו?

וואו! אני לא חושבת שהייתי מסוגלת.
אני זוכרת שבעלי פעם אמר לי שכשיהיה לי ילד משלי אני אחשוב אחרת לגבי גבולות - לגמרי לא הסכמתי איתו ואני לגמרי מוכיחה את עצמי בזה. כל מה שאני מצפה מילדיו של בעלי אני מצפה מהחתלתול - כמובן בהתאם לגיל. אם כבר, אני מצפה מהחתלתול להרבה יותר ודורשת הרבה יותר... או אולי מגבילה הרבה יותר?

לגבי העישון - וואו! כל הכבוד לך שהפסקת עבור ילדייך. אני יודעת כמה זה קשה להפסיק (אבא שלי עישן במשך שנים) ואני ממש מעריכה אותך על המאמץ. לגבי בעלך - אין לי מה להגיד. גם אני הייתי מוציאה חוזה על משהו שהיה מעשן ביחד עם אחד הילדים - אגב גם הילדים של בעלי, לא רק החתלתול.

אם היו לכם ילדים משותפים - את חושבת שהוא היה איפהשהו באמצע - בין הדרישות שלו מילדיך ל"חבריות" עם ילדיו? או שהוא היה "מתישר" לפי הקו שלך?

kisslali

New member
ימים יגידו

גם אני, כמו בעלך, חושבת שמה שרואים משם לא רואים מכאן. אני בטוחה השגבולות שתשימי יהיו אחרים מאלה שבעלך שם אבל הם גם לא יהיו בדיוק כמו שאת חושבת כרגע, בעיקר בכל הקשור לילדיו. אני מאמינה שאנחנו מתייחסים אחרת לילדינו מאשר לילדי אחרים, גם אם הם 'כמעט' שלנו כמו אצלך.

אם היו לנו ילדים משותפים אני מאמינה שזה היה איפה שהוא באמצע, הוא בטוח לא היה מתיישר לפי הקו שלי, גם לא הייתי מצפה לזה.

במעט מאד מקרים יש אחידות מלאה, בדרך כלל יש הבדל ומתפשרים: את לא מכירה את הקטע שאמא מרשה אבל שאבא לא ידע...
אני מניחה שגם אצלינו זה היה ככה (הפוך ז"א).

בנוסף, בכל זוגיות יש הורה דומיננטי (גם אם אנשים לא מודים בזה), אני מניחה שאצלינו אני הייתי הדומיננטית בנושא חינוך הילדים.

ללי

kisslali

New member
עוד משהו

לזוגי אין היום קשר עם ילדיו הגדולים (שניהם מעל 30). הצעיר, שהוא בן לאם אחרת, בקשר מצויין עם זוגי אבל מאז שאני מכירה אותו הם נפגשים 4-5 פעמים בשנה. מדברים אחת לשבועיים בערך וזהו. כשנפגשנו הילד היה בן 10, הוא היה מגיע בחופשים למס' ימים וזהו. מאז ועד היום הקשר מבוסס על רגשות אשמה ופיצוי. כשהילד היה צעיר כל ביקור היה אורגיה של בזבוזים ואכילת זבל, כל שנה היו מתנות בסכומים מטורפים ובהמשך פשוט העברת כספים.
זוגי מעולם לא דרש מבנו דבר. לא רק שהוא ציפה ליותר מילדי, הוא גם ציפה שכולנו נשתתף 'בחגיגה' כשבנו הגיע כי הוא 'אורח' וכי הוא מגיע לעיתים רחוקות. בזמנו ניסיתי להסביר שזה פוגע בילד, שאבא שלו מתייחס אליו כאל אורח - לא היה עם מי לדבר.

אני יודעת שזה נשמע לא טוב, אני גם יודעת שזה לא יוצא דופן. גרושים רבים מתנהגים כך וגם פה מי שמשלם את המחיר זה הילדים שלהם.

ללי

mother cat

New member
את צודקת...

האמהות אכן משנה אותי, ואני מגלה שאני לא תמיד מגיבה כמו שציפיתי. אבל אני מוצאת שאני די נאמנה לערכים שלי ולאידיאולוגיה שלי על גידול ילדים. למרות שאני נצבת כל יום מול אתגרים וכל יום אני לומדת דרכי התמודדות חדשים.

אכן ימים יגידו

למעלה