הזעה - התייבשות - חסימת מעיים - והקשר ביניהם

sporTV

New member
מסתבר ש....

הידרן כבר לא משווק או לא מיוצר.... ואת זה למדתי בכנס המשפחות בשניידר היום! את זה ועוד הרבה דברים

sporTV

New member
הזעה - התייבשות - חסימת מעיים - והקשר ביניהם

השאלה הבאה מופנית לורדית הרוקחת הקלינית מספר אחת בארץ (וגם הכי נחמדה בארץ) ועכשיו אפסיק עם החנופה ואעבור לשאלתי. ביום חמישי האחרון חגגתי ביום הסטודנט בתל אביב. אכלתי ארוחות מלאות, כרגיל. דבר אחד היה שונה - הזעתי המון בערב. שתיתי ואכלתי. באותו לילה התחלתי להרגיש חוסר איזון חזק בגוף (תחושה של "עומד ליפול...") ועייפות מטורפת. שתיתי מים, אכלתי קצת, נטלתי כדורי מלח והלכתי לישון. ביום שישי (אתמול) הרגשתי רוב היום חולשות, חוסר איזון וסחרחורת. אתמול כל היום נטלתי כדורי מלח, אכלתי מזונות מלוחים, מרק מלוח שתיתי המון, נחתי וכו'.... ביום שבת - הבוקר - כבר הרגשתי על סף עילפון...והגעתי למיון בבילינסון כי חששתי שהתייבשתי. במיון קיבלתי 2 ליטר סיליין בעירוי. כל הבדיקות (בייחוד אלקטרוליטים - מלחים וכו') יצאו תקינות להפליא. מה שכן קרה במיון זה שעירויי הנוזלים גרמו לי (חוץ מלשתן רב) להתפנות לשירותים.... אחרי שהקאתי את נשמתי והתפניתי, אכלתי ושתיתי והגוף אט אט התאושש. ואני שואל - האם זה נפוץ שגלגל השלג הזה מתרחש: הזעה והתייבשות (אפילו קלה...) --> חסימת מעיים --> תחושת חוסר איזון בגוף, חולשה ובלבול. ואם נפרק את זה לגורמים - איך ניתן לדעת מתי זו התייבשות ומתי זו "רק" חסימת מעיים (חלקית...לא חמורה ומלאה) ולטפל בזה בהתאם להרגשה מבלי לרוץ למיון? שיהיה לכולנו לילה מעולה, בריא, חזק וגם כייפי.... יאללה ברסה

ואתה מפנה את השאלה לורדית ולא לרופא כי??????

לא שהגעתי אי פעם למיון עם חסימת מעיים... אבל לא כל כך מבינה את קשר בין התסמינים האלו לחסימה... קרה לך בעבר כבר?

sporTV

New member
כי אני חושב שאני זוכר שורדית

הזכירה את נושא ההתייבשות ומכירה אותו לעומק. אם אגלה שאני טועה בהחלט אפנה את השאלה גם לרופא. קרה לי בעבר שחסימות מעיים גרמו לי לחולשות ותחושת חולי.

orii

New member
תיאורית הקשר

קודם כל, זו בהחלט שאלה לרופא (דרך אגב, הרופא הרלוונטי אמור להיות גסטרואנטרולוג ולאו דווקא רופא ריאות אם כי רטופאי ריאות של CF יודעים לעיתים יותר בנושא מרופאי גסטרו שאינן מטפלים ב CF). בנוסף, תמיד טוב לדעת מה ורדית יודעת על הטיפולים/תרופות הרלוונטיות. אכן קיים קשר בין הזעה התיבשות וחסימת מעיים. קשר ברור של סיבה ומסובב (אחד גורם לשני הגורם לשלישי). איבוד המים והמלחים בזיעה גורם לאיבוד נוזלים מחלל המעי. אצל CFניקים עם נטיות זה בדיוק מה שצריך כדי להתחיל חסימת מעיים. הצואה הדביקה נצברת ומתחילה את החסימה. לצערי, למדתי על הקשר הזה מניסיון ולא בתיאוריה. כאמור, הקשר הזה לא חזק באותה המידה בין כל החולים, והוא מורגש בעיקר למי שרגיש לחסימות מעיים. במקרים אלו התיבשות עלולה לקדם תהליך זה ויש להקפיד מאוד על שתייה והחזרת מלחים. לדעתי, מעבר להרבה מים והרבה מלחים חשוב לתת גם הרבה פגלקס (שהגרסה הכי מתקדמת, והמאוד ממולצת, שלו, הוא נורמלקס). הפגלקס דואג להכניס הרבה מיים לחלל המעי ובכך הוא עשוי למנוע את החסימה.

chakiv

New member
הזעה - התייבשות - חסימת מעיים - תשובה ארוכההה

הי עוז, אני שמחה לדעת שהלכת ליום הסטודנט, פגשת אנשים, ועשית כייף חיים. עצוב לי לשמוע שזה הוביל למצב של התייבשות חמורה, עד כדי כך שהגעת למיון. טוב לשמוע שעכשיו אתה מרגיש בסדר גמור ושהאירוע של ההתייבשות החריפה, כפי שאתה מתאר, חלף. זה היה יכול להיגמר אחרת.... לגבי שאלותייך, " האם זה נפוץ שגלגל השלג הזה מתרחש: הזעה והתייבשות (אפילו קלה...) --> חסימת מעיים --> תחושת חוסר איזון בגוף, חולשה ובלבול" כן. ההתייבשות ב- CF מתרחשת מהר יותר מאשר באנשים ללא CF. הסיבה נובעת מזה שב- CF מאבדים מלחים מהגוף בזיעה בכמות גדולה יותר מאשר באנשים ללא CF – באדם מבוגר עם CF הולכים 500 מ"ג של מלח במנוחה, וזה יכול גם להגיע למצב של עד פי 10 בפעילות מאומצת בזמן חום ולחות. קרוב לוודאי שזה מה שקרה לך....איבדת כמות מטורפת של מלחים בזיעה, ולא הצלחת לפצות על זה בשתייה ובאכילה. הצלחת, בסופו של דבר, להתגבר על זה ולהגיע במצב הרבה יותר טוב למיון ממה שיכולת להגיע (חס וחלילה) על ידי זה שלקחת המון כדורי מלח ושתית המון (בגלל זה, לדעתי, תוצאות בדיקת האלקטרוליטים יצאה תקינה). חסימת המעיים היא לא זו שגרמה "לתחושת חוסר האיזון בגוף, חולשה ובלבול", אלא היא נגרמה כתוצאה מאובדן המלחים והנוזלים מהגוף – מה ה ת י י ב ש ו ת! וההתייבשות היא זו שגרמה "לתחושת חוסר איזון בגוף, חולשה ובלבול". "ואני שואל - ואם נפרק את זה לגורמים - איך ניתן לדעת מתי זו התייבשות ומתי זו "רק" חסימת מעיים (חלקית...לא חמורה ומלאה) ולטפל בזה בהתאם להרגשה מבלי לרוץ למיון?" אתה לא תמיד יכול לדעת. הבעייתיות שקיימת ב- CF היא שקשה "להרגיש" התייבשות ו/או חסימת מעיים קלה. מנגנון הצמא אינו תקין מסיבות מסוימות, כלומר: עלולים להזיע ולאבד כמות מלחים גבוהה, שבמצב רגיל היה משדר למוח תחושת צמא דחופה, אבל ב- CF זה לא קורה. כשכן מרגישים, אז זה בדרך כלל מתבטא כבר בחסימת מעיים, ובמצב חמור יכול להגיע לסחרחורות, הקאות, פרפור לב – וזה מצב מסכן חיים. כמובן, שיש נטייה לחסימות מעיים ולהתייבשות מהירה יותר באנשים מסוימים (כלומר: אנשים עם CF עם סיכוי גבוה יותר לסבול מתופעות האלו). לא ידוע לי מה הגורם האמיתי. ייתכן שיש עניין של מוטציות גנטיות, אבל אני לא בטוחה בזה ואת זה כדאי לשאול באמת גסטרואנטרולוג. מה אפשר היה לעשות בשביל למנוע את מה שקרה? – פשוט להכין את הגוף לפני! כלומר: לשתות 2 שקיות אלקטרורייס מוכנות (תוספת מינרלים/אלקטרוליטים) לפני שמגיעים למסיבה, לקחת 4 כדורי מלח עם מספר כוסות מים לפני שמתחילים את הפעילות הגופנית המאומצת או לפני שהולכים לטייל וכו'. וגם לשתות כדורי מלח או תמיסות מינרלים תוך כדי הפעילות ובסופה. אני מצרפת להודעה קובץ ובו הנחיות ברורות לקראת הקיץ – כמה מים לשתות, כמה מלח לקחת ואיך. את ההנחיות האלו אשלח לכל המרפאות לשימושן... כדאי "לטגלן".... בנוסף, היום בשניידר מתקיים ערב משפחות. אני מעבירה נושא שנקרא "הכנה לקיץ" – ואני מתכוונת לדבר בדיוק על נושא שתיית המים המרובה ותוספת המלח שיש להוסיף בתקופת הקיץ. אז מי שמטופל במרפאה בשניידר, כדאי לו להגיע. יהיה מעניין. בכל מקרה, במצב שתיארת, sporTV, לדעתי היית צריך להגיע למיון מהר יותר. זה מצב מסוכן ולא היית צריך לחכות בבית "עד שזה יעבור מעצמו". כך אני ממליצה לך ולאחרים לנהוג. זו דעתי....ואני לא רופאה. אני כן חושבת שכדאי גם לאחד הרופאים (עדיף מתחום הגסטרו) שיענה בנוסף לתשובתי זו. תרגיש טוב, בלי התייבשויות או חסימות ותמשיך ליהנות ולכייף. זה לא צריך למנוע ממך לעשות את הדברים האלו. פשוט צריכה להיות הכנה טובה יותר בפעם הבאה... ורדית

sporTV

New member
ואוו

כרגיל התשובות שלך מרשימות כל פעם מחדש. קודם כל - תודה רבה רבה! אני מתחיל ליישם את שאמרת. כל יום כדורי מלח לפני פעילות גופנית, שתייה מרובה (אגב, אני תמיד תמיד שותה המון כוסות מים ביום) רשמת שעצירות וחסימת מעיים לא גורמים לתחושת חוסר איזון או סחרחורת. כשהייתי במיון והערכים היו תקינים לגמרי מה שהכי עזר לי זה הנוזלים שגרמו לכך שאתפנה. ואז התאוששתי כלעומת איך שהגעתי למיון. גם היום, אחרי שימוש במרוקן וקונסיל (כמו פגלקס) אני עדיין מרגיש חוסר איזון מעת לעת (זה בא בגלים...) ועוד יש קושי בהתרוקנות. מה שמוביל אותי לשאלה - אם עצירות לא אמורה לגרום לחוסר איזון, האם ההתייבשות שקרתה לפני כמה ימים ו"נעצרה" עדיין נותנת אותותיה על הגוף? נתראה הערב בכנס המשפחות בשניידר

chakiv

New member
חוסר איזון בגוף/התייבשות/חסימת מעיים -

הי עוז, ההתייבשות שחווית לפני מספר ימים גרמה ללחץ על גופך
, בשפה המקצועית קוראים לזה: STRESS, סטרס או עקה. כל סטרס, לא משנה הסיבות לו (מחלה, חום, שלשולים, הקאות, חרדה נפשית וכן הלאה) יכול להוביל לתחושת חוסר איזון, שלוקח לה כמה ימים עד שמתפוגגת ונעלמת. הגוף שלך מנסה להתאושש מהמשבר שהיה לו, ולכן אתה ממשיך להרגיש את "חוסר האיזון" הזה שאתה חווה. א ב ל, עוז יקירי, אני חושבת שכדאי לפנות במקרה זה לרופא
גסטרו בשביל לקבל אבחנה וטיפול מקיפים
. אני לא הכתובת המתאימה במקרה זה. אני בטוחה שבמרפאה יוכלו להפנות אותך לאנשים טובים בתחום. חשוב להגיע לרופא גסטרו שמבין ב-CF ולא לכל רופא שקיים, כיוון שיש מצבים ייחודיים בסיסטיק פיברוזיס שאינם קיימים במקרים אחרים. כן, אתה מיוחד
! נכון שכתבתי, ואני מצטטת " חסימת המעיים היא לא זו שגרמה "לתחושת חוסר האיזון בגוף, חולשה ובלבול", אלא היא נגרמה כתוצאה מאובדן המלחים והנוזלים מהגוף – מה ה ת י י ב ש ו ת!", אבל גופך הוא שלך, והתחושות שלך הן אמיתיות, ומאוד יכול להיות שאצלך חסימת מעיים יכולה להוביל לתחושת חוסר איזון, ובמידה מסוימת, כשחושבים על זה, יש בה חוסר איזון. חוץ מזה, וזה לא כתבתי וחשוב מאין כמוהו, אולי חוסר האיזון נכון לעכשיו נובע מסיבות אחרות. הרופא המטפל שלך צריך לבדוק ולענות לשאלות האלה שאתה מציג בפורום. לקיחת פגלקס, או נורמלקס, או קונסיל (למרות שמכיל דברים נוספים, לכן עדיף פגלקס או נורמלקס) באופן יומיומי יכולה למנוע מקרים של חסימות מעיים. כשכבר יש חסימת מעיים, הפגלקס או הנורמלקס או הקונסיל לא מספיקים לתקן את זה ואז צריך מרוקן. ייתכן שבמקרה שלך, לתקופה הקרובה בקיץ, אתה צריך להעלות את המינון של הפגלקס לפעמיים ביום ובנוסף לשתות יותר אלקטרורייס (2-4 שקיות אפשר לקנות בכל פארם ואפשר להזמין גם בבית מרקחת של הקופה. אני ממליצה לך לשתות כוס אלקטרורייס מוכן במים במקום כוס מים לבד). אלה המלצותי אליך בלבד כעת, לפחות עד שתיבדק אצל רופא הריאות שלך ו/או רופא הגסטרואנטרולוג. אני מדגישה, ההמלצות אלה אינן מחליפות את ההמלצות של הרופא המטפל שלך. מאחלת לך בריאות שלמה! מכל הלב, באמת....
נתראה היום בערב משפחות! ורדית נ.ב: עוד יחשבו שאני משלמת
לך עם כל המחמאות האלה....ואני ממש ממש לא

orii

New member
שאלה על אלקורורייס

ורדית, כשמדובר ב CF על התיבשות העלולה להוביל לחסימה האם האורז שהוא מרכיב מרכזי באלקטרורייס אינו מהווה בעיה - עלול להחמיר את החסימה? ועוז יקירי, לעניות דעתי וגם על פי הרמזים של ורדית נורמלקס עדיף על קונסיל. אם תראה בדף הזה (הלקוח מהאתר של נורמלקס - כך שהוא אינו אוביקטיבי), תראה שקונסיל ונורלקס נמצאים בקטגוריות שונות. אני חושב שנורמלקס יותר יעיל ויותר בטוח מקונסיל.

sporTV

New member
הסיבה שאני לוקח קונסיל

היא רק בגלל שלא היה להם פגלקס והתחלתי עם קונסיל. אני אעבור לפגלקס.....

orii

New member
אני זוכר את ההיסטוריה...

אנא עבור לנורמלקס ולא לפגלקס רגיל.

sporTV

New member
אני כבר לא יכול עם כל ההבדלים האלה

מה ההבדל בין נורמלקס לפגלקס?

orii

New member
בטח שאתה יכול: נורמלקס הוא סוג של פגלקס

פגלקס הוא אוסף של מולקולות באורכים שונים (למשל בטווח של 3000 עד 5000 ביחידות של משקל מולקולארי). נורמלקס הוא פגלקס שכל במולקולות שלו הן באותו האורך בדיוק (משקל מולקולארי 3350). עשו ניסויים וראו שפגלקס שהוא באורך של 3350 נותנים את התגובה הכי טובה והכי בטוחה. תרוויח. בקיצור קנה נורמלקס.

sporTV

New member
אתה וורדית עושים את חיי

פשוטים בהרבה.... יבוצע! תודה רבה.

chakiv

New member
ממש לא עקרוני נורמלק או פגלקס

אבל זה נכון שעדיף אחד משניהם על פני הקונסיל. בקונסיל יש פסיליום, והפסיליום הוא צמח טוב בעיקרו ופעילותו היא ספיחה של נוזלים למערכת העיכול, אך הוא עלול בהחלט גם לספוח איתו תרופות. וזה לא רצוי כשמדובר בסיאף. אז, כעיקרון, לא עקרוני נורמלקס או פגלקס (על אף גודל הפולימר שמרכיב את התכשיר) ושניהם בטוחים ופעילים לאותה המטרה. שבת שלום! ורדית

chakiv

New member
אורז כמרכיב באלקטרורייס וסיכון לעצירות

לא ידוע לי האם החלק של האורז באלקטרורייס עלול דווקא להחמיר את העצירות בסיסטיק פיברוזיס. הכמות היא לא כ"כ גדולה, והאלקטרורייס משמש בעיקר כתחליף מינרלים לכל מיני מצבים ולאו דווקא לעצירות (אף על פי שזה ששם כך הוא בעיקר משווק). מצד שני, פניתי לדר' אילנה וינטראוב, רופאת גסטרו מתל השומר בשאלה זו, והיא ענתה לי שיכולה להיות בעיה עם מרכיב האורז בילדים הרגישים לאורז ולהם תהיה בעיה של עצירויות (בילדים אלו אנפמיל AR הוא בעייתי בגלל עמילן האורז שבתוכו). בילדים אלו, או במקרה של ספק, עדיף להשתמש בתכשיר מינרלי כתחליף מינרלים. ורדית

ראשגדול

New member
שאלה ?

בתור אחד עם הרבה פעילות מאיפה אני משיג את השקיות האלה ואת הכדורי מלח .. כיי אני מריח יותר מדי אישפוזי התייבשות הקיץ

chakiv

New member
איך משיגים כדורי מלח ותחליפי מינרלים

אלקטרורייס, electrorice, ו"מינרלי" ניתן להשיג בכל הפארמים וקופות החולים. כדאי להזמין עם מרשם של הרופא המטפל מכיוון שהתכשירים הללו מסובסדים דרך הקופה. לעיתים יש להזמין את התכשירים ממחסן התרופות ולוקח מספר ימים עד שמגיעים לבית המרקחת. לגבי כדורי מלח, ניתן לקבל אותם עם מרשם רופא. במרשם צריך להיות כתוב: TAB. SODIUM CHLORIDE 500MG 6 /DAY, 180TABS MONTH כל קופסא מכילה 90 כדורים, כך שבשביל שיהיה מספיק לכל החודש, עדיף להזמין 2 קופסאות ולרשום כמות של 6 כדורי מלח ליום. כמובן, שבילדים, ניתן להסתפק בחבילה אחת לחודש. קפיש? ורדית

למעלה