החופש הגדול

ענבר.

New member
החופש הגדול

פעם, לפני המון שנים, מאה דפים, שבעים עמודים וכמה דקות...נהגו הורי לקחת אותנו, הילדים, פעם בשנה לחופש. קראו לזה – בית הבראה. לא שהיינו, חלילה, חולים. לא שהיתה סיבה להבראה. סתם "מסורת פולנית". פעם בשנה נוסעים להרים. הרי ירושלים או הרי צפת. (וזהו, לא היו הרים נוספים). המטרה היתה לנשום אויר נקי, להחזיר את הילדים הביתה כשעל הלחיים מופיעים שני עיגולים כאלה אדמדמים, מין הסמקה בריאה כזו, כמו הצבע שמקבלים כשהדודה הפולניה צבטה את הלחיים בחיבה, ולהעלות במשקל, כי ילד מבית פולני תמיד רזה מדי. ה"הבראה" ארכה שבוע, לא יותר, וכללה עיסוק מלא סביב האוכל והמנוחה. שעות אחר הצהרים נועדו לטיול רגלי (שפעציר, באידיש). מוזיאונים, שופינג, פעילות לילדים, הצגות, טראקים, צלילות, שיזוף בערום, איבוד חושים, עדיין לא הומצאו אז (לפחות לא בארץ), הפעילות התרבותית כללה קריאת ספר, סיום מילוי החוברות לחופש הגדול...ומשחק מונופול. לא זכורות לי חוויות מרטיטות מאותן חופשות, משהו שאפשר לכתוב עליו הביתה, משהו להגיד עליו – כשהייתי קטנה ונסעתי לחופש ראיתי...נגעתי...חוויתי...יצאנו בריאים וחזרנו בריאים בזכות אמא דאגנית שלא זזה מאיתנו סנטימטר מיותר. מה שכן ריגש אותי, היה ה"לפני". הידיעה שבעוד חודש, שבוע, יומיים אהיה במקום אחר, ארדם במיטה של ילד אחר (מנהג החלפת דירות), אריזת המזוודות, הריגוש הזה מאופסן אצלי באחד מתאי הזכרון ואני מתגעגעת אליו. היום, נוסעים יותר. החופש הוא באמת גדול. כמה פעמים בשנה. מושגי החופש מקבלים משמעויות אחרות, פרושים שונים, הנופש התערבב עם החופש. הנסיעות היום מוגדרות ובעלות ניחוח של " סטייל": נסיעת עסקים – (נוסע ליומיים, סוגר עיסקת מליון דולר, מעביר ערב במועדון וחוזר) טיול שורשים – (חייב את זה לעצמי, לראות מאין באו ההורים שלי) נסיעה לחיפוש השאנטי – (רוצה לעצור את העולם, לחפש את עצמי, את האמת הפנימית שלי....) מסעות קולינאריים – (אני מארחת בלי סוף, חייבת לראות את המינון המדויק של השמנת שהצרפתים שמים בכבד אווז...) סופשבוע של הצגות בלונדון – (אוהבת את ה"מרוכז" הזה. 4 הצגות ב-3 ימים, זה ממלא אותי לכל השנה...אינטלקט צרוף...) טיולי בר מצווה – (אני בעד שהילד יחווה את המהפיכה הצרפתית דרך העיניים שלו ולא דרך ספרי ההסטוריה...) טיולי גיל הזהב – (בטיול שלנו תראו הכללל...7 ארצות בשבועיים, נספיק הכל, רק לאט יותר...) טיולי פנויים/יות – (הדגש בטיולים שלנו זה הערך המוסף, לא המסלול...) טיולי ג´יפים – (בטיול שלנו נגיע למקומות שרגל אדם לא דרכה בו, בלי הג´יפ אין דרך להגיע ...נחצה נהרות, נשעט במדבריות, נחליף צמיגים, נעצור נזילות מהרדיאטור, נחזק בלמים משוחררים, חוויה מוסכניקית ללא ספק מלווה בכאבי גב...) טיולים בראש צעיר – (תרמיל ענק על הגב, שק שינה, לינה בשטח, פרימוסים, קופסאות שימורים, מימיה...נו, איך ההרגשה להיות פלמחניק?) אני נוסעת הרבה, ומשהו צובט לי. נוסעת, חוזרת ושוב נוסעת וחוזרת. ואיפה ההתרגשות? וההכנות שלפני? ואריזת המזוודה שכבר מזמן לא בשימוש, ואת מקומה תפס תיק יד קטן. לא. אין לי תלונות. אוהבת את הנסיעות (חלקן במסגרת עבודה), את האחר, את השונה, את הריח והצבעים והקולות האחרים, ורק מתגעגעת לרגע ש"לפני".

החופש בבית ההבראה-אנחנו היינו

נוסעים לנתניה, שם היה ים וחול וסרטנים שהולכים לאחור , בית קולנוע, טיילת עם המון ירק (נדמה לי שקראו לה גן המלך?),ובית קפה אחד,גילדה,שאחותי הצעירה שתתה מיץ מכוס זכוכית, ואכלה את הכוס יחד עם המיץ,מגן דוד אדום כמובן . בית הבראה שהיו שלש ארוחות ביום, ושקית ניילון עם פירות לים, שם ראיתי לראשונה בחיי ענבים שחורים. כמובן שהמטרה הייתה הבראה ולקבל צבע בריא, עוד לפני שידעו ששמש קופחת זה לא ממש בריא. למזלי ,בגנים שלי יש רקדנית פלמנקו,כנראה, כך שמהר מאד נראתי מספיק "בריאה" אבל חופש גדול זה גם דודה בפתח תקווה ,עם בית פרטי ,וילד אחד גדול,שהיה סטודנט ,ובחצר המון עצים של פירות שכולם גדלים בתוך שקיות של נייר חום. (שנים עוד האמנתי שאפרסקים גודלים בשקיות נייר, ובננות בניילונים כחולים,). אבל חופש גדול זו גם רצפה קרירה לרגלים יחפות ולשכנע את הספרנית לקחת שני ספרים(של גדולים) ולהחליף אחד מהם באותו היום. חופש לבנות בית על העץ ובתוך המערה שבחורשה, לצאת למחנות קיץ ומחנות עבודה ללכת לישון מאוחר, אחרי פול טמפל ולקום מאוחר ככל שהשמש תאפשר ,אפילו בשמונה וחצי חופש ,זה חופש תחושה של שחרור וריגוש ונטולת מחוייבות. אפשר להזמין שוב "חופש גדול " אחד, או לפחות אחד קטן????

זהבוש

New member
החופש, החופש, החופש, החופש,

החופש בבית הבראה. איזה שיר מקסים, וכמה זה נעים להיזכר בחופשות עם ההורים, ולאחר מכן עם הילדים שכבר יוצאים לחופש בלעדינו, החופשות עם ההורים היו באמת חוויה צרופה אצלנו בבית זה היה בדרך כלל עם חברים של ההורים שזה יצר בכלל חבורה שלמה שטילה וחגגה ביחד את כל החגים, ואת כל המסיבות מה שעבר אחר כך אצלנו גם לילדים שלי, עם החברים שלנו ואחר כך היינו בכל בחוגי סיור עם הילדים יוצאים אחת לחודש לטיולים להכרת הארץ ברגל, לאורכה ,ולרוחבה, שחס וחלילה יצאו הילדים מהבית מבלי להכיר את הארץ. והיום אני רק יכולה להגיד שזה ממשיך, אנחנו בטיולים העצמיים שלנו, וכשילדנו כבר מטילים עם תרמילים על הגב אבל כבר לא כל כך בארץ כבר בעולם הרחב, דרום אמריקה, דרום אפריקה וכו´ מה אגיד לא רע בכלל עם רק לא היו מלחמות מגעילות למינהן, אפשר היה להגיד שהחיים הם פשוט טובים, אבל כל עוד המלחמות מסתובבות לפנינו קשה להגיד בכלל משהו, במיוחד לי שאני כרגע יושבת לא בארץ. יומיים לא עבד האינטרנט וכבר הייתי מנותקת מהעולם. אני מתה על טיולים זה הדבר הכי כייפי שיש בעולם.

לא בית הבראה ןלא בטיח ../images/Emo10.gif

פעם ראשונה שהייתי בבית מלון היה בירח דבש וזה לא שהיינו עניים חלילה... וזה לא שהשכנים והחברים לא נסעו.. אצלנו פשוט דגלו ב-"אשרי יושבי ביתך,".. זוכרת שקינאתי נורא באלה שנסעו רחוק (לירושלים) מי חשב בכלל לנסוע לחו"ל... העברנו ת´זמן במלחמת שכונות, בשפת הים (פעם כמעט טבעתי בסערה נוראה) ובציפיה - לארטיק היומי (כזה מרובע) עטוף בניר מוכסף. ימי התום... הפכו ל- .... נוסטלגיה.

נכון, נזכרתי, חופש גדול

בבית הבראה היינו נוסעים לגבעת אולגה כי אבא שלי היה איש קבע ונסענו גם לצפת, לא זוכרת איזה מתקן ששייך לצבא היה שם על הר כנען ובאמת היה כיף עכשיו, משנזכרתי. ולפעמים לקיבוץ אילת-השחר לבית ההארחה שם ולמה חשבתי שהיו שם רק חוברות עבודה בחופש? מזל שאתם פה להזכיר לי

אני לא סובל נסיעות ארוכות ../images/Emo46.gif

תני לי יעד אחד ארבעה ימים-שבוע ואני שבע לחצי שנה.. מצלם כל דבר שזז וכל דבר שזז לה.. פעם שקעתי בארה"ב לחודש וחצי זה היה מעיק.. כמו לשבת בקונצרט.. אחרי שעה,אני נכנס למצב ניירוטי זז ומחריק אצ הכסא.. מרק.

NOK6476

New member
תגידו ישנם בני חברי אגד במקרה בפו´

שהחופש הגדול היה (בכיף) בעבורם כשם שהיה בעבורי הקייטנות ("חולות נודדים") והפנימיות ("נעורים") שאגד כל שנה היה מארגן בעבורינו,את המלחמות שהיינו מנהלים עם הקייטנה של דן בוקר בוקר כשחכינו לאיסוף ("מי בראש - אגד הקדוש, ומי בזנב - דן הגנב") ואת ה""שירות"" שאתם הבנים של הפנימייה (כמובן כל ה""נשמות הטובות"" למניהן) חינם אין כסף (מה שנקרא)... מעניקים למכוניות ערב ערב מגשר כפר ויתקין ...???
וזאת בנוסף כמובן לשאר הפעילויות הרגילות עם המשפחה ובלעדיה; חוברות, קריאה (שלנו, בני החברים הייתה ספרייה חינם כמובן ברחוב פין בתמ"י - זוכרים? אכן כיף היה להוולד כבן/בת חבר ושלא לדבר על תעודת הנסיעה החופשית שהודות לה חרשנו את הארץ בכיף ואף העניקה לנו את הפרביליגיה במידה ויש מקום כמובן, להצטרף לטיולי תיירים חינם) ונסיעות לבתי הבראה עם ההורים. מקווה לשמוע תגובות ולהחליף חוויות ובכלל בינתיים שיהיה לנו סוף שבוע, שבוע טוב ושבת שלום רוגעים ורגועים להשתמע,
ניבה זהר

-שושו-

New member
כן, אבא שלי היה חבר אגד

זה היה כייף לא נורמאלי, צ´יפורים בלי סוף הכי אהבתי את הפנימיה בקיץ בנעורים, שבועיים של כייף אדיר. והקייטנות, שלנו היתה בחוף מכמורת, עם הסככות על החוף והאוטובוס-מחסן, שהיה מלא כל טוב, ובאוטובוס בבקר כשהיינו מגיעים לחוף היינו צועקים: סי-בו-בים, סי-בו-בים, והנהג היה מקיף את החנייה עד שהתעייפנו. ובחגים, המופעים המיוחדים לילדי חברים בחולון, הגשש החיוור וכו´, וואלה השקיעו בנו. והכרטיס החפשי? חרשתי איתו את הארץ לאורכה (כי אין לה רוחב) היה ממש משבר כשלקחו אותו ממני כשהגעתי לגיל 30. אגד היה סטטוס פעם אה?

NOK6476

New member
אהלן שושו!!! סוף סוף משהי נענתה!!! ../images/Emo13.gif

קודם כל סליחה על ההצתה המאוחרת שלא באשמתי, פשוט היתה לנו בבנין ובקוטר 5 מ´ סביבינו איזושהי קריסונת קטנה ומסתורית של המערכות החל מן השעה 17:30 עד עכשיו אבל נעזוב את זה עכשיו. לעיניינינו; אכן אגד היה פעם סטטוס לא נורמלי, והכרטיס נסיעה, את מספרת לי...??? הייתי מה זה בדיכאון כשהגעתי לגיל 30 ולקחו לי אותו פשוט חבל"ז עד כדי כך שאפילו שקלתי במלא הרצינות כפי שעשו רבים וטובים לפניי חצי שנה לפני ה-30 לעשות תעודה כפולה (את יודעת הטריק הישן הידוע והטוב של ללכת למשטרה, להודיע על אבדה, להוציא חדשה ובבוא הזמןלהחזיר את החדשה ולשמור את הישנה אצלי) אבל מה לעשות שבסופו של דבר ברגע האחרון חטפתי רגליים קרות ונמלכתי בדעתי מה גם ששינו טוטאלית את מראה התעודה???... ובכלל את זוכרת אילו מתנות מדהימות בנוסף לאירועים בפורים ובחנוכה ואיזה כיבוד היינו מקבלים בכניסה וזאת בנוסף לשקיות שהתפצצו מרוב כל טוב וכל מיני הפתעות וצ´ופרים למניהם שגם היו בפנים ואת המתנות שהיינו מקבלים (מזרונים, דמקה, תרמילים, מימיות ועוד ואיך שתמיד בטיולים של הבית ספר אף פעם לא היינו צריכים לשלם משום שהאוטובוס לא עלה לנו וכל הילדים של הכיתה היו מתפוצצים מקנאה ואוכלים את הלב ובדרך לקייטנה אהבנו תמיד לשבת בספסל האחורי וברגע שהיינו מגיעים לתחום חולות מכמורת היינו מנג´סים לנהג שיגביר מהירות ושיעשה לנו ה-ק-פ-צ-ות ואת מלאכות היד שעשינו שם; האריגה היפנית שהיית ה-ל-ה-י-ט ולגבי האוטובוס-מחסן, מה זה זה היה הבית השני שלי שם וזאת הרבה בזכות (ואני מודה) בוגין (את זוכרת אותו?) מי שהיה אז מנהל הקייטנה שהיה חבר ילדות של אבא שלי (פורטקציה ומה...???)
ועוד איך השקיעו בנו. והפנימיה, גם אני הכי אהבתי אותה ואת זוכרת את ה""שירות"" שהיו נותנים ערב ערב כל הבנים עם ה""נשמות הטובות"" למכוניות מעל גשור ויתקין...???!!! אכן אחלה חינוך קיבלנו...
זה אחד הפעמים שאת מצטערת שאין ולו לרגע מנהרת או מכונת זמן שבעזרתה נוכל לחזור לימים ההם ולהחזיר עטרה ליושנה לאגד אה?

-שושו-

New member
לא זוכרת מי היה מנהל הקייטנה

אבל אם היית בקייטנה של מכמורת, הייתם שייכים לסניף נתניה? בת כמה את היום?

וכשנגמרת הקיטנה? מה עושים?

אהה...לא האמא שלי תתיאש! מי לא זוכר את חוברות העבודה של תמר פיש נחשון? אלה שמלוות אותנו כמעט מאז קום המדינה ומלמדות כל אם וכל בת שהגבר יוצא לעבודה עם הטרקטור והאישה לובשת סינור מעומלן ומטגנת במחבת? ומי לא זוכר את ספרי הלימוד והמחשה "נעשה ונלמד" כרכים 1 - 300,000? ומי לא זוכר את חוברת העבודה בעטיפה קשיחה "הופ הבנתי?" תחי הפדגוגיה! ילדי ישראל לומדים גם בחופש

כמה השתנתה ההוראה- את הופ הבנתי

למד הילד שלי בשנתיים האחרונות בכיתה א ו ב. את תמר פיש נחשון עוד ראיתי על המדפים לא כל כך מאובקת למען האמת. חצי מהתסכולים האמהיים שלי נובעות ממנה ובנות דמותה, זוכרת את תחיה אורן ועיצותיה,מהדורה מוקדמת של אודטה דנין . מעולם לא הצלחתי לעמוד בסינור מעומלן במטבח ולטגן קציצות. מכמה סיבות בסיסיות- אין לי סינור אין לי עמילן מאז ימי הטירונות והחולצות זקופות הצווארון והילדים שלי שונאים קציצות. דרך אגב ,אין לי גם את הסרט המצחיק שהיה לגברת "אמה" שניקתה את האסלות. אתם חושבים שאם אני לא מתלבשת כראוי,אני יכולה להיות אמא ועקרת בית לעיתים בכל זאת??????

../images/Emo6.gif

כן אני מסכימה איתך כל כך....הסינור המעומלן הוא האמת מכה ותמר פיש נחשון צריכה ללכת לקורס מזורז בעידכוני מעמד באישה בזמן המודרני

יפעת*

New member
אני מודה

תמיד קינאתי בילדים של חברי אגד, כי לנו היתה רק קייטנה, ולהם/ לכם היו גם פנימיות. ואחר כך, כששמעתי שלבנים של חברי אגד, משלמים את הלימודים הגבוהים, אבל מה לעשות, אבא שלי היה בדן. אבל דבר אחד היה לנו שלכם לא היה, היו לנו חולצות הרבה יותר יפות

-שושו-

New member
הגזמת יפעת

כל מה שהיה של אגד היה הכי הכי מושקע כולל החולצות. והיו גם כובעים. אגד היתה פעם חברה שנוהלה כמו משפחה, לא יודעת איך זה היום, כל תחום היה מטופל, ילדים, חינוך, בריאות, תרבות, חוגים, זו היתה באמת פריבילגייה מיוחדת בזמנו להישתייך למשפחה הזו. זה שהאבות שלנו "קרעו את התחת" זה כבר עניין אחר.

NOK6476

New member
בוקר טוב שושו!!! ראשית ברצוני

להתנצל על "ההצתה" והתגובה המאוחרת שלא תלויה בי וזאת מאחר שמאז 1.9.01 שעה 00:51 או ליתר דיוק, מאז שאני שלחתי אלייך תגובתי בשעה 00:23 נאלצתי בעל כורחי לנטוש את העמדה ולשמש כתגבורת לחברתי הטובה שהזעיקה אותי S.O.S, רגע לפני שהאקס שלה בה ועושה בה שפטים למרות שזה היה לו מעצרו השלישי שהוא השתחרר ממנו (אבל כמובן שזה כרגע לא לעניין וזה סיפור אחר בהחלט אך היה חשוב לי להבהיר שבדרך כלל אינני נוהגת להשאיר אנשים "תלויים" באויר ללא תשובות כשזה תלוי בי) שממנה אגב אני שולחת אליך הודעה זו כשאני מנצלת את רגע השקט האחרון שלפני הסערה של כיתה א´ בתה המדהימה, ורוצה לומר לך כי למרות שאנו שייכם לסניף תל-אביב מידי פעם הייתי גם מצטרפת לסניף שלכם מאחר והייתה לי משפחה שם שכל קיץ היינו מבלים יחד לסרוגין אחד אצל השני אבל כעיקרון אנחנו היינו מתנחלים בחוף ראשון. אגב אני כיום בת 38. ואת? ולגבי יפעת בהחלט צדקת כמובן וב-ג-ד-ו-ל!!! אכן זו חתיכת פרבילגיה היתה פעם להשתייך לאגד, עד כדי כך שפעם האמהות ה"פולניות" חלומו שבנותיהן תבאנה להן הביתה (וזה ב-ד-י-ו-ק לפי הסדר הבא;) חבר אגד, רופא ואו עו"ד, שנוהלה בהחלט כמו משפחה חמה, גדולה, אוהבת ותומכת שב כל תחום טופל על הצד הטוב ביותר ובצורה אינדיבידואלית, כאילו שכל חבר ומשפחתו היו בגדר בנים יחידים לאותה משפחה והאבות שלנו ב-ה-ח-ל-ט "קרעו את התחת" מה שנקרא; BIG TIME והכל באמת היה מושקע: החולצות, הכובעים ואפילו התיקי אוכל. והיום, עד כמה שהבנתי לצערי וזאת הודות לאחותי שעובדת שם, אגד המיתולוגי כבר לא קיים, חוץ מהשם והמסגרת הכללית (שגם היא עד כמה שהבנתי איבדה בהחלט מהמיתולוגיה שלה)ואם אינני טועה (ופה אגב אני מממש מבקשת שלא תתפסי אותי במילה) היא עומדת בפני הפרטה וכפי שידוע לך הבאלגן התחיל כבר עם סגירת הספריה והצרכניה שדן אגב הלך בעקבות אגד והקים לעצמו גם צרכניה לאחר שהוא היה מבקר את הצרכניה שלנו לעיתים דחופות כדי ללמוד איך העסק עובד. בינתיים ולמרות הכל זכרי "מי בראש..." אני חייבת לסיים משום שכאמור כרגע האינטרנט על חשבון חברתי, מקווה להשתמע איתך בערב, שיהיה לך בוקר, יום ושבוע נ-פ-ל-א-י-ם ומ-ד-ה-י-מ-י-ם ולכולנו רוגעים ורגועים,
ניבה זהר

-שושו-

New member
ניבה יקרה

אני עוקפת אותך בכמה שנים. אבל את הזכרונות הטובים הסיד לא מחק כנראה. מצטערת שגם אני לא מגיבה מספיק מהר, אבל אין שום דחיפות בעניין ממילא מדובר ב"מה שהיה"
איך שלא יהיה טפלי בחברתך, אין ספק שזה חשוב יותר.

NOK6476

New member
היי יפעת בוקר טוב ונעים מאד!!! בעק-

בות תגובתך לשושו; אכן,מה לעשות את צודקת אבל באמת ובלי טיפה של ציניות, אינני רוצה לזרוע לך מלח על הפצעים אבל אל תשכחי גם את הספריה שהייתה לנו ברחוב פין בתחנה הישנה (שלכם אני לא יודעת אם הייתה) ואת הצרכניה שלכם בהחלט היתה בעקבותינו כמובן, ואף זכורים לי הימים שבהם האנשים שלכם באו לצרכניה שלנו כדי ללמוד כיצד העסק עובד ולגבי החולצות - זה הכל בעיניי המתבונן אבל בגדול ובשורה תחתונה רציתי רק לומר ולהציע לך שתתבונני דוקא בחצי הכוס המלאה שהיא, שגם אתם וגם אנחנו נסענו וחרשנו חופשי את כל הארץ, שנינו לא שילמנו אף פעם לטיולי ביה"ס מאחר והאוטובוס לא היה עולה לנו ובכך היינו מושא קנאתם של שאר ילדי הכיתה וגם לשנינו היה את האיסוף לים כל שבת ומידי פעם טיולים מאורגנים לסניפים (לנו בכל אופן זה היה) ברחבי הארץ וגם הזכות להצטרף ספונטנית וחופשית לחלוטין רק ע"י הצגת התעודה במקום (אני לא יודעת איך זה היה נהוג אצלכם, אבל בכל אופן אצלינו זה בהחלט היה נהוג. אגב, אצלינו אגד תיור היה ממוקם בכיכר אתרים) במידה ויש מקום כמובן לקבוצות התיירים ואני וחברתי לפני היגיוס נצלנו זאת כמעט יום יום שחבל"ז ולעיתים הדבר היחידי שהיה עולה לנו באותם טיולים וגם זה בהנחה ענקית של אגד רק מקומות הלינה באם הטיולים כמובן היו עם לינה וכל חבילות השי הענקיות של יוטבתה שהנהגים היו מקבלים בדרך לאילת וממנה כצ´ופר על התחנה שהם היו עושים שם ובכך מביאים להם קליינטים. אז את רואה, בכל אופן גם לכם היו דברים ותחשבי על זה
;)אז שיהיה לך בו,יום, ושבוע טובים ונעימים ולכלנו רוגעים ורגועים ולהשתמע, ניבה.

למעלה