החינוך הדמוקרטי

החינוך הדמוקרטי ../images/Emo35.gif

שלום רב, החלטתי להיכנס לפורום הזה,לשאול שאלה.אני עוד קצת "בתולה" בתחום מערכות החינוך בישראל מהצד ההורי,ילדיי עוד לא הגיעו לשמחתי לשלב הזה. אתמול הייתי בפגישה לגבי הקמתו של בי"ס דמוקרטי באילת. זאת היתה פעם ראשונה שאני מתוודעת לנושא,אומר את האמת-התרגשתי מאוד מקו החשיבה,מהשוני הגדול לעומת איך שחיי כתלמידה נראו במשך 12 שנים. רגע לפני שאנמס לגמרי...אשמח לשאול אתכם אנשים יקרים: -האם מישהו פה חווה כתלמיד את החינוך הדמוקרטי? -האם יש למישהו ילדים בחינוך הזה? (אם הם עברו מחינוך ממלכתי קודם-איך משתקפים ההבדלים בעיני הילדים?) -איך ההורים מתמודדים עם סוג החינוך הזה (בעיקר לאמהות שאולי "חוטאות" ב"פולניות" יותר...
)? -איך הילדים השתלבו? -איזה חסרונות יש בחינוך הזה? וכל דבר אחר שתרצו לשתף.. סורי אם הצפתי קצת בשאלות,אשמח לקבל תשובות מכל הכיוונים האפשריים בנושא. תודה מראש על הזמן והסבלנות (והסובלנות..).

merchav

New member
מנסיוננו - בדמוקרטי ברעננה

אי אפשר לענות על כל השאלות בפעם אחת
אבל אנסה להתייחס לכמה. ביתי לומדת בבית ספר דמוקרטי זו השנה השנייה - ברעננה. שווה להיכנס לאתר ולהציץ על חיי היום יום במקום שכבר קיים. הילדים מסתגלים מהר מאוד. ביתי החליטה להתחיל בשבועיים ניסיון (בכיתה ב' - כלומר כבר התאקלמה בבית ספר רגיל). אחרי יומיים סיימה את הניסיון והודיעה שזהו זה. היא נשארת. להורים קשה יותר. קשה לסמוך על הילדים, ולתת להם לעשות את הדברים בקצב שלהם. השנה הראשונה בבית הספר היא למידה והסתגלות גם להורים. אני שיניתי מאוד את גישתי, ואת המוכנות והנכונות שלי במהלך השנה. עוד אתר שייתן לך הרבה אינפורמציה, הוא אתר המכון הדמוקרטי. הוא מופיע בקישורים של הפורום, עם עוד אתרים מעניינים. בהצלחה!

שלום לך!

אני למדתי בבי"ס דמוקרטי,אמנם בכתות הגבוהות וגם מכירה היטב את התחום. יש המון קישורים, טקסטים וחומרים ואשמח לענות לך אבל שאלותיך אכן גדולות וכלליות מאוד ולכן אני מציעה שתתחילי לקרוא באתר של המכון לחינוך דמוקרטי ובקישורים וכשיעלו לך שאלות ספציפיות יותר אשמח לענות. מה דעתך? שיהיח בהצלחה וברוכה הבאה!

זה דווקא טוב להינמס במדבר... ../images/Emo6.gif

שאלות יפות שאלת, ואני מסכים עם קודמותי שכדאי לך לקרוא קצת חומר בקישורים. אנסה לענות לך "על קצה המזלג". לצערי, לא למדתי בעצמי בחינוך הדמוקרטי
אבל שלושת ילדי לומדים בו זו השנה הרביעית. אני דווקא בכלל לא נמסתי בהתחלה, והייתי מאד סקפטי, אבל היום אני יכול לומר שאני "גרופי" אמיתי... עבור הילדים זה בדרך כלל אושר אחד גדול: הולכים לבית הספר עם חיוך וחוזרים עם חיוך, ולא רק בגלל ש"לא לומדים" בבית הספר (כמו שהרבה אנשים חושבים), אלא קודם כל בגלל שהם מרגישים שמכבדים אותם כבני אדם, ומכבדים את בחירותיהם ורצונם, ויש להם חופש בחירה. וזאת למרות ש"חופש בחירה" זה דבר בכלל לא פשוט ולא קל: זה מחייב להכיר את עצמך, על כוחותיך וחולשותיך, זה מחייב מעבר ברגעים של משבר, זה מחייב...לבחור! וזה לא קל. יתרון חשוב נוסף של בתי הספר האלה הוא רמת המורים שהיא מעולה בדרך כלל, בעיקר כי הם "בני אדם", והמספר הקטן של התלמידים בכל כיתה. ולמי הכי קשה? להורים כמובן. אנחנו לא למדנו במסגרות כאלה, לא הורגלנו לחופש בחירה, ותמיד נדמה לנו שאם הילד לא יבחר ללמוד חשבון בכיתה ב' אז השמיים יפלו, ואולי אנחנו בעצם לא הורים כל כך טובים.... הורים רבים עוברים תהליך למידה עצמית מעניין ומורכב כאשר הם שולחים אל ילדיהם לבית ספר דמוקרטי. לחלקם זה קשה מדי, והם מוציאים את הילד, בדרך כלל במעבר מיסודי לחטיבת ביניים או מחטיבת ביניים לתיכון, אבל מי שנשאר מרוויח לדעתי לא רק עבור הילד שלו, אלא גם עבור עצמו! בתי הספר האלה מתפקדים בדרך כלל כקהילה של ממש, וכאן יש רווח נוסף של השתייכות לקהילה איכותית של אנשים שיכולה להעניק לך המון ברמה האנושית. כמו בכל דבר, גם לחינוך הזה יש חסרונות. רוב בתי הספר האלה מתמודדים על קיומם הפיזי, וגם מול משרד החינוך שמערים קשיים רבים. צריך להיות מוכנים להתמודדות כזאת. כפי שציינתי, "חסרון" עיקרי נוסף שיכול להצטייר בעיני הורים רבים היא העובדה שאין שום ערובה שהילד יסיים את הלימודים עם אותה רמת "ידע" של ילד בבית ספר "רגיל". אבל זה דבר מובנה בתוך שיטת הלימוד, וכאן באות הרבה שאלות חינוכיות-פילוסופיות של "מה זה ידע", מה באמת חשוב בחיים, וכדומה. על זה כל אחד צריך לענות בעצמו לעצמו. בעיה נוספת היא מספר התלמידים הקטן בדרך כלל בבתי הספר האלה: זה אמנם יתרון מבחינת הלמידה עצמה, אך חיסרון גדול מבחינה חברתית, ולא מעט ילדים סובלים מכך. זה על קצה המזלג. אם תרצי לשאול עוד, אשמח להתיחס כמיטב יכולתי. בהצלחה ושבת שלום

../images/Emo51.gif לכם......

על התשובות היפות,והזמן שנתתם להן. האמת,השאלות נשאלו לאחר עיון בקישורים השונים של החינוך הדמוקרטי,אבל עדיין קיבלתי הרבה מהתשובות. בלתי מלוטש,אני חייבת לשבח אותך בנפרד על התשובה המרתקת והמעמיקה שנתת לי. אני מאמינה שעוד אפגש איתכם אנשים יקרים בין שורות הפורום מתישהו בעתיד הקרוב או הרחוק...יש לנו לא מעט קווים משותפים בחשיבה. ועד לפעם הבאה,שבת שלום והרבה אושר ואהבה לכל.......

למעלה