החלפת טיפול,

lior_r

New member
החלפת טיפול,

דר קרני שלום רב, האם מטופל שטופל באבונקס במשך שנים ועבר לרביף עקב שני התקפים קשים יחסית וצמודים אחד לשני, יכול לחזור לאבונקס לאחר שנה של רביף ללא אירועים מיוחדים? מה השיקולים שיש לנוירולוג בהחלטה זו? האם הרביף, בעל המינון הגבוה יותר של אינטרפרון מפתח נוגדנים בגוף כך שהשפעת האבוקס היא לוקה בחסר אחרי שחוזרים? תודה!

החלפת טיפול

השיקולים הם אינדיבידואלים כאשר תדירות ההתקפים תחת טיפול מסויים עולה בצורה ניכרת (לפחות 2-3 התקפים בשנה שמצריכים טיפול בסטרואידים) אזי יש מקום לשקול החלפת טיפול. כמובן אי-סבילות של תופעות לוואי הנובעות מתרופה מסויימת גם היא יכולה להוות סיבה לשינוי הטיפול. במקרה שמתואר על ידך נראה שהמחלה התייצבה תחת הטיפול החדש, כאשר לא ניתן לדעת מה היה קורה ללא השינוי. באם לא מדובר על בעיה רצינית בסבילות, לא הייתי ממליץ לשנות את הטיפול הנוכחי. ביחס לנושא הנוגדנים, אין וודאות שהמקבל טיפול באינטרפרון יפתח נוגדנים אשר ינטרלו את האפקט של התרופה. במיקרים בהם נוצרים נוגדנים, אין זה הכרחי שיצירת נוגדנים כנגד תכשיר אינטרפרון אחד תגרום לניטרול דומה של תכשיר אינטרפרון שני.

lior_r

New member
תודה על תשובתך, עוד שאלות..

כפי שאתה בטח מבין, המקרה המדובר הוא עליי. 3 שנים טופלתי די בהצלחה באבונקס ללא התקפים קשים במיוחד. בקיץ האחרון קיבלתי התקף של צליעה לא חזקה ברגל ימין, וטופלתי בסולומדרול. חודשיים אחרי בלבד אושפזתי באבחנת Sudden Hearing Loss, ולצערי בגלל שהנוירולוג הקבוע שלי לא היה בארץ טופלתי במחלקת אא"ג ב 30 מ"ג פרדניזון ליום ל 5 ימים + זובירקס x5 ליום. אכן היה שיפור באוזן אולם ממש ביום שחרורי אחרי 5 ימים מביה"ח התחלתי להרגיש טשטוש רציני בעין שמאל. הדבר גרר אשפוז מיידי לטיפול מלא בסולומדרול בבית חולים אחר (optic neuritis). הנוירולוג שלי הגדיר את זה: "הבעיה באוזן היתה כנראה התקף והטיפול בתת מינון של סטרואידים, גרם ישירות להתקף בעין". שאלותיי: מהו טיפול בתת מינון של סטרואידים ואיך זה יכול לגרום להתקף? בעקבות רצף ההתקפים עברתי לרביף, וזה יחסית נסבל, אך עדיין מבחינת תדירות ההזרקה וכאבי הראש שלוש פעמים בשבוע, אם אני אוכל, אני אשמח לחזור לאבונקס. מבחינה רפואית, מדוע אתה ממליץ במקרה שלי לא לחזור? אשמח מאד להתייחסותך.

תגובה

1. לא ידוע לי שמינון נמוך של סטרואידים יכול להשרות או לגרום התקף אחר. ניתן לטעון שרצוי לטפל במינון מקובל דרך הוריד להתקף שעבורו ניתן הטיפול. אך ניתן לאמר שאין לסטרואידים, בכל מינון, אפקט מניעתי לגבי התקפים אחרים. 2. היות שתחת אבונקס עברת 2-3 התקפים תוך זמן קצר ותחת רביף מצבך יציב הרי שההחלטה הסבירה היא שתתמיד עם הטיפול הנוכחי שעימו אין לך החמרות. הרי לא בכדי עברת מאבונקס לרביף - האין זאת כך?

lior_r

New member
אני דווקא מתעקש,

פשוט, הנוירולוג שלי דימה את "תת המינון" של הסטרואידים (והוא אמר לי זאת פנים מול פנים) ללקיחת אנטיביוטיקה עבור זיהום נגיפי. אם מפסיקים אנטיביוטיקה לפני הזמן, הדלקת תחזור ולעיתים אף בעוצמה גדולה יותר. כך קרה גם עם "הדלקת" בעצב. לגבי מעבר אבונקס לרביף, כנראה שאתה צודק, רק שתדע שלא הייתי חושב על חזרה לאבונקס אילולא הנוירולוג שלי אמר ש "אחרי שנה נעשה שיקול ביחד ונראה אם ניתן לחזור לאבונקס". תודה רבה!

למעלה