החתול העובר דרך קירות

החתול העובר דרך קירות../images/Emo58.gif../images/Emo127.gif

החתול העובר דרך קירות / רוברט היינלין - הוצאת עם עובד תרגום - עמנואל לוטם. The Cat Who Walks Through Walls / Robert Heinlein 1985. קולונל קולין קמפבל (הידוע גם כריצ´רד איימס, ריצ´רד ג´ונסון, ריצ´רד קמפבל ועוד) וגוּוַן נוֹבֳק (הידועה גם כהייזל סטון, סיידי ליפשיץ, הייזל דיוויס ועוד) נישאו במזל טוב!!! ומה יכול להוסיף אקשן לחיי נישואין אם לא הניסיון להישאר בחיים לפחות עד סוף ירח הדבש. הייזל, סוכנה בכירה בחיל הזמן, נשלחת לפלנטה אחרת, בזמן אחר, כדי למצוא ולהינשא לקולין קמפבל ולשכנעו כי ביחד יצילו את המחשב מייק (הולמס 4, אדם סאלאן), ש"כבה" בינתיים, מהמושבה החופשית לונה. כזכור לרובנו מהספר ´עריצה היא הלבנה´ (1966), מייק היה המוח המארגן והמבצע (בשיתוף עם וייאומינג נוט, מנואל דיוויס וברנרדו דה לה פאז) של המהפכה שהולידה את לונה החופשייה. מייק היה המחשב האחראי על תפעולה השוטף של לונה, שהועמס במשימות כה רבות והורחב פעמים עד אין ספור עד שהתעורר יום אחד ופיתח תודעה עצמית ורצון חופשי. מייק חשוב מאוד לחיל הזמן מכיוון שביכולתו לשלוט על כל המחשבים הענקיים שבטרציוס ולהפיק תוצאות ונבואות טובות יותר לחיל הזמן ששם לו מטרה להפוך את העולם למקום שקצת יותר נחמד לחיות בו. מסתבר, כי כל התלאות אותם עברו קולין והייזל, מטרתם הייתה למנוע מהם להציל את מייק השוכן "מת" בלונה, ובוצעו ע"י חבורות בעלות עניין בכך שמייק יועבר לרשותם או ייהרס. העלילה שטווה היינלין בספר זה היא כ"כ סבוכה ומסועפת, עד כי יש לקרוא ספר זה פעמיים לפחות על מנת לחבר בין כל הקצוות. (אני הצלחתי לחבר את רובן רק בקריאה שניה). מי הרג את אנריקו שולץ במסבאה בתחילת הספר? איזה מטען נשאה הדודה ליליבט בדרכה ללונה? מיהו ביל? מיהו רון טוליבר? למה אם הוא לא ימות עד יום ראשון הקרוב כל העולם יחרב? למה חשוב כ"כ קולין למשימת אדם סאלאן? מעניין לציין כי היינלין סיים את ספרו כשהוא משאיר את גיבוריו באותו המצב כמו חתולו של שרדינגר. היה זה ניסוי מחשבתי שבו הניח שרדינגר חתול בקופסה סגורה למשך מספר שעות. עד שפתח את הקופסה החתול היה קיים במספר הסתברויות (חי, מת וכו´). לאחר שפתח את הקופסה הוא יכל להיות חי או מת בקביעה של אטום בודד אחד ולא ניתן יהיה לשנות זאת. אם כן, בסוף הספר שוכב קולין שעל גופו סמן (הוא החתול העובר דרך קירות) ולצידו הייזל, כולם גוססים, כשהוא תוהה אם מישהו יפתח את הקופסה בהם הם נמצאים ויקבע את גורלם. ("מי כותב את הסיפור שלנו? האם הוא חושב להשאיר אותנו בחיים?") ´קומדיה של נימוסין´ היא כותרת המשנה של הספר ולא בבכדי. קולין הוא שוחר הנימוסין הגדול ביותר מבין כל דמויותיו של היינלין. הוא מבטיח כבר בתחילת הספר כי יהרוג את רוצחו של אנריקו שולץ רק משום שהראשון העז לעשות זאת בזמן ארוחת הערב שלו ובכך הפגין חוסר נימוסין ואדיבות. השאלה היא, האם הוא עדיין יעשה זאת לאחר שיגלה כי אשתו הייזל היא זו שהרגה את אנריקו? :) ספר מותח, מעניין, סבוך ומסועף, מצחיק, מהנה ומשלב בתוכו רעיון של ספר נפלא אחר של היינלין(´עריצה היא הלבנה´) ודמויות מפתח אחרות (ג´ובאל הארשו, לאזארוס לונג, ארבעת מארגני מהפכת לונה ועוד רבים וטובים). ממליץ במיוחד על קריאה (עדיף אחרי ´עריצה היא הלבנה´ ו´די זמן לאהבה´ בשביל הרצף ההגיוני).

Boojie

New member
כמה נקודות שאני רוצה לציין:

ראשית, נדמה לי שהביקורת שלך מספיילרת במידת מה את הספר. ריצ´רד עובר דרך ייסורים די קשה עד שהוא מגלה מי היא גוון ומה מטרתה בחיים. שלא לדבר על זה שאתה מגלה במפורש את גילוי המחץ של הפרק האחרון, זה שנשמר בתור הפתעה לכל אורך הספר (מי הרג את אנריקו)... לא שיש לי בעייה עם ביקורות מהסוג הזה, אבל צריך לקחת בחשבון שביקורת כזו מועילה רק למי שכבר קרא את הספר, ולא ממש למי שחושב אולי לקרוא אותו ורוצה להעזר בביקורת שלך בהחלטתו. שנית, אני מוחה (לא כנגדך, כמובן) בכל תוקף על תרגום שמו של פיקסל ל"סמן" (ומצטרפת למחאתי חתולתי הג´ינג´ית פיקסל, הידועה בכשרונה לעבור דרך קירות בקלי קלות). פרט לעובדה שאני לחלוטין לא אוהבת תרגום של שמות, פיקסל אינו סמן. מה לעשות. אבל הסדרה הזו של היינליין ידעה כמה טראומות קשות (ובמיוחד מסירת תרגום הספר האחרון בסדרה, "לשוט מעבר לשקיעה" לידי ירדנה גבתי, מה שהוליד את "אוטובוס לא חשוב של ברואוז" = "Burroughs irrelevancy bus" - בציטוט חופשי מהזכרון, את שינוי מינה של עישתר לזכר, את שינוי שמה של עליזה שולל לרמאית העליזה, ועוד כהנה וכהנה. זה מה שקורא כשמתרגם של ספר אחרון בסדרה לא טורח לקרוא את הקודמים).

אני יודע

שהביקורת שלי מספיילרת ולכן סיווגתי אותה ככזאת. אני מסכים איתך בכל הנוגע לתרגום - איום ונורא... חבל שלא נתנו לעמנואל לוטם לתרגם - הוא היה עושה עבודה הרבה יותר טובה.

byron

New member
תודה :)

עברו יותר מדי שנים מאז שקראתי את הספר (בפעם השלישית) אז נראה לי שבמהלך שבוע הבא איך שאני אגמור את dragons of sumer flame וקצת לפי storm of swords אני אטרוף את הספר הזה שוב. תודה על התיזכורת. אחד הספרים האהובים עלי אפילו יותר מstranger in a strange land

avima

New member
אז זו הקומדיה של הנימוסים

למעשה צריכים להיות להינלין 4 קומדיות נימוסין - אתה אומר שזה החתול (קראתי ולא ידעתי) צדק - איוב (קראתי) ועוד 2. מישהו יודע מה הם ? חיפשתי ולא מצאתי (ועכשיו מסתבר שאולי אפילו קראתי אותם ולא ידעתי - שזה פאתטי בצורה מדהימה). אגב הדבר המצחיק היחיד בקומדיות הללו (שכן קראתי) הוא העובדה שהן בכלל נקראות קומדיות (יותר כמו טרגדיות).

avima

New member
יש יותר\פחות ?

לפני שנים רבות אמרו לי שיש 4. לא זוכר מי זה היה. מה אתה אומר (יותר \ פחות ) ? ב 2 כבר אנחנו בטוחים.

הייזל או בוגי!!!!!!!

כמה "קומדיות" כתב היינלין? לדעתי יש רק שתיים - החתול העובר דרך קירות-קומדיה של נימוסין ואיוב-קומדיה של חוק וצדק. עזרתכן בבקשה!

הייזל

New member
אם אני לא טועה

ויש לי הרגשה חזקה שאני לא יש לפחות עוד קומדיה אחת. אבל תבדקו באתרים של היינלין כי לי בכל זאת יש זיכרון של גבינה שוויצרית.

למעלה