הטון המוביל

HippyRonN

New member
הטון המוביל

התחלתי לשאול את עצמי את השאלה הבאה: אנו יודעים שהאקורד שישמע הכי טוב להוביל אותך חזרה לאקורד השורש הוא זה אשר מכיל את ה'טון המוביל' (שהוא בעצם חצי טון מתחת לשורש), לדוגמא כדי להוביל לC נרצה להשתמש בG (או G7 למגדילי ראש...), שמכיל את התו סי, וכדי להוביל לAm נרצה להשתמש בE, שמכיל את התו סול#. כל זה טוב ויפה, אבל איך זה שEm לא נשמע משהו כמוביל לC? הרי הוא עונה על הדרישה הבסיסית שנתנו - הכלת הטון המוביל. האם זו העובדה ששני התוים האחרים בו זהים לשני תוים באקורד C? האם האוזן מחפשת יותר מתח באקורד?

fireballgames

New member
על רגל אחת...

ישנם 3 צלילים יציבים בסולם מזור : 1 3 ו5 (בדו מז'ור - דו מי וסול) כל שאר הצלילים רוצים להפתר ונקראים מתחים: רה לדו (לפעמים למי) , פה למי , לה לסול וסי לדו. נסתכל על כל האקורדים: טוניקאים: דו מזור - מכיל את 3 הצלילים היציבים לה מינור - מכיל 2 צלילים יציבים וצליל לא יציב שיוביל ל-5 , לכן הוא פתרון , אבל ."מדומה" מי מינור - מכיל 2 צלילים יציבים וצליל לא יציב שיוביל ל-1 , לכן הוא פתרון , פחות יציב מC ו AM (בגלל הטון המוביל) סוב דומיננטות : רה מינור - מכיל 3 צלילים לא יציבים , ביניהם את הצליל החזק ביותר בסולם (4- פה - להסבר קרא קצת על בחור בשם פורייה) אך אינו מכיל את הטון המוביל , לכן אינו דומיננטה. פה מזור- מכיל 2 צליםים לא יציבים ואת הטוניקה , אך היא חלשה לעומת ה-4 של הסולם. שוב , אינו דומיננטה מכיוון שאינו מכיל את הטון המוביל. דומיננטות: סול מזור - מכיל את הצליל 5 היציב ו-2 צלילים לא יציבים , בינהם הטון המוביל ששואף להפתר בעלייה. סי מוקטן - מכיל 3 צלילים לא יציבים , ביניהם ה-4 וה-7 של הסולם (הטריטון של הסולם) אשר תמיד נפתרים בהתאמה ל-3 ול-1 של הסולם. האקורד הזה הוא המתוח ביותר בסולם , גם מכיוון שמכיל את 2 התווים המתוחים בסולם וגם מכיוון שמבנהו הלא יציב ביותר. זה היה קורס ממש מממש ממשמממשמשממש מזורז בהרמוניה. אני ממליץ לא לקחת את התחום הזה בקלות דעת ולהתחפר בתוכו כמה שנים. כל פעם שאני עושה לתלמידים שלי שיעור בהרמוניה זה פותח להם את הראש והם מועסקים שבועות במשחקים על הסולם ב"צעצועים" החדשים שקיבלו :) בהצלחה יונתן

למעלה