באדיבות הספרייה הלאומית
"מה תעשה עם הזקנים ברחובות? תחפש את מי שהרג את אמא שלך?" נשאל הסופר אורי אורלב לפני שחזר, בפעם הראשונה מזה 40 שנים לגרמניה. אבל כשנסע אורלב למדינה בה גדלו וחיו אלו שרצחו את אמו, לא חש את אותן התחושות שעלו בו כנער בן 14, שחמש שנים מחייו הצעירים היו גיהנום עלי אדמות. כשהגיע לשם והסתכל על המבוגרים ברחובות, לא הרגיש אפילו לא גרם של שנאה, כעס או רצון לנקמה.
אורי אורלב נולד ב-1929 למשפחה מתבוללת בפולין. הוא שרד את השואה יחד עם אחיו הקטן ממנו ב-4 שנים. לאחריה עלו שניהם לישראל. הוא התחיל את הקריירה הספרותית שלו כסופר למבוגרים. רק עשורים אחר כך אורלב, שזכה בפרסים רבים ובהכרה בארץ ובעולם, נודע כסופר לילדים ונוער. הוא התפרסם הרבה בזכות הספרים שכתב על ובהשראת תקופת ילדותו בשואה, ובראשם "האי ברחוב הציפורים".
אורלב הצליח לעשות מה שרבים לפניו נכשלו בו: הוא אפשר לילדים בישראל להתוודע אל מה שקרה בשואה בגובה העיניים ובלי פאתוס או זלזול. "אורי הקפיד לכתוב, לספר, לדבר, על מה שעבר עליו בשואה אך ורק מנקודת ראותו של הילד שהוא היה". מספרת אלמנתו יערה. "הוא היה אומר: אני כתבתי כמו כל שאר האומנים, שפשוט מתייחסים לילדות שלהם וכותבים על מה שהם מכירים. אני התייחסתי לילדות שלי, שבמקרה הייתה בשואה".
יתרה מכך, בשביל אורלב זו הייתה הדרך היחידה שבה היה יכול להתייחס לעברו: "״אני לא מסוגל לחשוב על מה שעברתי בשואה כמבוגר , לא יכול לדמיין את ילדיי במצבים שבהם הייתי. סיפור על השואה בעיני המבוגר שאני כיום משולה בעיני להליכה על קרח דק, שמעידה עליו עלולה לגרום לי לשקוע לתהום. לכן אני יכול לספר על כך רק מנקודת הראות של הילד שהייתי.״
איזה אירוע (שלא קשור לשואה) גרם לאורלב לשנות את סגנונו ולהתחיל לכתוב לילדים? איך הוא הצליח לחזור לגרמניה ואיזה רגע מרגש התרחש כשפגש בה בקוראים שהם גם ילדים גרמנים? על כך תוכלו לקרוא בכתבה המצורפת בתגובה הראשונה.
אורי אורלב הלך לעולמו היום לפני שנתיים, ב-25 ביוני 2022, כשהוא בן 93. הוא השאיר אחריו מורשת ספרותית מרשימה, מפעל חיים של רגש, הומניזם וכשרון להבנת נפשם של ילדים וילדות. השנה יצא לאור מחדש ספר הילדים הראשון שכתב "חיית החושך", המתאר כיצד מפלצת חושך עוזרת לילד להתמודד עם מותו של אביו במלחמה, ספר שרלוונטי היום כמו שהיה כשיצא לאור לראשונה לפני כמעט 5 עשורים.
שתפו אותנו - איזה ספר שלו קראתם ואהבתם כילדים? איזה ספר אתם ואתן רוצים שילדיכם יקראו?
בתמונה: אורי אורלב (תמונה באדיבות המשפחה) והספר "האי ברחוב הציפורים".