אדית נסביט הייתה סופרת ילדים נערצת ומצליחה, אך היא ובעלה היו כישלון כהורים. בנם פביאן בן ה-15 מת כתוצאה מסיבוך של ניתוח שקדים שנגרם מהזנחה. הנער נזקק לניתוח, שנערך, כפי שהיה מקובל בתחילת המאה ה-20, בביתו. כמה שעות לאחר הניתוח מצא אותו אביו מת במיטתו. הנער האומלל לא היה תחת השגחה והוריו לא הקפידו על ההנחיות שדרשו צום של כמה שעות לפני הניתוח, והנער האומלל נחנק מקיאו.באדיבות הספרייה הלאומית: ·
נסביט נולדה ב-1858, בלונדון, אבל זכתה לחוות "חיי כפר" בזכות אביה שניהל בית ספר חקלאי. כשהייתה בת 4 נפטר אביה ונסביט יחד עם אמה ואחיותיה נדדו ברחבי אירופה, שם זכתה להשגחה מועטה. בגיל 21 והיא בחודש השביעי להריונה – באופן מאוד לא מקובל לתקופה – היא התחתנה עם פקיד בנק בשם הוברט בלנד.
די מהר התברר לנסביט שבעלה לא נאמן לה. מעבר לשלושת הילדים המשותפים שלהם, נולדו לו 2 ילדים נוספים מרומן שניהל עם חברתה הטובה. למרות הכעס הגדול שהגילוי עורר בה, מצאו השניים פתרון יצירתי (האם הוא נכפה עליה?). אותה חברה הפכה למנהלת משק הבית של הזוג והם גידלו את חמשת הילדים יחד כאילו הם כולם ילדיה הביולוגים של נסביט.
הפתרון שלה, הבריחה שלה מעולמה, הייתה אל הכתיבה. היא החלה לפרסם ספרים בגיל 40, ואלו נחלו מיד הצלחה מסחררת. "חמישה ילדים והזהו", "ילדי המסילה", "הטירה הקסומה" הם רק חלק מספריה של נסביט שהפכו לרבי מכר, עובדו לסדרות טלוויזיה וסרטים. למעשה, עד לפריצתה של ג'יי קיי רולינג, נסביט נחשבה לסופרת ספרי הילדים המפורסמת והמצליחה ביותר בבריטניה.
נסביט חוותה בחייה הצלחה עצומה כסופרת וכישלון חרוץ כאם: היא הייתה אישה עצמאית ופורצת דרך (בתקופה שמעטות בה נשים כמוה) שפירנסה בכבוד רב את משפחתה מעמל ידיה, סופרת נערצת שגירתה את דמיונם של מיליוני ילדות וילדים בסיפורי הרפתקאות; ומצד שני – בעוד היא הקדישה את זמנה לכתיבה, ילדיה סבלו מחוסר השגחה משווע.
בספריה של נסביט, שרבים מהם הקדישה לילדיה, ואת חלקם לבנה שנפטר, מרגישים את אנושיותה העמוקה וניסיונה לספר על המציאות כפי שהיא, ולא ליפות אותה עבור ילדים. בתרגום החדש לעברית של "ילדי המסילה", 110 שנים לאחר שהספר יצא לאור לראשונה, מצטטים המתרגמים שהם סמיט ואמנון כץ באחרית הדבר קטע מהספר, שבה דמות האם משוחחת עם בנה:
"אתה לא חושב שנחמד לחשוב שאנחנו חיים בספר שאלוהים כותב? אם אני אכתוב את הספר, אני עלולה לעשות טעויות. אבל אלוהים יודע איך לגרום לכך שהסיפור יסתיים בדיוק כמו שצריך – בדרך הטובה ביותר לכולנו."
"את באמת מאמינה בזה אמא?" שאל פיטר בשקט.
"כן" השיבה. אני מאמינה בזה, כמעט תמיד, למעט כשאני עצובה עד כדי כך שאני לא מאמינה בשום דבר."
היום לפני 166 שנה נולדה אדית נסביט. מי שרוצה ללמוד עוד על האישה המרתקת שהייתה, יכול לקרוא אודותיה באוטוביוגרפיה שחיברה ובעוד 5 ביוגרפיות שונות שנכתבו אודותיה. אחת מהן כינתה אותה "הסופרת המודרנית הראשונה לילדים".
בהכנת הפוסט נעזרנו בכתבתה של נעה מנהיים, "ארס הפלאות", שפורסמה ב"הארץ" מיום ה-10 בנובמבר 2017.
בתמונה: אדית נסביט (מתוך ויקיפדיה) והכריכה של "ילדי המסילה", 1979, מסדרת "מרגנית".
נערך לאחרונה ב: