הידעת?💡

יעלקר

Well-known member
מנהל
בכל שנה ב-1 באוקטובר, מציינים ברחבי העולם את יום הקשיש. לכבוד יום זה

הזקנה בספרות ילדים



הזקנה בספרות ילדים

ספרי ילדים משמשים סוכן חיברות יעיל שבאמצעותו הילד לומד על העולם החברתי הסובב אותו ועל הקשר הבין-דורי.סבא וסבתא הם דמויות מרכזיות בספרי ילדים לאורך השנים, ויש להם מקום חשוב במגוון ספרותי.
חשבתם פעם איך נראים סבא וסבתא בספרי הילדים של פעם ואיך הם נראים בספרות המודרנית?
בעבר דמויות סבא וסבתא שימשו בספרות הילדים כדי להוסיף חום, חוכמה וניסיון לדמויות הצעירות.
ברוב ספרות הילדים בעבר היו מתוארים סבא וסבתא לבני השיער, מלאי קמטים וכפופי גו.ברוב ספרות הילדים של היום, סבא וסבתא לא מוצגים כזקנים!
הקשר הבין-דורי השתנה בהתאמה לשינויים העוברים על החברה זאת בשל מעורבותם הגוברת והולכת של הסבים והסבתות בחיי נכדיהם.


במהלך לימודי ליועצת מוסמכת לגרונטולוגיה, הוקדש אחד השיעורים לזיקנה בספרות ילדים וזה היה שיעור מרתק ומעניין להסתכל על הספרים, הסיפורים והאיורים על סבא וסבתא של אז והיום..
בספרות המודרנית היום ניתן למצוא סבא וסבתא בדמויות מגוונות מאוד כדמויות נפלאות, חמות, נעימות ואוהבות, הדגש הוא לא על מוגבלות הזקנה, אלא על המשפחתיות.
הם יכולים להיות מתוחכמים, בעלי תחביבים מיוחדים, ולפעמים הם אפילו מאתגרים את התפיסות המסורתיות על גיל וזמן.
סבא וסבתא מוצגים כדמויות מלאות בעלות אישיות משל עצמם ולא רק בשיוכם כסבא וסבתא של הילדים.
מעניין ומרתק!!חשבתם פעם האם בספרות ילדים יש זהות מוחלטת בין המושג “זקן” למושג “סב”?

בשנת 2005, דני קרמר ואפרים סידון הוציאו את הספר ה"קרב הראשון בנחל קשישון" . הספר מספר על מלך שחשש להזדקן מכיוון שהמומחים בממלכה שלו אמרו לו שהזִקנה זאת מחלה מדבקת אז הוא גירש מהממלכה את כל הזקנים .הזקנים שגורשו הקימו ממלכה נפלאה ונחשקת ששמה זהבה עם דגל מיוחד.
בספר זה דמות הזקן איננה מושוות לסבא או סבתא , זהו ספר ילדים שמתאר את הפחד מהזקנה. הזקנים נאלצו לעזוב את הממלכה , כי הם זקנים. ומה חושבים הילדים? האם זקנה היא באמת משהו מפחיד?
"זהו כך היה המצב וכיוון שזקנים הם בני "גיל הזהב" הם אמרו לעצמם אם כך, אז הבה נקרא למדינת הקשישים 'זהבה' "
תחשבו כמה מוסר השכל יש בסיפור הזה !
מוסר השכל בעיקר לסביבת אנשים שלצד אדם מזדקן. סטיגמה? גילנות? פחדים? זיקנה?
ממה אנשים מונעים בחיים?









במאמר שפרסמה טל יער ויזל בכתב עת גרונטולוגיה וגריאטריה על "דמות האדם הזקן בספרות הילדים הישראלים" היא כותבת בעוד שבספרים החדשים תיאור הדמות של הסבים "החדשים" שונה כביכול מתיאורי הסבים “הישנים”, מעמדו של הזקן בדרך כלל לא השתנה. ההתייחסות אליו מבוססת רובה ככולה על קשריו המשפחתיים, ומיעוטה על היותו אדם בפני עצמו.
עוד טוענת טל במאמרה שספרות הילדים הקיימת משפיעה על ראיית הילד את הזקן כאדם שקיומו וחיוניותו תלויים אך ורק בקשריו עם ילדים.

 
למעלה