הידעת?💡

יעלקר

Well-known member
מנהל
עוזי בן כנען נפטר כשהוא בן 37. בחייו הקצרים השאיר אחריו אישה אוהבת, 9 מספרי ילדים הכנים והפרועים ביותר שראו אור בעברית, ועוד 4 מחזות פרועים לא פחות. ספר הילדים הראשון שכתב כשהיה רק בן 27, היה כל כך חריג ושונה לתקופתו, שבסופו של דבר הפך גם לספר ילדים אהוב וגם לחומר לימוד בבתי הספר לחינוך.
בן כנען כתב מנקודת המבט הילדית, הוא דיבר לילדים בגובה העיניים – הוא היה ישיר, חצוף, נטול פרות קדושות, הוא כאב את כאבם והרגיש את עלבונם ולא הקטין את עוצמת הרגשות שלהם, ממש כמו בחיים עצמם. ההומור שלו הצחיק ילדים והורים כיוון ש"לא היה חינוכי" אבל העלילות שלו הנכיחו דברים פחות מוכרים לילדים של סוף שנות השבעים ושל שנות השמונים. כבר בספרו הראשון, והמוכר ביותר "אני ברק" היתה אמו של הגיבור מהנדסת בניין ואבא נשאר בבית וצייר, והוגדר כ" סיפור הפמיניסטי הראשון שנכתב לילדים."
"אני סופר שזכרון חוויית הילד מטופח אצלו, חי." העיד בן כנען על עצמו. "אני לא מבוגר ילד, אבל קל לי לעבור לנקודת מבט של ילד. כשאני רואה סצינות בין הורים לילדים, אני מייד עובר לחשוב איך הילד חושב. אני מעדיף תקשורת עם ילדים ופחות עם מבוגרים. כשאני פונה לילדים אני פונה למשהו יותר פתוח, אמיתי יותר מאשר המסך השמנוני של המבוגר שכבר מצוי במערכת של שיקולים, עייפות, צביעות. האורגינל נמצא שם, אנחנו רק העתק שהולך ודוהה".
הוא נולד בשם עזריאל ניידיץ', אבל אחרי צפייה משותפת עם אישתו ב"אקסודוס", יצאו השניים מאולם הקולנוע עם שם עברי לגמרי: עוזי בן כנען. לאחר שכתב כבר כמה ספרי ילדים, עזב משרה כקופירייטר במשרד פרסום ("קח עוד תפוז – אתה יודע למה! זה שלו) ועבר לעשות את מה שהוא הכי אוהב – ליצור עבור ילדים.
"תראו, כשאני אהיה גדול, לעולם לא ארביץ לילדים שלי. אף פעם אחת. כי אני אזכור כמה זה מעליב!" כותב הגיבור בסיפור שנקרא "מכתב לאבא ולאמא".
"ספרי הילדים של בן־כנען הם בית־ספר להורים." כתבה עליו חוקרת התרבות שוש אביגל. "הוא מלמד אותם לפרגן לחירותו של ילד, להעריך את הדמיון היוצר שלו, לכבד את כושר השיפוט שלו. לפעמים זה גם עובד הפוך, כשהוא מלמד את הילד להבין את המבוגר שלידו בשפה של ילד."
הכישרון, הרעננות והקול הייחודי של בן כנען הפכו אותו לסופר ומחזאי משפיע תוך שנים ספורות. אחרי מותו נכתב עליו שהוא "מבכירי סופרי הילדים בישראל", וחבריו ערכו ערב לזכרו של מי ששפיע עליהם כסופר ומחזאי, מי ששיחקו במחזותיו. 28 אומנים הופיעו שם בהתנדבות, ביניהם חנוך רוזן, אבי קושניר, נירה רבינוביץ, חנה לסלאו, מיקי קם וקורין אלאל ורבים טובים אחרים.
אתמול ציינו 33 שנים (19 בנובמבר 1991) לפטירתו של בן כנען.

***
בהכנת הפוסט נעזרנו בטור של פאר פרידמן על בן כנען שהתפרסם ב"תרבות מעריב" מיום 14 באפריל 2009, בכתבה של שוש אביגל עליו שהתפרסמה ב"חדשות" מיום 3 בפברואר 1989, ובכתבה של תלמה אדמון מיום 27 באוקטובר 1989 – כולם נמצאים בארכיון העיתונות הדיגיטלי שלנו.
באדיבות הספרייה הלאומית


1732081893231.png
ראה גם תגובה
 

יעלקר

Well-known member
מנהל

ספריו​

  • אני ברק - הוצאת כתר, 1979
  • הפילה תותי - הוצאת כתר, 1979
  • ילד אחד רגיל - מסדה, 1986
  • רק צרות - מסדה, 1987
  • מה שבלב - תל אביב: הוצאת רכגולד, 1987
  • דרך חגב - תל אביב: הוצאת רכגולד, 1988
  • אחותי הגדולה מכולם - הוצאת כתר, 1989
  • בתיה היענה והדרקון המתכוץ - הוצאת כתר, 1991
  • זיגי ושליצי - מסדה, 1991
1732082083419.png 1732082110775.png 1732082141700.png 1732082165538.png 1732082198598.png 1732082247641.png 1732082273669.png 1732082300682.png 1732082389353.png
 

יעלקר

Well-known member
מנהל

געגועים לסופר ילדים שאהב בלגן

הוא תמיד זכר שהקהל שלו הוא ילדים, כתב בלי להתנשא עליהם, ואת הטפות המוסר השאיר להורים. פאר פרידמן מתפרע עם עוזי בן כנען, סופר שהניח לילדים להיות ילדים



פאר פרידמן | 14/4/2009


אפשר לעשות כרוניקה מכל העסק הזה, לומר דברים כמו: עוזי בן כנען נולד ב-1954 ונפטר ב-1991, ובאמצע כתב כמה מספרי הילדים הכנים והפרועים ביותר שראו אור בעברית. אבל לכתוב כך על עוזי בן כנען פירושו לחטוא לספריו, שתמיד ביקשו את שבירת המסגרות, ודווקא בתחום החצי-מקודש של ספרות הילדים.
עוזי בן כנען

עוזי בן כנען צילום: ראובן קסטרו


הוויכוחים סביב ספריו, צקצוקי "הוא לא חינוכי" למיניהם שבחייו, מילאו כתבות מגזין וביקורות; כל זה נראה כל כך טריוויאלי ואווילי, כל כך מחמיץ את המטרה. עוזי בן כנען פשוט זכר תמיד מיהו קהל היעד שלו. לכן לספריו יש ריח אחר - ריח של שניצל ופירה וקטשופ, תוצאה של קריאות רבות ליד צלחת ארוחת הצהריים. כי הוא ידע - אולי בחוש, אולי בכישוף - איך לדבר עם ילדים, איך לכתוב להם מבלי להתנשא עליהם. את הנו-נו-נו הוא שמר להוריהם.

קחו למשל את אמיר, גיבור הספר "רק צרות", שמתכתב עם הוריו בפתקים. כשהוא בורח מהבית כי קיבל סטירה מאביו, הוא כותב: "רציתי שיקרה נס, ובבת אחת אני אהיה גדול, ענקי, שאוכל לשים את אבא על הברכיים שלי, להוריד לו את המכנסיים, להרביץ לו חזק על הטוסיק ולצעוק עליו:'אבא רע! לך לפינה!'; ואני לא אפסיק, עד שאבא יבקש סליחה ויבטיח שיהיה אבא טוב".

איזה ילד לא חש כך? ומתי כתבו כך לילדים? בן כנען ידע לחדד את האמת: "תראו, כשאני אהיה גדול, לעולם לא ארביץ לילדים שלי. אף פעם אחת. כי אני אזכור כמה זה מעליב! זאת לא חוכמה להיות גיבורים על חלשים, כמוני".

או למשל קובץ הסיפורים "ילד אחד רגיל" - ספרו המתוק, הילדותי, השלם והחכם ביותר של בן כנען. הנה סבא יפת שהופך את לימוד האותיות לחוויה אמיתית ("זה לא נמאס כמו צעצועים ויותר נחמד ממגלשה"), למרות שסבתא רבקה מתנגדת למשחקים האלה ומעדיפה לדחוף לילד עוד

קצת אוכל ("יותר טוב היפופוטם מפרופסור בן שלוש!").

הסיפור הנהדר הזה ממשיך עד לפסקת הסיום הנבונה שאין ילד שקורא בספר ולא יבין אותה: "אותיות הניאון קרצו אליי מכל חלונות הראווה... העיר כולה נראתה כמו חבילת סוכריות צבעוניות. כמו מתנה זוהרת. 'סבא', משכתי במכנסיו,'נכון שאני יודע כבר לקרוא? תגידו לי, למה אתם בוכים?'".

האם יש כאן משהו "חינוכי"? נראה שכן, אבל הוא לא העיקר. וממילא, אחרי החצי-מסר הזה מגיע הסיפור "על דוד זמל, דודה לילי ועל 50 מכלי ספריי". מה אפשר ללמוד ממנו, מלבד הנאה מהי? שני בני דודים ("אני קראתי לו זמל'ה, הוא קרא לי טמבל, והיינו חברים טובים מאוד") מחליטים לשים סוף לביקורים שלהם אצל הספר. הם מרוקנים ברחבי הבית מכלים על מכלים של ספריי לשיער ומחריבים את הדירה.

"'איך הצלחתם להרוס בית שלם בשעתיים?', שאלה אותי דודה לילי וחבטה לעצמה כל כך חזק על המצח, שעד היום אינני מבין איך לא נפל לה האף, 'איך יכולתם?'. באמת שלא רציתי להתחצף. דווקא הצטערתי מאוד, ובמשך כל השבוע לאחר מכן אפילו עזרתי להם לחצוב את הסדינים מהארון ואת הווילונות מהחלונות; אך באותו רגע פלטתי פתאום: 'בקלות!'". עונש? אף אחד לא מזכיר את זה.

גם ספריו שקרובים יותר לאיזו אמירה חינוכית הקפידו לפרוץ גבולות. ב"אני ברק" אמא היא מהנדסת בניין ואבא נשאר בבית ומצייר. אבל גם "אני ברק" לא משקר לילדים בשם ערכים חינוכיים. הוא אומר להם, למשל, שזה בסדר לא לאהוב את כל האורחים שבאים לבקר את אבא ואמא, ומראה להם עד כמה גם אבא ואמא לא באמת אוהבים את האורחים האלה. בן כנען היה סופר ילדים שהניח לילדים להיות ילדים, כי זה מה שהם רגילים להיות. אם כבר, אמר להורים, מוטב שתלמדו אתם להחביא את הספריי שלכם טוב יותר.

 
למעלה