הידעת?💡

יעלקר

Well-known member
מנהל
"הוא לא התאים להיות נהג אוטובוס - לא הייתה לו נטייה או משיכה לכיוון הזה".
כך סיפר יצחק גרוסמן, אביו הגאה של הסופר דויד גרוסמן.
"נהגתי לקחת אתי את שני בני - דויד וניר לנסיעות בקו - אבל מהר מאוד גיליתי שבשונה מילדי חברים אחרים, הם לא גילו עניין והתלהבות מנהיגת אוטובוס והבנתי שמהם לא יצא דור המשך לחברי אגד.
אז נהג אוטובוס לא. אבל איך הגיע דויד לתחום הספרות?
"עכשיו אתה רוצה שאגלה לך את כל הסודות...?" שואל יצחק בחיוך רחב ועושה רושם שהוא מתמלא גאווה.
בנושא החשיפה לספרות אני בהחלט יכול לקחת את האשמה עלי. פשוט כנראה שסיפרתי לשניהם יותר מידי סיפורים...
לא רק את הבנים הפרטיים שלו חשף יצחק גרוסמן לספרות- במסגרת עבודתו במחלקת יחסי הציבור של אגד, הוא יזם והקים ספרייה למשפחת אגד בעיר הבירה.
כשהבנים היו בגיל צעיר מאוד, גיל שנתיים כבר אז הייתי מקריא להם בלילות לפני השינה.
כשבגרו והגיעו לגיל מתקדם יותר 8-9 חשפתי אותם לסיפוריו של שלום עליכם שאהובים עלי במיוחד. הסיפורים הללו הזכירו לי את תקופת ילדותי בפולין. סיפורים כמו מוטל בן פייסי החזן, טופל'ה טוטוריטו, טוביה החולב, מנחם מנדל, ועוד המון אחרים ממיטב יצירותיו של שלום עליכם.
דויד התעניין מאוד בסיפורים האלה. הוא היה "תולעת ספרים". הוא קרא המון והחליף במרץ ספרים בספריית ויצ"ו בבית הכרם.
גם הספרנית זיהתה שיש לה פה עסק עם ילד מיוחד עם פוטנציאל גדול ופעם שלחה לו מכתב שכתבה והדגישה "לסופר הצעיר דויד גרוסמן". אתם מבינים מה זה עשה לו?
כשדויד היה בן 10 שודרה ברדיו, בקול ישראל, תכנית שנקראה: "טובים השניים"
ובכל שידור עלה נושא אחר לדיון. יום אחד שמע דויד שיש כוונה להעלות לשידור תכנית על כתבי שלום עליכם. דויד דרש ממני לקחת אותו לאולפן כדי להשתתף בתכנית הזאת.
נסעתי עם הילד לאולפן הרדיו ההיסטורי בירושלים וכשהגיע תורנו להיכנס ולהבחן בידע על שלום עליכם- היו משוכנעים שאני הוא הנבחן. ביקשו ממני להשאיר את הילד בחוץ. הם נדהמו כשהסברתי להם שזה לא אני אלא הילד הוא הסיפור...
הבוחנים הסקרנים החליטו לאפשר לילד דויד להבחן. הוא עבר את הבחינה בהצלחה ונכלל בין חמשת הנבחנים שאמורים היו להשתתף בתחרות. אבל אז החליט מי שהחליט שבגלל גילו הצעיר דויד "יגנוב את ההצגה" והציעו לו לוותר על ההשתתפות וכפיצוי להשתתף בתכנית הנוער של קול ישראל ולבחור דמות ספרותית שהוא יהיה מעוניין לפגוש אותה. דויד המאוכזב הבין שאין לו ברירה ובחר להיפגש עם אברהם שלונסקי, משורר מגדולי הדור. אז הבנתי סופית שמהילד הזה לא יהיה לי דור המשך באגד... הבנו שזה הכיוון שהוא בחר לעצמו ותמכנו בו לאורך השנים ככל שיכולנו."
מתוך ראיון עם יצחק גרוסמן ז"ל, גימלאי אגד ואביו של דוד גרוסמן,
כתב וראיין עידן יגודה, הראיון פורסם באתר "אגד" ב 04.06.2018
הסופר דויד גרוסמן חתן פרס ישראל וחתן פרס מאן בוקר, מחברם של הספרים "עיין ערך אהבה", "ספר הדקדוק הפנימי", "אשה בורחת מבשורה", "סוס אחד נכנס לבר" ועוד רבים וטובים, חוגג היום יום הולדת 71.
אמנם הפסדנו נהג אוטובוס, אבל זכינו בסופר גדול.
באדיבות ספריית בית אריאלה

1737791713089.png
הכתבה התגובה

יעלקר

Well-known member
מנהל

יצחק גרוסמן, גימלאי אגד ואביו של דוד גרוסמן

"הוא לא התאים להיות נהג אוטובוס - לא היתה לו נטייה או משיכה לכיוון הזה". כך מספר יצחק גרוסמן (91), אביו הגאה של דוד גרוסמן חתן פרס ישראל לספרות לשנת תשע"ח. נהגתי לקחת אתי את שני בני - דוד וניר לנסיעות בקו - אבל מהר מאוד גיליתי שבשונה מילדי חברים אחרים, הם לא גילו ענין והתלהבות מנהיגת אוטובוס והבנתי שמהם לא יצא דור המשך לחברי אגד.. כשהבנים היו מאוד צעירים נהגתי להקריא להם סיפורים לפני השינה ודוד תמיד התבלט בהבנתו ובקיאותו בספרות הישראלית.

למעלה