הידעת?💡

יעלקר

Well-known member
מנהל
"עד שבא אלינו, הייתי ילד בודד. הוא הפיל את המחיצות ובהשפעתו שאפתי להימצא בחברה, לפעול עם כולם, לחוש את החוויה של 'להיות ביחד''.
אחת הדמויות הבולטות, שהטביעה את חותמה בכיתתנו, היה המחנך המצוין אליעזר שמאלי. שמאלי 'אשם' גם בתמורה פרטית שחולל אצלי."
"שנות ילדותי, שהן מן השנים היפות ביותר שלי, קשורות בצריף גדול, שעמד בתוך בקעה מוקפת גבעות חול. צריף זה היה אז בית החינוך לילדי העובדים שבתל-אביב. היום נמצא במקום זה 'גן מאיר'. אפור היה הצריף, דל מראה. חם היה בו בקיץ ורטוב בחורף. אבל אנחנו אהבנו אותו.
המורה שלנו אליעזר שמאלי היה קורא לפנינו מתוך מחברת פרק מספרו 'אנשי בראשית' שאז עסק בכתיבתו: כיצד הבריח הגשם העז את משפחת השומר חרמוני אל המערה.
יחד עם אליעזר שמאלי עיבדנו גינת ירק בחצר בית הספר והשקענו בה הבה אהבה ותקווה.
את שיעורי הטבע למדנו לא בין כתלי הכיתה אלא בטבע עצמו – אליעזר שמאלי הוכיח לנו כי הטבע – הוא דבר חי, נושם מְדַבֵּר.
הוא טיפח בקרבנו רוח טובה של רעות וחברות, קירב אותנו אל הטבע ונטע בנו את האהבה הגדולה לארץ-ישראל ולנופיה.
הידידות והאהבה ביננו, התלמידים, לבין המורה שלנו, היתה ללא ספק הדדית – כי את החוויות שעברו עלינו באותו צריף קטן בלב החולות הנציח המורה-הסופר בספרו 'בני היורה'."
(מתוך: יצחק רבין, פנקס שירות, ספריית מעריב, תש"ם – 1979
ומתוך ההקדמה של רבין: הייתי מבני היורה/ מאת יצחק רבין)
בשנת 1936 פרסם אליעזר שמאלי את ספרו "בני היורה", הכתוב כיומנה של תמר, תלמידה בכיתה בה למד רבין, ומתאר שנה בחיי כיתה זאת בבית החינוך. הספר זכה להדפסות חוזרות ונשנות ובמהדורות האחרונות של הספר נוסף גם מבוא מאת רב-אלוף יצחק רבין, חבר הכיתה.
שמאלי היה מורה אהוב לטבע ומראשוני סופרי הילדים העבריים בארץ ישראל. הוא החל בכתיבה לילדים כבר בסוף שנות ה-20 והתמיד בה עד שנותיו האחרונות.
ספרו הנודע ביותר 'אנשי בראשית', סיפור חייו של השומר אלכסנדר זייד, שהפך למיתוס, ראה אור בשנת 1933.
ביום העצמאות תשי"ז-1957 הוענק לשמאלי פרס ישראל לספרות ילדים. בנימוקי השופטים לפרס, נכתב:
"עשרות שנים מהלך שמאלי בדרכי הארץ ושביליה כמורה ומחנך בישובים חקלאיים ומוסר לקורא הצעיר ממראה עיניו ומספר לו על הנעשה בארץ בזמן הזה ועל שנתרחש בה בעבר הקרוב. כל מה שכתב יש בו תום נפש וענווה, חיבת הארץ ואהבת האדם."
אליעזר שמאלי הלך לעולמו היום לפני 40 שנה,
האם גם אתם גדלתם על ספריו? או אפילו הייתם מתלמידיו?
בהכנת הטקסט ציטטנו מתוך:
יצחק רבין, פנקס שירות, ספריית מעריב, תש"ם – 1979
ומתוך ההקדמה של רבין: הייתי מבני היורה/ מאת יצחק רבין, למהדורה החדשה והמתוקנת של 'בני היורה' מאת אליעזר שמאלי, מסדה, 1969.
באדיבות ספריית בית אריאלה

1743316884862.png

למעלה