ועכשיו, ובאלגנטיות, אני אשחרר קצת
עצבים
הזעם שלי עשוי להיראות אידאולוגי ולא מעניין, אבל אני מבטיחה לכם שהוא אמיתי. מוקדם יותר היום פרסמתי בשרשור את
השאלה הזו, והתשובה שקיבלתי עליה היתה
בדיוק זו . עכשיו, אני לא למדתי כלכלה, וגם לא למדתי משפטים. ועם זאת, בתחומים אלו, כמו בתחומים אחרים, אני נזקקת לידע בעל חשיבות על מנת לנהל את חיי בשיקול דעת. העניין הוא, שנורא נוח עבור חלק מהמידע "לגדר" אותו, כך שהגישה אליו תהיה רק דרך יועצים, סדנאות, מכללות, קורסים, דמי טיפול, שכר טרחה או כל שם אחר שתבחרו לתת לזה. מהי הריבית הממוצעת בשוק? מה המספר הזה אומר? מהי הדרך להעריך את התשואה האמיתית של השקעות שונות, ביחס לפיחות מתמשך בערך המטבע? אלו רק מקצת מהשאלות שהן יותר בסיסיות מבסיסיות, ועם זאת, עד כמה המידע הזה נגיש? עד כמה אתם תלויים במה שהפקיד בבנק יאמר לכם (וכמה אתם באמת יודעים על מה האינטרסים של הבנקים כשהם מספקים לכם אינפורמציה.). אותו הדבר לגבי משפטים: כפי שבוודאי שמתם לב, שאלות משפטיות עולות כאן לא פעם, וזה היה צפוי מהיום הראשון. לכן במשך זמן מה אני עומלת על פרוייקט גדול שייתן תשתית רחבה בכל הנוגע לחוזים, אשר כל אדם שנכנס לפורום יוכל לעיין בחומרים המוצעים בה ולהשכיל. כחלק מהעניין יהיו מאמרים עם החוקים הרלוונטיים של מדינת ישראל, וקצת הסבר לגבי המשמעות המעשית של דברים שכתובים שם. אז הלכתי לנסות ולמצוא את נוסחי החוקים הרלוונטיים. לא היה שום אתר של משרד המשפטים, או של כל משרד ממשלתי אחר שיכיל את המידע, ולבסוף כיוונו אותי לאוגדנים לתלמיד שהלכתי ורכשתי. ניחא, העלות לא מאוד גבוהה, אז בסדר, אבל עכשיו רציתי להעלות את העמודים - ואי אפשר: התוכן (שהוא
החוק של מדינת ישראל, לו כולכם כפופים ) אמנם לא מוגן בזכויות יוצרים, אבל אסור להעלות את הדפים בגלל שהם הודפסו ואין היתר. אז תאמרו: לכי תצלמי בספרייה משפטית (שהכניסה אל חלקן, אגב, היא בתשלום) - חוץ מזה שאז זו בדיוק אותה בעיה. אז בתיאוריה, כן, אני יכולה להקליד מילה אחר מילה את מילות החוק - (והם לא קצרים, הדברים הללו.) - וגם זה אחרי ששילמתי כסף על מנת לראות
מהו בכלל החוק - אבל זה בדיוק מסוג הדברים שבגללם אנשים חותמים על חוזים מופרעים בלי לדעת מה זה אומר. זה נורא נוח כי, מה אתם יודעים, שעת ייעוץ עם עורך דין תעלה לכם בכיף ובסבבה 100 דולר ומעלה, וכידוע אנחנו כולנו בדיוק במקום הכלכלי של לשפוך כספים לכל כיוון, והכל על מידע שהוא הכי בסיסי, הכי א'-ב' של שלטון החוק, של אשכרה לדעת מה הזכויות והחובות שלכם.
אני יודעת שזה היה ארוך, ואולי לא הכי מעניין, אבל זה פשוט מופרע אם חושבים על זה - כולנו זכאים למידע מהסוג הזה, ואנחנו זכאים לקבל אותו גם מבלי לשלם למר X את "דמי הטרחה" של הסדנאות שהוא דוחף ומפרסם לכל דיכפין אין לי מושג מה אפשר לעשות בתמונה הכוללת, אבל לא רק שאני מבטיחה שיועלה כאן המידע המשפטי המלא, אח"כ אני גם אתפנה לחיבור מדריך כולל להשקעות ולתכנון כלכלי. אני עדיין לא יודעת מה מו מי, אבל הידע הזה קיים, ואין שום סיבה שהוא לא יהיה ברשות רבים. פויה, עצבן אותי הבחור