היום הכרתי בקפטריה בחור,

u r i el

New member
היום הכרתי בקפטריה בחור,

ישבנו זה ליד זה ודיברנו על דא ועל הא. מתברר שהוא דוקטורנט לפילוסופיה ועבודת הדוקטור שלו עוסקת בר' יהודה הלוי. כמובן שמאותו הרגע שהתברר לי הנתון הזה קיבלה השיחה בינינו שיפט לכוון ימה"ב ולא חלף זמן רב עד שהוא הזכיר את ליבוביץ שאמר על הרמב"ם שהוא היה בעל הידיעה בפילוסופיה של ימה"ב שעלתה " על כל הוגי-הדעות של ימי הביניים (פרט – אולי – לר' יהודה הלוי, שדחה את הפילוסופיה)..."
אני לא זכרתי את המשפט הזה הלקוח מהמאמר " הרמב"ם - האדם האברהמי " אבל מיד הציפו אותי הרהורים, ראשית שאלתי את עצמי על סמך מה קבע ליבוביץ מה שקבע ? ועוד הרהרתי ביני לבין עצמי - אם זה אכן כך שריה"ל ידע את הפילוסופיה של ימיו בדרגה כל כך גבוהה - איך זה שהוא לא השתכנע ובחר להיות יהודי רוווח של גוש אמונים, אם זה אכן כך ( או אולי לא ? ) ?

לקחתי את הפרטים של אותו בחור חביב ואני שומר אותם עד ליום שאולי יהיה כדאי להציע אותו כאן כמרצה במפגש אפשרי. משהו שונה מהדמויות שאנו הורגלנו לשמוע אותם בעבר, בחור חריף שעשה עלי רושם מצויין מבחינה אינטלקטואלית.

iricky

New member
למה לחכות להרצאה?

תזמין אותו כבר עכשיו לפורום. לליבוביץ יש אכן יחס מיוחד לריה"ל, עם ובלי קש ר לרמב"ם, ויש על מה לדבר איתו.
אני אישית חולק על אמירתו של ל' שריה"ל דחה את הפילוסופיה (של אריסטו). הוא לא דחה אותה אלא דחה את הנסיונות להשען עליה על מנת לנגח באמצעותה את היהדות, וזה בדיוק מה שעשה גם הרמב"ם. אלא ששניהם נקטו באיסטרטגיות שונות, ואפילו מנוגדות. כתבתי על זה פעם כמה מילים ויתכן שגם פירסמתי זאת בפורום. אני כבר לא זוכר.
ולגבי שאלתך על בחירתו של ריה"ל, הרי כמי שבקי בהגותו של ל' אתה אמור להכיר היטב את התשובה. אין קשר חד ערכי בין מה שהאדם יודע לבין בחירותיו הערכיות.

u r i el

New member
זה שליבוביץ סבור

שאדם מחליט שלא בהכרח לזיקה ליידע שלו אינו מחייב בהכרח את ריה"ל, ויתכן שריה"ל לא רק חולק על ליבוביץ ביחס ל"גנום" היהודי ולקדושת הארץ וכו' ( אולי. כלומר - יש לי הרגשה שגם אותו בחור כמו גודמן לא חושב שה'חבר' בכוזרי מבטא את דעתו של ריה"ל, אבל מנימוקים שונים ) אלא חולק גם בכל הנוגע להכרעותיו של האדם, שאפשר שהן כן מושפעות ממשהו או ממישהו.
אני יכול להעיד על עצמי שבכמה עניינים דעותי מושפעות במפורש מליבוביץ במובן זה שאלמלא הכרתי אותן ממנו ובאופן שהוא העמידן - הייתי כנראה חושב אחרת.

ולגבי אותו בחור - לאט לאט. ההכרות הראשונה הייתה רק לפני כמה שעות. הוא עשה עלי רושם שהוא אדם עסוק גם בלימודיו לתואר ד"ר וגם למחייתו שבאופן מרתק לא רק שדומה לבוס הקודם מבחינת מוצאו ( כך נדמה לי ) אלא אף מבחינת עיסוקו.

למעלה