היום ה-1 בספטמבר 1939

ענת תודה, עוד פעם משהו אישי

המאמרים יש מאמר שאבי ז"ל כתב בייידיש למי שמבין לקרוא המשפט הראשון 1 בספטמבר 1939 לאחר פטירתו מצאנו את כתבי היד והקלדתי לקובץ.

הקדמת אותי ... ../images/Emo8.gif

תודה על המידע. ואני בצעירותי (ואני אומר את זה ממרום גילי המופלג
) חשבתי שה-1 בספטמבר הוא יום ארור ומדכא כי מתחילים הלימודים.

../images/Emo18.gif מלחמת עולם שנייה

תחושת עלבון מפלת מלחמת העולם הראשונה, משבר כלכלי ואבטלה עמוקה בגרמניה, חלוקה מחודשת של שטחים נרחבים באירופה למדינות חדשות בין השאר על חשבון גרמניה וכן תשלום פיצויים אדירים שחויבה גרמניה לשלם ל"מעצמות ההסכמה" על פי חוזה ורסאי שנחתם ב-1919 הביאו לעלייתה של התנועה הנאצית, תנועה פוליטית קיצונית ששאפה להגדיל את "מרחב המחייה" של גרמניה במזרח אירופה. ב1- בספטמבר חצו 100 דיביזיות גרמניות (מליון וחצי חיילים) את הגבול שבין פולין לגרמניה בעוד שחיל האוויר הגרמני הפציץ את ערי פולין. באותו יום צורפה דנציג לרייך הגרמני. בריטניה וצרפת הציגו אולטימטום בפני היטלר לעצור את הפלישה ולסגת מפולין אחרת יממשו את התחייבותן לפולין. האולטימטום לא נענה וכך ב3- בספטמבר 1939 הכריזו בריטניה וצרפת מלחמה על גרמניה. בהמשך לכיבוש פולין נכבשו אף דנמרק, נורווגיה, הולנד, בלגיה וצרפת במערב אירופה בזמן שבריטניה סובלת מהפצצות אימתניות על לונדון וערים נוספות. עד סוף 1941 השלימו הגרמנים את כיבוש הבלקן, יוון ורומניה . ביוני 1941 החלו הגרמנים במבצע כיבוש ברית המועצות (מבצע ברברוסה), מבצע שנהדף בחורף 1942. במקביל נפתחה חזית חדשה כשצבא איטליה שחבר לגרמנים כבש חלקים מלוב ומצרים שבאפריקה. חזית נוספת נפתחה במזרח הרחוק לאחר המתקפה היפנית על פרל הרבור בדצמבר 1941 ששתקה את הצי האמריקאי במזרח הרחוק וגררה את ארה"ב להשתתפות פעילה במלחמה. תוך כדי המלחמה החלו הגרמנים לפעול במרץ בכל אזורי הכיבוש להשמדת "גורמים לא רצויים" בעיקר חברי המפלגה הקומוניסטית ויהודים. הגרמנים הקימו רשת של מחנות עבודה, כפיה ומחנות ריכוז השמדה ומוות שבהם הורעבו, הוכו, נהרגו ומאוחר יותר הומתו בשיטות השמדה המוניות באמצעות תאי גזים מיליוני בני אדם רובם בני העם היהודי. המלחמה בחזית האירופית הסתיימה ב-7 במאי 1945 בשעה 23:50 - כשגרמניה נכנעה לכוחות הברית. בחזית האסיאתית הסתיימה המלחמה עם כניעתה של יפן לאחר שארצות הברית הטילה עליה שתי פצצות אטום: הפצצה על הירושימה - שקטלה כ-80 אלף איש, ולאחר שיפן עדיין לא נכנעה הוטלה פצצה נוספת על נגאסקי והביאה למותם של 100 אלף איש. יפן נכנעה ללא תנאים מוקדמים ב-15באוגוסט 1945וסיום המלחמה הרשמי בא עם חתימתה על מסמכי הכניעה ב-2 בספטמבר 1945, שש שנים לאחר תחילתה. מלחמת העולם השנייה פגעה באזרחים יותר מאשר כל מלחמה אחרת שקדמה לה, בסה"כ נהרגו במלחמת העולם השנייה למעלה מ־50 מיליון איש (כ־2% אחוזים מאוכלוסית העולם), יותר מבכל מלחמה שהייתה עד היום.

דרור

אני דווקא שמחתי שהבת שלי חזרה ללימודים היא ראתה יותר מדי טלווזיה...
תודה על החומר הרב שהבאת על פרוץ מלחמת העולם השנייה, ישר כוח.

למעלה