הנה מה שאני כתבתי להם
שלום רב למכובדי במשרד החינוך (הלוואי והייתי יודע למי המייל זה ישלח בתוך משרד החינוך), קוראים לי עמית ואני סטודנט שנה שניה לחוג למערכות מידע וסטטיסטיקה באוניברסיטת חיפה. אני כמו ציבור סטודנטים גדול במדינת ישראל כבר למעלה מ 64 יום לא מצליח ללמוד בצורה תקינה בשל שביתת המרצים הבכירים שמתמשכת ומתמשכת ואף אחד לא רואה את הסוף שלה. בימים אלו מדברים רבות על ביטולו של הסמסטר וביטול השנה כיוון שנזקי השביתה גדולים ורבים ולא בטוח שיהיה אפשר לסגור אותם. לצערי זהו סמסטר שני ברציפות (בהמשך לסמסטר ב' של שנה שעברה) שבה אני בתור הסטודנט הפשוט לא מצליח ללמוד בצורה תקינה את לימודי התואר שלי. שנה שעברה זה בעקבות שביתת הסטודנטים (על רקע ועדת שוחט) והשנה על רקע שחיקת שכר המרצים. אני לא מתכוון לשפוט איזה צד צודק אבל אני כן מאשים את ממשלת ישראל בעובדה שכבר במשך שנה וקצת שהיא בשלטון היא הורסת בשיטטתיות את מערכת החינוך שלנו. עד לפני כמה שבועות שבתו המורים העל יסודים בשל שחיקת שכרם והיחס המבזה שלו הם זוכים מצד משרד החינוך וראש הממשלה. אני מאשים את הממשלה ואת משרד החינוך בעובדה שהם אמורים להיות אחראים על החינוך שאני ושאר אזרחי ישראל מקבלים. בשנים האחרונות חלו קיצוצים רבים במערכת החינוך שהתבטאו בקיצוץ של שעות לימוד, קיצוץ בשכר המורים והמרצים, וקיצוץ בתקציבי המחקר ובכיתות חדשות. בשנים האחרונות המשק הישראלי צומח ביותר מ 3 אחוז בכל שנה מה שמתבטא בעודפי תקציבים אדירים בתקציב הממשלה. במקום לקחת את העודפים האלו ולהשקיע את הכספים הללו בפיתוח התשתיות הלאומיות ומתן משאבים גדולים יותר לחינוך (כמו שנעשה בתקופתו של יצחק רבין ז"ל) הכסף מחולק בצורה חובבנית לחברי הכנסת שמקבלים משכורות מנופחות על חשבון הנכים (אני מוכר כנכה על ידי המדינה), על חשבון החלשים, על חשבון החינוך, על חשבון מערכת הבריאות ועל חשבון מי שבאמת זקוק לכספים אלו. אני רק אתאר לכם נזק אחד מבין הנזקים הרבים של השביתה שחל עלי בתור סטודנט: אני לומד קורס שנקרא מודלים סטטיסטים א' (קורס שנה שניה בחוג לסטטיסטיקה). בקורס הזה מלמדים שני מרצים. מרצה זוטר ומרצה בכירה. כמו שאת/ה יודע/ת המרצים הבכירים שובתים כבר למעלה מחודשים וחצי אבל מי שלא שובת זה המרצים הזוטרים. בהחלטת אוניברסיטת חיפה (ואני אומר את זה ממקור ראשון - המרצה הזוטר) החליטו שמי לומד אצל המרצה הזוטר יקבל הרצאות ותרגולים (קורסים במקצועות ריאלים כגון מערכות מידע, סטטיסטיקה, מדעי המחשב מקבלים בקורס הרצאה ותרגול). מי שלומד אצל המרצה הבכירה לא יכול לקבל הרצאות כי היא שובתת אלא רק תרגולים. יש חלק מהסטודנטים שרשומים אצל המרצה הבכירה והולכים להרצאות של המרצה הזוטר בנוסף לתרגולים (שכולם הולכים). מי שלא יכול ללכת (כמוני למשל בשל אילוצי מערכת) הולך רק לתרגולים ונאלץ לצלם את ההרצאות ולנסות ללמוד לבד את החומר ולהבין אותו לבד ללא כל עזרה מצד גורמי האוניברסיטה! אתמול כששאלתי את המרצה מה יהיה עם עתיד המבחן מה היתה תשובתו? קיים סיכוי שמי שלא עבר הרצאות לא יוכל לגשת למבחן (שכן המבחן יורכב מתרגולים והרצאות בלבד ולא רק על סמך התרגולים). מצד אחד בשביל מרצי הקורס והמתרגלים זה היה בסדר שמי שלא נכח בהרצאות של המרצה הבכירה יגיש תרגילים למרות העובדה שלא הלך להרצאות וחסר לו חומר. אבל, לגשת למבחן זה לא בסדר ? ? לא בסדר לגשת למבחן על סמך מה שלמדנו (ממש בעיה להרכיב מבחן מותאם, שכן רוב הקורס הוא מעשי ופחות תיאורטי)? שנינו יודעים שהשביתה לא תסתיים בזמן הקרוב וגם אם כן אין שום דרך שהמרצה הבכירה תצליח לסגור פער של 9 שבועות בזמן של 5 שבועות. מעבר לזה יש עוד קורסים שלא למדתי בגלל השביתה הזאת וכל התואר שלי ושל עוד רבים בחוג למערכות מידע וסטטיסטיקה הולך להתקע? רק לסבר לך את האוזן, בקורסים שמרצים בכירים מלמדים במערכות מידע עצרו את ההרצאות והתרגולים (למרות שהמתרגלים הם מרצים זוטרים). איזה היגיון עמד בראשו של הרקטור לתת אישור לקבוצה אחת ללמוד וקבוצה אחת לא ללמוד? מה ההיגיון בכך? שהסטודנטים לא יפגעו? נזק נוסף של השביתה וביטול הסמסטר הוא פגיעה אדירה בביצועי המשק. הכסף שמשקיעים בנו בחינוך הסטודנטים בסופו של דבר לא נועד לצרכי יופי אלא כדי שהמשק הישראלי יתקדם ביחס לשאר משקי העולם (להזכיר אנחנו נמצאים בעידן הגלובליזציה שמשמעותה שאם יהיה יקר לייצר פה ולא יהיו פה אנשים איכותיים אז הם יברחו לחו"ל). אחת הסיבות שהמשק הישראלי מצליח להתקדם הוא אך ורק בשל איכות האנשים שנמצאים פה ובזכות החינוך שהם מקבלים. בשנים האחרונות אנחנו ניזוקים כי לא משקיעים פה בחינוך! השקעה בחינוך אינה סתם סיסמא חברתית בשביל התקשורת, זהו צעד כלכלי שנועד לחזק את החברה ולמנוע פערים חברתיים. אם המדינה לא משקיעה בחינוך ולא מראה אכפתיות מהאזרחים שלה (כפי שהממשלה הזאת דואגת היטב לבטא לנו האזרחים) אז למה לחיות פה? ? ? בתור המשרד האמור על מצב החינוך בארץ אני קורא לכם להביא לסיום השביתה הזאת במהרה ולהפסיק לפגוע בנו בציבור הסטודנטים כפי שזה נעשה היטב בשנה האחרונה. השקיעו יותר כספים בחינוך, הורידו את שכר הלימוד לסטודנטים, הפנו יותר תקציבים למחקר, הפנו עזרה לתלמידים וסטודנטים חלשים על חשבון החזקים (מי שכן יכול לתרום). אני אהיה מוכן לתת עוד מס מסוים בידיעה שזה הולך לטובת החלשים (שגם להם מגיעה הזכות ללמוד). בימים אלו אמור לעבור תקציב המדינה, דאגו להפנות יותר תקציבים לחינוך ותשתיות. עמית (לא בטוח שזה יעזור מבחינה מעשית, אבל לפחות הוצאנו קצת קיטור וכיתבנו כמה חברי כנסת)