היטלי השבחה - גביית היטלים ביתר באופן שיטתי

היטלי השבחה - גביית היטלים ביתר באופן שיטתי

שלום לכולם,

רוצה לשתף את קוראי הפורום שקצת עוסקים בתחום הנדלן ומתעסקים ברכישות ומכירות של מקרקעין ובשלב מסויים מגיעים בזמן המכירה לנושא היטל השבחה.

כאשר מוכרים דירה או כל נכס אחר ומגיע שלב אישור העירייה לטאבו לרישום הבעלים החדש על הנכס, אחד האישורים הוא בגין אי חבות בהיטל השבחה או לחילופין שהמוכר הסדיר את תשלום היטל ההשבחה.

העניין הוא שכדי לא לעכב את התהליך של הרישום המוכרים משלמים היטלי השבחה לעירייה והם אפילו לא מעוניינים לבדוק אם ההיטל הוא מס אמת או "מס סלמי" (שיטת הסלמי) ובהרבה מקרים נוצרים מצבים שהמוכרים משלמים כל דרישה שמגיעה לפתחם.....

ישנן עיריות שמחייבות היטל השבחה על ממדים, אם תעשו חשבון חיוב כזה בהיטל השבחה מגיעה לעשרות אלפי שקלים כהיטל... אני ראיתי לא פעם ולא פעמיים מקרים כאלה... החוק פוטר מתשלום היטל השבחה על ממדים... אז מדוע מחייבים? כי אנשים לא בודקים... כי אין להם כח להתעסק עם זה...

בנוסף מחייבים אנשים על תוכניות שלא נוגעות בכלל למקרקעין שבנכס, או משהו מתוחכם יותר, התוכנית אכן חלה על המקרקעין אבל בתנאים וסייגים..... כמובן שאף עירייה לא תציף את הסייגים והתנאים האלה ותנסה לגבות את ההיטל למרות שאין הצדקה לגבות אותו מאחר והסייגים מחריגים את המקרקעין מהתכונית המדוברת.

אני לאחרונה טיפלתי בשני מקרים של היטל השבחה שנגבו לא כדין... הבעיה הייתה שהלקוחות לא רצו להשיג על ההיטל השבחה כל אחד מסיבותיו הוא.. אם לא עו"ד שדחפו לבדוק את הנושא אני לא יודע אם בכלל האנשים היו מקבלים את המגיע להם חזרה.

עכשיו אתם בטח שואלים כבר כמה ההחזר או המס ביתר שנגבה...
אז נכון זו שאלה טובה אבל ראשית, כעיקרון זה לא צריך לקרות, אם אנחנו משלמים בסופר על מוצר 23 ש"ח במקום 16 שקלים שמופיע על המוצר אז אנחנו מתעצבנים ודורשים שנחוייב על פי הרשום על המוצר, כפי שמחייב החוק... אז למה על מס שנגבה שלא בצדק בסכומים של אלפי ועשרות אלפים אנשים אין להם כח ורצון להתעסק עם הרשות? כי מול הקופאית הנחמדה בסופר קל יותר להתמודד מאשר מול עירייה "אימתנית וחזקה" כזו ואחרת....

אנשים מי שמשלם היטל השבחה בלי לבדוק על מה הוא משלם, הוא חוטא לעצמו ולמשפחתו... הוא משתף פעולה עם הכנסת יד עמוק לכיס והוצאת כספים שלא בצדק ולא רוצה להגיד מילים אחרות בעניין זה...

אני מעריך שהיטלי השבחה שמופקים על ידי הרשויות 70% מהם אם לא יותר הם היטלים שביתר, כלומר מחייבים יותר ממה שצריך.... אז למה לוותר?

עכשיו שתבינו על מה אני מדבר רק לאחרונה קיבלנו החלטות של החזרים ללקוחות.... לקוח אחד חוייב בהיטל השבחה של כ -125 אלף ש"ח ובסוף השומה עמדה על 62 אלף ש"ח כלומר הוא קיבל החזר של 63 אלף ש"ח...

לקוח נוסף קיבל שומה בגובה של 65 אלף ש"ח שלבסוף השומה הנכונה והסופית היא בגובה של כ - 4 אלף ש"ח כלומר החזר של 61 אלף ש"ח.....

אלו סכומים מכובדים מאוד... סכומים שלא היה צריך לחייב את האשים מלכתחילה... האנשים מאוד התלבטו אם כן או לא והיה קשה לשכנע אותם ללכת על המהלך... אנשים רוצים שיבטיחו להם הצלחה והם רוצים לחשוב מה ייצא להם מזה... הם לא מסתכלים על זה שהכניסו להם יד לכיס וכדי להפסיק עם התופעה הלא יפה הזו (במילים עדינות) חייבים לבדוק בכל מצב את גובה ההיטל שחייבו אותם.....

אני מעלה את זה פה מאחר וזה ממש לא עשה לי טוב לראות את השומות האלה ואת החיובים האלה שדורשים מאנשים, ואנשים מקבלים את החיובים האלה באהבה כאילו זה בסדר גם ככה הרווחנו על הנכס יפה....

אני מציע לכולם לבדוק תמיד כל דרישת חיוב שבמבקשים מכם, ואין מה לפחד מעירייה כזו או אחרת... הם שוכחים שהם נבחרי ציבור שבאים לשרת את הציבור ולא נבחרי ציבור שבאים לחלוב את הציבור...

אותי זה ממש מרגיז כי אני בטוח שלכולם יש משהו טוב יותר לעשות עם הכסף שלו מאשר לתרום אותו לרשות כזו או אחרת...

שיהיה חג שמח וכשר לכולם

אילן אלואשוילי,
שמאי מקרקעין מוסמך.

אילן, תודה על השיתוף

arieciub

New member
תוכל בבקשה להוסיף באלו עיריות זה קרה? ובנוסף מנסיונך

אלו ערים נוטות יותר לתופעה מגונה זו.
זכור מקרה בקרית אתא בו החיוב היה 700K ושמאי בורר קבע 0 ש"ח.

למעלה