הייתי אתמול בהרצאה של הרב אליעזר פאפו

faridi

New member
הייתי אתמול בהרצאה של הרב אליעזר פאפו

בחוג לדינו בחולון. ובכן הוא דבר על רפואה עממית בקרב נשות בוסניה. חשבתי שאשמע "תרופות סבתא" אך מתברר שזה משהו שהכרתי יותר אצל פרימיטיביים. כלומר, כישופים. היתה להם אמונה שנכנסים שדים בבני הבית ולכן לקחו הנשים על עצמן לגרש שדים. שד כונה בלדינו pambrato שהתרגום המילולי הוא- לחם זול. לחש או כישוף בלדינו: prekante לקסום או להקסים = prekantar לכשף=echizar הרי הנשים לרב היו בבית על פי הנאמר בתהילים "כל כבוּדָה בת מלך פנימה"(תהילים מה) ובלדינו היו אומרים mujer onrada - pacha ke vrada והתרגום המילולי: אשה מכובדת-שבורת רגלים כך שהנשים היו יותר עם הילדים מאשר הגברים שהיו תקועים בפרנסה. לכן היו מביאים לחשניות מקצועיות שהיו מסירות שדים וכד' מהחולים. מדובר על אמונות וטקסים חוצי גבולות ועמים. היתה אמונה ליהודים שלמילה יש כח. לדגמא, אם רואים נשואה טריה מאחלים לה:שנראה אותך אם לילדים= afijada ke te vea כך שהן גם החזיקו מאד מהלחשים והכישופים.כמו כן, הם נזהרו לא להשתמש בשמות שדים וכד' מחשש שהם יגיעו כי אני קורא להם כשאני מזכיר את שמותיהם. המרצה אמר שהרבנים סלדו מאד מזה ואף הגדירו זאת עבודת אלילים! דגמא מאד בולטת זה indulko . הטקס הינו פניה לשדים כאילו הם פונים לה', רחמנא ליצלן, ומבקשים מהם שיסלח לאותו חולה. קשה לספר את כל ההרצאה. בכל מקרה, שרתי לכבודו בלדינו בתחילת הערב ואילו הוא חתם לנו את הערב עם סיפורים על ג'וחא. היה מאד נחמד.

snowy11

New member
אולי יסכים הרב פאפו להתארח בפורום המכובד?

ויספר לנו על קורות יהדות בוסניה בעצמו, מה דעתך?

faridi

New member
הנה הנקודה העצובה

שמס' יוגוסלבים שפניתי אליהם בעניין איוש הפורום- לא מתלהבים לבקר. מה הפלא שגם ההתאחדות על סף העלמות?

מוזר שלמפגשים כן מגיעים ../images/Emo12.gif

יכלו לנצל מדיה זו חינם אין כסף כמקום בלתי אמצעי להרחבת הידע על העבר והעתיד. כנראה שלא ממש מעניין את ראשי ה-HOJ לשתף אלא רק לשמור על מעמדם הפוליטי הזניח. הציבור ברובו אנשים מבוגרים שלא ממש מחוברים לרשת, הצעירים לא ממש מתעניינים וגם לא גאים כנראה בשורשיהם. לחליפין זה מראה על רמה כלשהיא של ניכור ופרימיטביות...

אך ראה את מירי מירי ומרתה בכמה ידע ומידע

הן משתפות אותנו, אני אישית למדתי המון מהן ומעריך אותן מאוד. אין כמו טוב ליבה של מירי מירי, אדם מדהים! אם יצא לי להכיר דרך הפורום ולו אדם אחד כמו מירי מירי דיינו!!!

וואו.... הסמקתי !!!! ../images/Emo141.gif ../images/Emo51.gif .....

|רב הדור השני נשאו נשואי "תערובת" (גם בעלי לא בדיוק יוגוסלבי.... ) כך שרובם מרגישים יותר ישראלים מיוגוסלבים. כך גם מבני העליה האחרונה , ( מי שנשאר מהם בארץ .... ! ) כבר מרגיש יותר ישראלי מיוגוסלבי !!!
זה אולי עצוב, אבל מצד שני ,הרי זה מה שרצו הורינו כשבאו ארצה, להיות שוב עם אחד בארץ ישראל !!!! כך שיש פה גם מסר אופטימי .....

נכון .... לפי מה שידוע לי, הרבה מאוד מהדור

השני והשלישי עושים טיול שורשים , עם הוריהם ובלעדיהם (אני פספסתי לבקר ביוגוסלביה עם הורי .... ) , רוצים ומתענינים לדעת מהיכן השורשים, אבל י בכל זאת ישראל זו המדינה שלנו ווצריך להמשיך הלאה , להתמקד בהווה ובעתיד .... יש בארץ מסגרות רבות שלכדו סביבן חברויות (צבא, תנועות נוער, עבודה וכו ) ולווא דווקא מוצא .... אני רואה בזה משהו יפה והצלחת התפוצה שלנו בלהתערות בארץ .

הנקודה העצובה- יוגוסלביה לשעבר

אכן לשעבר. אין יותר יוגוסלביה.ביום ראשון הקרוב 20.1.2008 יערכו בחירות כלליות בסרביה. החל מחודש מרץ יונפקו דרכונים חדשים: סרביה ואנו נמשיך להרפק על יוגוסלביה " שלנו"!

הנקודה העצובה- יוגוסלביה לשעבר

אכן לשעבר. אין יותר יוגוסלביה.ביום ראשון הקרוב 20.1.2008 יערכו בחירות כלליות בסרביה. החל מחודש מרץ יונפקו דרכונים חדשים: סרביה ואנו נמשיך להרפק על יוגוסלביה " שלנו"!

למעלה