הייתם עובדים במקום שמנוגד לערכים שלכם?

Blue Potion

New member
הייתם עובדים במקום שמנוגד לערכים שלכם?

זו שאלה שעניינה אותי זמן מה...

אם אתם צימחוניים, האם הייתם עובדים במסעדה שמוכרת בשר?
אם אתם בעד בע"ח, האם הייתם עובדים בחנות שמוכרים שם ספות מעור אמיתי?
אם אתם שומרים על כשרות, האם הייתם עובדים במסעדה שמוכרים בה פירות ים?
אם אתם תומכים בראש עיר א', האם הייתם מחלקים פלאיירים של ראש עיר ב'?
אם אתם נגד גניבות, האם הייתם עובדים בחנות שבעל החנות קונה סחורה גנובה?

אני מדברת על מצב שבו גיליתם על העניין אחרי שהתקבלתם לעבודה, ולא ידעתם אותו לפני.

מה הגבול הדק בין ערך הכסף לשמירת הערכים שלכם?

ראיתי את הסדרה בלו נטלי לא מזמן. סדרה יפה, שובת לבבות.
מספרת על משפחה שאיבדה את כל כספה ונתונה ב*חובות עצומים*. האבא מחליט להצטרף לעסק המשפחתי - שיט ומסיבות על היאכטה הפרטית של הסבא - ביחד עם גיסו. כבר בהפלגה הראשונה האבא מגלה שהגיס מבריח זונות מחו"ל לארץ, ומתנגד לכך. הגיס מתוודה בפניו שהסבא לא יודע על כך. הוא טוען שרק בזכות הזונות העסק שלהם משגשג כל כך (לעומת בעלי היאכטות האחרים), ושאם הוא יפסיק להביא את הזונות לארץ ירצחו אותו ואת בני משפחתו. הגיס לא מתכוון להפסיק, והאבא לא יודע מה לעשות. אם הוא יפסיק לעבוד שם הוא ישלח לכלא בגלל החובות, אם הוא ילשין על גיסו שניהם יושלכו לכלא, ואם הוא ימשיך לעבוד שם - הוא יודע שהוא עומד להרוס את החיים לבחורות תמימות שלא יודעות לאן הן באות.
סדרה ממכרת, אבל לא באתי לעשות פרסומת, אלא רק כדי שתחשבו על מקרה יותר קיצוני.

אני מנסה כרגע למצוא עבודה במגבלות מסוימות שיש לי.
הוצעה לי עבודה מסוימת, היא עומדת במגבלות שלי, אבל היא נוגדת את הערכים שלי.
איפה עובר הגבול?

אייני

New member
השאלה היא איזה ערך

ועד כמה אותו הערך חשוב לך, עד כמה אי השמירה פוגעת באחרים (או בך), וכמובן - עד כמה משנה לך ה"תמיכה" הזאת באותו ערך.
ככה למשל - שומר כשרות שעובד במסעדה לא כשרה, יכול להיות שלא יהיה לו איכפת בשיט מזה כל עוד הוא לא אוכל בה. מצד שני יכול להיות שמאוד יפריע לו שהוא "תומך" במסעדה לא כשרה, או שמאוד יפריע לו שאוכלים במסעדה יהודים אחרים שכביכול מבחינתו "נפגעים" מכך שהם אוכלים במסעדה.

הגבול שלי יעבור רק במקרה שאנשים נפגעים. כלומר סחורה גנובה, סחר בבני אדם, וכד'. אבל מצד שני, אני לא צמחוני ולא שומר כשרות וכד'. אז אין אצלי בכלל דילמות קשות. מעניין באמת לדעת מה תהיה דעתם של צמחונים או שומרי כשרות בנושא הזה. אני מניח שיהיה איזה גבול לא ברור ואישי לכל אחד. למשל, בטח יהיו צמחונים שיסכימו לעבוד במסעדה שמוכרת *גם* בשר, אבל לא יסכימו לעבוד במסעדה שכל הרעיון שלה זה *בעיקר* בשר (כמו המבורגריות לדוגמא).

choco2602

New member
אני אישית שומרת כשרות

אבל אני מאמינה ב"איש איש באמונתו יחיה" ולא חושבת שהייתה לי בעיה לעבוד במסעדה שיש בה אוכל לא כשר בעיקר כי אם לא אני אז מישהו אחר היה מגיש את האוכל הזה. אני גם מאמינה שכל אחד יעשה מה שטוב לו, ושעצם העבודה שלי לא מהווה עידוד באוכל לא כשר..

אייני

New member
ברור לי, והצגתי את הצד שלך גם בהודעה שלי.

אבל מצד שני יש את הצד שלו דווקא כן מפריע אם אנשים אחרים אוכלים לא כשר, והאמת שגם לצד הזה יש היגיון מסויים, בהנחה ואת מאמינה בתנ"ך והכל. אחרי הכל אפשר לראות בהרבה סיפורים בתנ"ך שאם חלק מהעם חוטא אז כל העם נפגע ולא רק החוטאים (ורואים את זה שוב ושוב בתנ"ך בכ"כ הרבה מקרים). שלא לדבר על זה שיש אמונה מאוד נפוצה היום שביום שבו כל היהודים בעולם יחזרו בתשובה (או ישמרו שבת, או לא יודע מה, תלוי לפי איזה רב את הולכת) אז המשיח יגיע סופסוף.

ככה שגם היום יש אנשים שמרגישים נפגעים מזה שאחרים חוטאים. אני יכול לספר לך שלא מעט אנשים הזדעזעו מזה שאני אוכל חזיר לדוגמא, או ניסו לשכנע אותי לחזור בתשובה, ומה לא.

(שוב - ברור לי שלא כולם כאלה, כמו שאמרתי - אפילו הצגתי את העמדה שלך בהודעה שלי למעלה. אני פשוט מזכיר שיש עמדה נוספת ומנוגדת לשלך, זה הכל
)

choco2602

New member
צודק.

קצת קשה לי להבין אנשים שדוגלים בגישה הזאת (כמו שכבר הבנת). אני מבינה שהם מאמינים שרק אם כולם יחזרו בתשובה המשיח יגיע. אבל חלק מהאמונה שלהם מכריחה אותם לשנות אנשים, ולגרום לאותם אנשים לעשות משהו שהם לא מסכימים איתו, וזה קצת צורם לי.

אייני

New member
זאת הסיבה בסופו של דבר

שעם הזמן הגעתי למסקנה שלמרות שישנם ערכים שיש להטיל אותם על כל אחד ללא קשר להאם הוא אדם טוב או לא (כמו שאסור להרוג אותו או לגנוב ממנו וכד'), יש ערכים שאם אין הדדיות - אין מה להטיל אותם. כמו פלורליזם - אין שום טעם להיות פלורליסט כלפי אנשים שמתנגדים לפלורליזם.

ובינתיים... אפשר רק לחכות בסבלנות ולקוות שמשהו ישתנה לאט לאטXD

(וזה משעשע. בדיוק עכשיו אני קורא את "המורדת", והדיון קצת מזכיר לי את הספר הזה. ספר נהדר! על אישה מחסידות סאטמר בברוקלין שעזבה את החסידות בסופו של דבר. היא מספרת על הילדות שלה וההתבגרות שלה שם. מזעזע קצת, אני חייב להודות, אבל מרתק)

Optimus_Prime

New member
ודאי שלא.

ערך הכסף הוא לא הערך היחיד בעבודה - זו מסגרת חשובה בחיים: אנשים, חברים, תעסוקה, 8-11 שעות מהיום שלי אני "מבלה" בעבודה. למה לי להקריב כזו כמות זמן למשהו שאני לא מזדהה איתו?
הגבול לא עובר בכסף כי אם בערכים - אם אני עובד במשרד איקס וכרגע רכש אותו אוהד הפועל ת"א (
), או אדם עם דעות פוליטיות מנוגדות לשלי והוא בעקיפין מממן את המשכורת שלי - לא בטוח עד כמה זה ישפיע עלי. מצד שני, אם תחומי העיסוק של המקום לא יהיו כאלו שאני מאמין בהם - לא מבין איך מישהו יכול להמשיך ולעבוד.
נתת את הדוגמה הקיצונית של בלו נטלי? אחלה. גם אם היו לי חובות וקשיים, תמיד אפשר למצוא עבודות פשוטות והגונות (לרוב עבודות פיזיות) שאין בהן שמץ של אי-חוקיות או של חוסר ערכיות. פשוט צריך לעבוד קשה יותר... מצד שני, לפעמים קשה לשפוט אדם עד שמגיעים למצבו, אבל בסיטואציה אופטימלית - הגבול לא קשור במשכורת (כן, גם תמורת מיליון ש"ח בחודש לא הייתי הולך לעבוד בעמותה פוליטית שאני לא מזדהה עם המטרות שלה) אלא בערכים שאתה מציב לעצמך.

BloodyRose

New member
תלוי בכ"כ הרבה דברים

היה לי דווקא מקרה כזה בעבודה שנה שעברה, ומאוד שמחתי שאותו פרוייקט לא נפל עלי אלא על מישהו אחר מהצוות, כי אני באמת חושבת שלא הייתי מסוגלת לעשות את זה. מבלי להיכנס ליותר מדי פרטים - היה מדובר בפרוייקט שיכול להיות מאוד חיובי, אך ברגע ששמעתי מי הלקוחות, ידעתי שהמטרה היא לא חיובית (נגיד משהו כמו תוכנה למציאת נעדרים - יכול להיות נפלא אם משתמשים בזה כי למצוא מטיילים או אנשים שניתק איתם הקשר, פחות נפלא אם מדובר בחברה דיקטטורית שמנצלת את התוכנה כדי למצוא מתנגדים. ולא, זה לא היה רחוק מזה).
אם כן הייתי מצוותת להיות חלק מהפרוייקט הזה, הייתי אומרת למנהל צוות שלי שימצא מישהו אחר. כמו שאני מכירה אותו, הוא היה מסכים בלי לחשוב פעמיים.
לא הייתי יכולה לישון בשקט בלילה אם הייתי יודעת שעל זה אני עובדת.

דוגמא פחות קיצונית - אני צמחונית ועבדתי במקום שמכר בשר, אבל לא הייתי מסכימה לעבוד בקצביה/מקום שמתמחה בבשר.

לא מזמן כן חשבתי על כך שאני צריכה להחליף מקום עבודה, כדי למצוא משהו "ערכי" יותר, שאני ארגיש שאני תורמת יותר לדברים שאני מאמינה בהם ותומכת בהם (משבר גיל 30 נפל עלי מוקדם מהצפוי...), ואני מניחה שביום מן הימים אני באמת אעשה את זה. עד אז, אני עובדת בעבודה שאני אמנם לא מוצאת בה סיפוק "ערכי", אך כן מוצאת בה סיפוק מקצועי והיא לא מציבה אותי מול אתגרים ערכיים (מלבד המקרה שהזכרתי מקודם שהיה חד פעמי, ולא היה קשור אלי ישירות).

כסף מבחינתי זה לא הכל בחיים, וכן, הייתי עוזבת עבודה שלא הייתי יכולה ליישר בה קו יחד עם הערכים שלי.
איפה עובר הגבול? איפה שאת בוחרת להציב אותו. אם תרצי לפרט טיפה יותר, אשמח להגיב בצורה יותר קונקרטית.

dori78

New member
חד משמעית לא.

סירבתי לעבודה באחד העיתונים היומיים המחולקים חינם, מכיוון שהוא מהווה שופר של ראש הממשלה ולא באמת חדשותי.
יצא לי לעזוב עבודה אחרי חודש וחצי, כשהבנתי שהמעסיק שלי שייך למה שאני מגדירה "אוכלי חינם".
אני לא מוכנה לעבוד אצל אנשים שגוזרים קופון על עבודה של מישהו אחר, במקום לעבוד בעצמם.

einat162

New member
השאלה איזה ערך- ועד כמה הוא חשוב

אני לא צמחונית, טבעונית,שומרת כשרות, או תומכת בראש עיר מסויים - אבל לצורך העניין, בתור אחת שאוהבת אוכל לא כשר (ובעד החופש למכור ולצרוך אותו) אני חושבת על ההפך -
האם היתה לי בעיה לעבוד במסעדה שומרת כשרות?
זה מורכב יותר עבורי, כי לא רק שמדובר בטעם קולינרי אלא אני חושבת כמה ענין הכשרות זה שטויות ומסחטת כספים (דוגמא אחרונה - דגים שנקנו לבסיס צבאי קפואים, ממפעל כשר בחו"ל, ונמצאו בהם חלקי סרטנים נראים לעין).
לי זה לא היה מפריע לעבוד שם.

אבל, אם הייתי מתחילה לעבוד עבור למשל בחנות, והייתי מגלה שמדובר בסחורה גנובה אני חושבת שלא הייתי מסוגלת למכור לאנשים את הסחורה.

choco2602

New member
אני חושבת שזה תלוי בהמון דברים..

לפעמים למשל לחץ לכסף יכול להשאיר אותך במקום מסוים, או מצב שבו לא מוצאים עבודה אחרת. אני למשל שונאת מאוד לשקר לאנשים. ובעבודה אצלי יש שקר לבן קטן אחד קבוע שצריך לשקר לאנשים, וזה מפריע לי. יש אצלנו כמה עמדות ופשוט 90% מהעבודה שלי היא לא בעמדה שאני צריכה לשקר, ביקשתי את זה מהמנהלת שלי כי ידעתי שרק ככה אני ארגיש טוב יותר. אז 10% מהזמן אני סובלת מהשקר הקטן הזה (ובאמת שהוא דבילי ואני סתם מגזימה). אז אני שורדת עם שקר לבן קטן, אבל למשל במכירות אני בחיים לא אמצא את עצמי כי זה כבר שקרים שלא מקובלים עלי ובכלל דברים שאני לא אוהבת.

h a j b i

New member
כנראה שלא אבל זו לא חוכמה

יש מעט מאוד מקומות בנוגדים לערכים שלי

בפעם היחידה שהרגשתי שאני עושה משהו מנוגד לערכים שלי החזקתי שם בדיוק 3 ימים. כשהייתי בן 16 התקבלתי לעבודה במכירות בטלפון של אותיות בספר תורה של חב"ד. לא יודע מה חשבתי לעצמי. טוב, אני יודע מה חשבתי: שאין הרבה עבודות לגילי ושלא כדאי לי לפסול מראש.

אז כמובן שלמכור הרבה לא הצלחתי, סבלתי מכל רגע, נגעלתי מהאנשים סביבי שמלקקים בטלפון ל"לקוחות" ומוכרים להם חרטא שהם עצמם לא מאמינים בו ובעיקר, בזתי לאלה שכן הסכימו משום מה לקנות

בקיצור, אחרי המשמרת השלישית פשוט התפטרתי והמשכתי להתפרנס מחלוקת מקומונים.

אז איפה עובר הגבול? לא יודע, תלוי בך.

הבעיה בהשוואה שאת עושה בין גניבה לבין צמחונות

יש הבדל בין ערך שבן אדם מסוים מאמין בו וזה מסתכם בכך שהוא מאמין באותו ערך.
לעומת מקרים כמו גניבה שזה לא קשור לערכים בכלל.
אין מה להשוות בין סבל/גניבה לבין תמיכה פוליטית בראש עיר.
לעומת זאת צמחונות וספות מעור נמצא בשלב הביניים תלוי בעוצמת האמונה של הצמחוני. האם הוא מתייחס בשאט נפש לאנשים שאוכלים בשר?! או שהוא מטעמים מצפוניים לא יאכל בשר. אבל הוא לא רואה את כל אוכלי הבשר כרוצחים בפוטנציה.

במקרה שהצגת מתנגשים כמה ערכים

כי מעבר לכסף (כלא על חובות) ולעובדה שזנות זה דבר מזעזע, יש לו גם התנגשות עם ערך המשפחה (עוד גיס שישב בכלא יחד איתו + פגיעה בכבוד האב וידיעה שהעסק המשפחתי עלול לקרוס והאב יישאר ללא פרנסה). זה לא רק האם לעבוד שם או למצוא עבודה אחרת, אלא גם האם להפיל עסק ולהרוס חיים שלמים של אנשים.

בקשר אליי. אני באה מתחום מסויים שאפשר לעבוד בו בכל מיני עבודות, כולל תועמלנות. בתועמלנות השכר מצויין ומממנים לך רכב ודלק (סלולרי זה כבר לא אטרקציה כמו שהיה פעם, אבל גם את זה נותנים לך).
במסגרת התועמלנות הזו אני צריכה לגשת לרופאים ולשכנע אותם לקנות דווקא את המוצרים של החברה שבה אני עובדת.
אף רופא לא מחכה שאגיע. כדי ליצור איתם קשר אני צריכה להגחף התור בין חולים וזקנים. פה עובר הגבול שלי. מי אני שאדחה כניסה של זקן שכואב לו ומחכה כבר שעה לרופא? מי אני שאריב איתו ואדבר אליו בחוצפה רק כדי לדרוש משהו שלא באמת מגיע לי?
בקיצור- תודה אבל לא תודה.
וזו לא פעם ראשונה שאני דוחה עבודה בגלל עקרונות.

לדעתי יש פה גם עניין של האם אני אהיה טוב

בעבודה שמנוגדת לערכים שלי ?

אם אני צמחוני ואני עובד במסעדה בשרית, איך אגיב כשלקוחות יביעו עיניין רב במאכלי הבשר? איך אגיב כשאגיש מנה ללקוח והוא יגיד בהתלהבות "הו, פרה!! יאמי!"
האם זה דברים שיפריעו לי ? האם אתייחס בחוסר נחמדות ללקוח כזה? זה יפגע בשירותיות שלי ?
האם זה יעשה אותי עובד פחות טוב ביחס לעובד אחר שאין לו בעיה עם אכילת בשר?

כי לבחור לא לעבוד במקום שיש לי בעיה איתו זה החלק הקל.
אבל נגיד ואני כבר עובד שם. מה אז?
או שאני אהיה עובד לא טוב, או שאהיה עובר ממורמר או שניהם יחד [הכי סביר].

אני אתן דוגמא -עבדתי במוקד טלפוני לפני הרבה שנים וחלק מהעבודה היה מכירות. חלק מהמוצרים הנמכרים נראו לי כטובים ללקוח אבל חלק לא. נחשו כמה מאלו שלא, הצלחתי למכור.
לא האמנתי במוצרים והם נראו לי בזבוז כסף ולהלביש אותם על לקוחות תמימים היה נראה לי כמשהו הגובל ברמאות. (סיבה יחידה של לקוח לקנות את אותם המוצרים הייתה אם אתן מידע חלקי בלבד עליהם והוא לא יבין את מהותם או במצב שאני מפחידה אותו לגבי נזקים אפשריים אלא שאני יודעת שניתן למזער את הנזקים גם בצורה חינמית בלי לשלם כסף)
זה גרם לי להיות עובדת טובה פחות וכמעט ולא למכור מוצרים שלא האמנתי בהם.
אם הופעל עלי לחץ למכור מוצרים כאלה, זה הביא לתסכול, מירמור ורגשות שליליים למקום העבודה.
ולכן היום אני יודעת שיש דברים שיהיה לי מאוד רע לעבוד בהם. גם כי זה יגרום לי סבל וגם כי לא אהיה טובה בזה. מסקנה- הכסף פה לא שיקול- מה שלא מתאים לערכים ואמונות- עדיף להתרחק, תמיד אפשר לעבוד במשהו אחר.

spaysi8

New member
לא,

עוד לא הגענו (או לפחות אני) למצב שאני אקח כל עבודה..
אם יש עבודה שנוגדת את הערכים שלי, פשוט אמצא עבודה אחרת.

אם הייתי במצב של חוסר ברירה, לא יודעת מה הייתי עושה, כי מאוד מאוד קשה לי להיות במקום שהעקרונות לא תואמים לשלי..

ruven7

Active member
אז ככה

עניין הכשרות זה שטויות,אם הייתי שומר ואני לא-תמיד יהיו אנשים שלא ישמרו ואני לא אשנה את זה.הם לא יאכלו כשר ולא משנה איפה אעבוד ואם אני עושה את הדבר הנכון-שומר-לא מעניין אותי מה אוכלים אחרים.
איטליז אם אני בעד בע"ח היה מפריע לי עד גבול מסויים,אבל הרציונל שאנשים יאכלו בשר בכל מקרה היה גובר.אם אני אעבוד שם או לא זה לא ישנה, כל עוד אני נשמע לצו מצפוני ולא אוכל בשר.
הגבול שלי היה בין המותר לפלילי.כל מה שיש לו נגיעה להברחות,סמים,סחר לא חוקי מכל סוג,דברים כאלה.החוק והמצפון היו עוצרים אותי.

Purple Mushroom

New member
מצב. חיפוש עבודה,ומודגש

לא הבנתי בין הקשר לפסקה האחרונה, לבין המשפט המוגדש.
אם מצאתי עבודה ואחרי זה גיליתי, כנראה שאדבוק בעבודה, עד שיפטרו אותי.
אני גם מחפש עבודה, וגם לי כיום יש מגבלות.

אני תמיד נותן בפורום את הדוגמא שהיתה לי בקשר לעבודה . היה לי עקרון לא לעבוד בימי שישי ושבת.
מצאתי עבודה, שהחזקתי בה און \אוף כמה שנים, לפחות שנתיים נדמה לי. ואחרי שעברתי לגור עם הבוסית שלי. (העבודה היתה במרכז תל אביב, עד תחילת שנת 2011, והתחלתי לעבוד שם בקיץ 2009,),
אז בערך בחורף דצמבר 2010, אחרי שכבר היו לי קשרי חברות עם הבוסית\שותפה, היא ביקשה ממני לעבוד גם שישי ושבת, שישי משמרות צהריים ולילה, ושבת בצהריים,\מוצ"ש. אז ביקשה והסכמתי, בתור עזרה חברית.
העבודה היתה בבית קפה \מסעדה.
. אז זאת הדוגמא שלי.

מחר צריך לטלפן לבוס חדש, שהציעו לי במשרד התעסוקה, להיות פיקולו בארומה במרכז תל אביב. מקווה להצליח לטלפן, ולקבוע ראיון עבודה.
:)

למעלה