היי יש לי שאלה..

maikel89

New member
היי יש לי שאלה..

מוט חסר משקל באורך 2r חופשי להסתובב בכיוון אופקי מסביב לציר סיבוב בעובר בקצהו.בשני קצות המסה מודבקות שתי מסות m1וm2המוט נמצא עד רגע T=0 במנוחה ברגע T=0 מסה נקודתית m3 פוגעת במסה העליונה במהירות V ונדבקת אליה .כל המסות זהות ומסתן m מהי המהירות הזוויתית בה יסתובב המוט מסביב לציר לאחר ההתנגשות(תשובה ביחידות של ראדיאנים לשנייה) תודה לכם.. על כל ניסיון נתונים: m=1 Kg R=2 m V0=1.8 m/s

maikel89

New member
תנסו בבקשה ..זה נורא חשוב לי...

בבקשה תנסו זה חשוב לי..הקפצה..

GalRatz

New member
לא בדיוק הבנתי

איך בנויה המערכת, איפה ציר הסיבוב? בכל מקרה, אם תנועת המערכת היא סיבובית בלבד (אין תנועה קוית של ציר הסיבוב עצמו) אז אפשר לפתור לפי שימור אנרגיה - מחשבים את מומנט האינרציה של המערכת כולה (כולל המסה השלישית) סביב ציר הסיבוב, ומכאן מחשבים את אנרגית הסיבוב כתלות במהירות הזויתית. מחשבים גם את האנרגיה הקינטית של המסה הפוגעת לפני הפגיעה ומשווים את שני ערכי האנרגיה, ומכאן מחלצים את המהירות הזויתית. מקווה שעזרתי...

GalRatz

New member
הסתייגות

אני לא זוכר אם חוק שימור האנרגיה פועל במקרה של התנגשות פלסטית או לא, אולי צריך לפתור לפי חוק שימור התנע הזויתי, לפי אותו עיקרון.

odedee

New member
חוק שימור אנרגיה פועל תמיד...

גם במקרה של התנגשות פלסטית. רק מה, שבכל התנגשות פלסטית לא אידאלית הרבה אנרגיה עוברת לצורות אחרות כגון רעש, חום, עיוות של הגופים המתנגשים וכו´ ובדרך כלל לא יודעים כמה אנרגיה עברה לצורות האלה. אם מניחים התנגשות פלסטית אידאלית, כלומר שתי מסות נפרדות לפני ההתנגשות ומסה אחת (שהיא סכומן) אחריה, משתמשים בחוק כרגיל.

huey

New member
אני אמנם תלמיד תיכון אבל אין דבר

כזה שנקרא פלסטית אידיאלית... יש אלסטית לגמרי שזה אידיאלית, אבל עצם זה שאתה אומר פלסטית צריך להיות מעורב כאן חום... בקשר לשאלה- האם הפגיעה של ה m3 היא באותו הכיוון של m2 ?

s0uljacker

New member
פלסטית אידיאלית - אין חום

לכן היא אידיאלית כמו כן יש גם שימור אנרגיה במצב האידיאלי תקנו אותי אם אני טועה

s0uljacker

New member
תיקון - שימור אנרגיה יש תמיד

הכוונה היא שאין איבוד אנרגיה לצורת חום או רעש אלה הכל לטובת התנועה

הבהרות

בהתנגשות פלסטית (אידאלית) אחרי האינטרקציה הגופים לא נפרדים . בהתנגשות זו לא חל חוק שימור האנרגיה המכנית בהתנגשות אלסטית חל חוק שימור האנרגיה

odedee

New member
ממש לא.

וזאת מהטעם הפשוט, שמכיוון שהגדרנו ההתנגשות היא פלסטית אידאלית, וחוק שימור האנרגיה פועל (תמיד תמיד תמיד ומי שיכתוב אחרת יאבד נקודות...) אין לאנרגיה שום צורה שהיא יכולה לעבור אליה והיא נשארת כולה מכנית. שימור אנרגיה תקף תמיד, ובפרט בהתנגשות אלסטית או פלסטית, צריך רק לדעת לאן בדיוק הולכת האנרגיה. בחיים אין לא אלסטית אידאלית ולא פלסטית אידאלית - תמיד יש רעש, חום ועיוות צורה. אבל מרגע שאמרנו שזו התנגשות אידאלית (לא חשוב איזו) אפשר לפתור את הבעיה בקלות ע"י שימור אנרגיה (ותנע) כי האנרגיה לא מחליפה צורה.

לא ,לא ,לא

חוק שימור האנרגיה פועל תמיד! חוק שימור האנרגיה המכנית לא פועל תמיד דוגמה לכך הוא בהתנגשות פלסטית. למי שלא מאמין מוזמן לבדוק בספר "מכניקה ניוטונית" כרך ב´ עמ´ 101 ,102 בהוצאת מכון וייצמן. בהתנגשות פלסטית אידאלית מקדם התקומה(e) הוא 0 ,זה אומר כי הגופים נעים ביחד לאחר האינטרקציה (הגופים נצמדים) התנקשות פלסטית : שני הגופים ביחד "אחרי" --> u1=u2=u --> dEk<0 לסיכום: א)יש לשים לב להבדל בין חוק שימור האנרגיה לבין חוק שימור האנרגיה המכנית. ב)בכל פעם שמדובר בהתנגשות פלסטית אסור בתכלית האיסור להשתמש בחוק שימור האנרגיה המכנית !!! חוק שימור האנרגיה המכנית לא תקף בסוג זה של התנגשות (אני מדבר בתיכון ,כמובן)

עודד, אתה יכול להסביר

משהו בקשר למה שאמרת? לפי חוק שימור התנע, אם שני גופים נקודתיים בעלי מסה שווה נעים זה כלפי זה באותה מהירות ומתנגשים פלסטית זה בזה, הרי שמהירות הגוף החדש היא 0. הייתה אנרגיה מכנית בהתחלה - ואין יותר. אם הייתי טוען כי ההתנגשות הפלסטית הייתה "אידיאלית", אזי כי חוק שימור האנרגיה וחוק שימור התנע סותרים זה את זה. מה הפתרון? אסור לי להגיד במצב זה שההתנגשות הייתה אידיאלית? אם כן - אתה יכול לתת בבקשה דוגמה להתנגשות פלסטית אידיאלית?

odedee

New member
זה בערך ככה...

יפה! להגיד שהתנגשות במערכת שתיארת היא "פלסטית אידאלית" אכן יביא לתוצאות אבסורדיות, כי כפי שציינת התנע הכולל של המערכת הוא אפס, ולכן לאחר ההתנגשות לא ייתכן שהעצם המאוחד נע, ומצד שני, היכן האנרגיה... אכן, לא יכולה להיות התנגשות כזו, אפילו לפי זה ששימור אנרגיה יראה שמהירות העצם המאוחד זהה למהירויות העצמים הנפרדים לפני ההתנגשות - וזה כמובן סותר את שימור התנע שדורש אפס תנע במערכת. באופן טבעי ההתנגשויות בחיים הן עם מקדם אלסטיות e שהוא איפשהוא בין 0 ל-1. כנראה לא הייתי צריך לבחור בכלל במונח "פלסטית אידאלית" כי הוא מבלבל בהקשר הזה. הנחה של התנגשויות אי-אלסטיות לחלוטין שימושית בדרך כלל רק במודלים מחקריים מסוימים, ושם תמיד יניחו שהאנרגיה הקינטית מותמרת לסוג אנרגיה אחר, אחרת הבעיה מצטמצמת לפתרון טריויאלי כזה או אחר, או לסתירה כמו פה.

huey

New member
קיצר, הנה הוכחה..

. Vm=0m/s , M ו m בהתנגשות פלסטית מצחית יש מסות חוק שימור תנע: MV+mVm=(M+m)U ולכן: U=(MV)\(M+m) ?אז לאן נעלמה האנרגיה הקינטית , V-קטן יותר מ U-ה תשובה: Q= הפרש האנרגיה הקינטית

למעלה