היי, שאלה

shanytopper2

New member
היי, שאלה

שלום לכולם יש לי שאלה: מהה ההבדל בין ברון, דוכס, מרקיז וויסקונט? מבחינת סמכויות, שטחים,רכוש, וכן הלאה.. תודה מראש

ihtiyar

New member
../images/Emo47.gif מסובך....

תארי האצולה משתנים הן בתקופות השונות והן בין הארצות. כמות התארים גדולה למדי: ארל (Earl), דוכס, מרקיז, פּר (Pares, Peer), בארון, רוזן, גסטאלד (gastaldus), ויקונט, לורד, נסיך (Fürst, Prince) ובטח שכחתי איזה תואר או שניים.... נסה להגדיר מקום ותקופה, ואז התשובה תהיה אולי קלה יותר.

shanytopper2

New member
אנגליה, ולא מאד חשוב לי איזו תקופה

כל תקופה שבה התארים האלו היו יציבים יחסית. (ואגב, להבנתי פיר זה פשוט "בעל תואר אצולה", לא?)

ihtiyar

New member
עדיין מסובך...

ראשית, פיר במקורו הוא אדם "שווה" (pair) בזכויותיו החוקיות. מאוחר יותר התואר הזה כלל את כל הבארונים, ובמאה ה-14 הפכו כל ה"פירים" לבית הלורדים. היום אגב, peer היא מילה המציינת באנגליה חמישה תארי אצולה (דוכס, מרקיז, ארל, ויקונט ובארון). התואר לורד לדוגמה היה במקור "אדון", אדם עשיר בעל נחלה המספק לחם לנתיניו (Hlaford במקור הקדום), והיום הוא משמש כשם תואר כללי לאצולה הבריטית. ארל (Earl) היה במקורו מושל מחוז, אבל לאחר הכיבוש של ויליאם הכובש ב-1066 התואר הפך מקביל לרוזן. כלומר: צריך אזור מדוייק ותקופה מדוייקת כדי לסדר את ההיררכיה של האצולה. למיטב סניליותי יש בספר החברה הפיאודלית של מארק בלוך פרק העוסק בהשתלשלות התארים הנ"ל, ובסוף הספר יש אֶגרוֹן (glossary בעברית
) המפרט את התארים. שווה לנסות גם בספרים אחרים העוסקים בימי הביניים והתקופה הפיאודלית, או גם במילון/לקסיקון אנגלי מפורט. בהצלחה!

shanytopper2

New member
אני אולי אנסח את עצמי מחדש

פחות מאשר שחשוב לי ההבדל בין התארים עצמם, חשוב לי השטחים שעליהם הם שולטים. בינתיים כל מה שהצלחתי להבין זה שארל שלט באחד מתוך 39 מחוזות באנגליה. אבל לא הצלחתי להבין במה איזה גודל שטח שולטים ברון, דוקס או ויסקונט..או אולי יותר נכון לומר, מה הגודל של שטחים שכאלו? אני מבין שצריך תקופה מסויימת בשביל להסתכל על זה, מכיוון שבתקופות שונות התפקידים היו שונים גם בשטחים וגם בסמכויות, אבל בכול זאת, אני משער שאפשר באיזו שהיא מידה אפשר לומר שיש משהו שאיכשהוא מאפיין את התפקידים הללו

shanytopper2

New member
נ.ב.

תודה על ההמלצה על הספר, אני מקווה שיהיה לי זמן להסתכל בו

שינובי5

New member
אני ממליץ לך לעיין

במילונים רלוונטיים לימי הביניים. תוכל למצאם בבל ספריה אוניברסיטאית, אני מקווה....

shanytopper2

New member
משעשע

הרון הוא השליט של ברונות, מרקיז הוא השליט של מרקיזות, וכן הלאה...לא ממש עוזר, הא? :p תודה בכל מקרה

Boogieman

New member
תראה...

זה לא שהיה איזה סטנדרט מחייב שלפיו ברון שולט על X שטח, מרקיז שולט על Y שטח וכיו"ב. זאת ראייה שמתאימה לתקופה הבירוקרטית שלנו, לא לימי הביניים.

shanytopper2

New member
וואלה?

אז היו יכולים לההיות מצבים שבהם מישהו עם תואר "חשוב" יותר שלט בפועל על שטח קטן יותר? אני אסביר את השאלה שלי...נגיד יש בחור X, שלפי התואר שלו יכול לתת פקודות לבחור עם תואר Y...האם יכול לההיות שבפועל אותו בחור Y יהיה עשיר יותר, ובעל שטח גדול יותר, מאשר אותו בחור X?

Boogieman

New member
כן.

צריך להבין את המערכת. זה לא שכל אציל יכול לנבוח פקודות על כל אציל עם תואר נמוך משלו. ממש לא. בעצם מדובר על מערכת בריתות ונאמנויות מסועפת מאוד, שבנויה בצורת פירמידה הירארכית. ההירארכיה נקבעת גם לפי תואר, אבל גם לפי הכוח בפועל, שחלקו תלוי באותן הבריתות והנאמנויות. אז בעל תואר אצולה נמוך יותר, לא היה מקבל פקודות מכל בעל תואר אצולה גבוה יותר. היא היה מחוייב מוסרית ומשפטית לסייע בחיילים, כסף ועצה לבעל תואר גבוה מסויים (או מסויימים) שאיתו הוא ערך את טקס "ההומאגיום". האדמות והתואר של הוואסאל (הנמוך מבין השניים) התקבלו מידי האדון (בעל התואר הגבוה) והמחוייבות הנ"ל זו התמורה. כמובן שבמציאות המצב היה יותר מבולגן. היו לוחמים חסרי תואר אצולה שחיו, התנהגו וקיבלו יחס כמו אצילים לכל דבר ועניין. היו גם סוחרים עשירים יותר מהרבה אצילים שעדיין נחשבו ל"פשוטי עם", ואצילים שירדו מנכסיהם והיו חסרי פרוטה. אנחנו מדברים כאן על השיטה הפיאודלית "ביי דה בוק", כמו שהיתה בצרפת, ובמידה פחותה באנגליה, בשלהי "ימי הביניים". אבל במקומות שונים היו גרסאות שונות ומשונות של השיטה.

bhmi100

New member
למה מוזר ? תחשוב על צהל

שם יש נגדים עם כח הרבה יותר גדול משל סגני אלופים. ויש קצינות יעודיות שלחייל ששרת 2 יש יותר מעמד מלהן.

שינובי5

New member
מרקיז

בא למעשה לציין אציל בעל בארונות ספר. מארקה. שוב תעיין במילוני המינוחים הימי ביינימים, דבר שיסביר לך את כל השתלשלות תוארי האצולה.

למעלה