היי

talv87

New member
היי

אוקי אז אספר לך על משבר האמונה שלי.
התורה עברה אלינו מבני אדם שקדמו לנו שידוע שהיו חכמים מאיתנו בהרבה. התנך נרשם ע"י אנשים שונים בזמנים שונים. ידוע לי שבעבר בהתחלת הדרך האדם פחד להיות לבד ולכן יצר קבוצות של אנשים והיה צריך להיות כמה שיותר משכנע כדי שאנשים יבואו ויתאחדו איתו ויעשו כרצונו. ואז התחלתי לערער בשאלה "אולי כל התנך נכתב ע"י אנשים ממש ממש חכמים וזה כל הסיפור" אולי המצאנו את הדת כדי שתהיה לנו תקווה כי אלמוות זה אחד מהרצונות החזקים של האדם, למה לבני האדם אין בסיס בטוח באמונה ואין דברים מוחלטים עם הוכחות חד משמעיות לקיומו של האל. מכאן יוצא שה' רצה שנטיל ספק בקיומו ולא נהיה בטוחים לגביו לאורך כל חיינו. ומכאן שה' הוא כל יכול ויצר אותנו לא מושלמים בכוונה להשתפר בעולם הזה. הוא יצר את האדם לבדו וכשראה שהוא משתעמם בגן העדן הוציא מצלעו של האדם אישה שתנעים את זמנו אך זה לא היה מספיק . ואני תוהה האם גן העדן המושלם לא מספיק טוב לאדם המושלם שלא הרגיש כאב ועצב ורצון לשום דבר כי הוא האדם הראשון שנוצר- מכאן שגן העדן עם כמה שהוא מושלם ,כל עוד האדם בנוי כפי שהוא (יצירה מאוד לא מושלמת) גן עדן לא יהיה המקום המושלם עבורו ולא יהיה בעל ערך כל שהוא, הנחש פיתה את חווה שפיתתה את האדם- וזה הייצור הראשון של האדם שהיה נקי ולא מושפע כי לא ידע שום דבר לפני, אז למה שהנחש יצליח לפתות אותם- למה שהם יתעניינו במה שיש לו להציע?. כי ה' ברא אותנו כאלה משתעממים וחסרי מנוחה, שלא מעריכים כלום ותמיד רוצים עוד ועוד, מתרגלים לכל דבר נעים בקלות ולעולם לא מתרגלים לרע. הוא ידע שאם הגבר והאישה הראשונים יתנהגו באופן כזה בהמשך הייצור הזה ייעשה יותר נוראי וכך כיום יש רוצחים ופדופילים וכל הרוע בעולם הזה.
קשה לי להאמין שה' מקווה שנהיה יותר טובים, מקווה שנעשה את הדבר הנכון. כל יכול לא מקווה שתלך בדרך כל שהיא הוא יודע מי תהיה ואיך נגמר הסיפור שלך- אז איך ניתן לשנות את הגורל אם הוא נכתב ממזמן? ולמה ה' לא רוצה שנדע בוודאות שהוא קיים, למה דורות קודמים קיבלו התגלות ואנחנו דור שחווה קשיים שבמידה מסויימת יותר קשים מקשיי העבר לא מקבלים התגלות אלוהית, סימן לקיומו, מישהו כמו משה שיכה בסלע?

תודה רבה על ההקשבה.

קליטו

New member
אין מצב

ללמד אותך אמונה על רגל אחת, וגם לענות לך על כל השאלות שיגיעו בעקבות התשובות, אני מסופק אם יש כאן מי שידע לענות לך תשובות מלאות, כי זה דורש ים של ידע, דווקא בפורום דתיים יש חברים עם הרבה מאוד ידע. הכי מומלץ שתלמדי את הנושא ביסודיות, יש את אירגון ערכים שמארגנת סדנאות להכרת והוכחת היהדות. הם מאוד מומלצים.
בהצלחה !

אופירA

New member
מנהל
יתכן שמשבר האמונה שלך נובע מתערובת של דעות זרות

מנין "ידוע לך" שהאדם פחד להיות לבד, לכן יצר קבוצות אנשים משוכנעות?
זה לא "ידוע לך" מהתורה, אלא מאיזו גישה מדעית/פסיכולוגית/פילוסופית זרה.

יש דברים מוחלטים והוכחות חד משמעיות לקיומו של הא-ל. אברהם אבינו לא המציא את אלוקיו, הוא חקר ומצא.
ה' הסתיר פניו מאיתנו, אבל ממש לא רצה שנטיל ספק בקיומו ולא נהיה בטוחים לגביו... הוא ברא את האדם כדי שיידע את אלוקיו אל נכון. אם מתוך גילוי פנים כמו שהיה לפני חורבן בית המקדש, ואם מתוך הסתר פנים כמו שיש בגלות היום, וייפסק כשייבנה בית המקדש בעת הגאולה.

התורה ניתנה לאדם כדי שיידע בוודאות את אלוקיו שבראו וברא את תורתו ונתנה לאדם כדי לדעתו.
בתורה יש הוכחות לאמיתותה ולהינתנה ע"י הבורא. ומכאן שיש הוכחה ניצחת לקיומו של הבורא, שגם השכל הישר הפשוט, ללא תורה, מחייב את קיומו הוודאי.
אם את צריכה שיסדרו לך את ההוכחות ויתקנו את דעותייך, לכי לסמינר של ערכים ולמדי את החומר בו. ואם צריך - תלמדי זאת שוב, בצורה אחרת או באותה הצורה, עד שתביני את ההוכחה.

ואז לא יבואו לך הדעות הזרות והמסקנות השגויות שנובעות מ"ידיעות" לא נכונות.
הקב"ה לא "ראה שהאדם משתעמם" אז הוא הביא את האשה להנעים את זמנו...
הנחש הוא הרצון העצמי של האדם, שמפתה אותו בגלל הכוח העצום שניתן לאדם להיות שותף לבורא בבריאת העולם. המשימה של האדם היא להיכנע בפני הבורא ולא להתפתות לרצונו העצמי. ללכת ישר בדרך שציווה הבורא, ולא "לעשות חשבונות רבים" כפי נטייתו עקב הרצון העצמי.
הקב"ה ברא לאדם רצון עצמי כדי שיתגבר עליו ובכך יהיה שותף לבורא בבריאת העולם.
הקב"ה הסתיר פניו כדי שהאדם יגלה את אמיתתו. קל יותר לגלות את האמת, כאשר השקר מונח מול העיניים, והאמת נסתרת. קשה יותר לגלותה כאשר היא מול העיניים, ואתה צריך להתגבר על הרצון העצמי לעוותה. לפיכך בדורות קודמים היה הקב"ה גלוי, ואח"כ, בעקבות חטאי האדם, הסתיר פניו למען שהאדם יגלה אותו מתוך השקר וההסתר.

talv87

New member
בהמשך לתשובתך אופיר

זה שניסחתי את דברי בצורה פשוט כביכול "משעמם לאדם" כמובן שהתכוונתי לזה שה' אמר "לא טוב היות האדם לבדו אעשה לו עזר כנגדו" ומזה משתמע שלאדם לא היה כל כך טוב בגן העדן , האדם היה חסר משהו מלכתחילה וגם כשעשה לו אישה לשניהם לא היה טוב מספיק כדי שהם לא יתפתו... מה שאומר שאם לאדם לא היה חסר משהו הוא לא היה אוכל מעץ הדעת..ואם הוא היה יודע את גדולת השם הוא לא היה ממיר את פיו ועושה כדברו. אבל האדם הוא יצור שלא מספיק לו כלום..אם יתנו לו גן עדן זה אף פעם לא יהיה לו טוב בצורת קיום הזאת שלו כי הוא תמיד ירצה יותר או אחר ממה שכבר יש...בקיצור הטון שלך נשמע קצת כועס ואני לא התכוונתי לעצבן אותך רק שאלתי כי אני מחפשת את האמת.

אופירA

New member
מנהל
הטון שלי לבבי לחלוטין

אם את "שומעת" טון כועס, הוא בא מתוכך, אולי מאיזו ציפיה לכעס מצד המאמין?
או כנראה מתוך אי הכרה במוגבלות העזה של המדיה האינטרנטי, כאשר מדובר באדם שאינך רואה ומכירה כלל. סביר שנתונים כמו גיל, מראה, צליל, שפת גוף ורקע תרבותי היו משנות אצלך את התמונה מן הקצה לקצה.
לעולם אי אפשר לעצבן בשאלות אמונה, אדם היודע בבירור על היות אלוקיו, ועסוק בהגעה למכסימום ידיעתו העמוקה עד כלות, האפשרית.

המסקנה שלאדם לא היה כ"כ טוב בגן עדן ושהוא יצור שלא מספיק לו כלום ואף פעם לא טוב לו - גם היא נובעת מחוסר היכרות עם התורה ומדעות כוזבות שאינן מן התורה האלוקית.
וגם המסקנה שהאדם לא ידע את גדולת אלוקים ולכן המרה את פיו ואכל מעץ הדעת נובעת מאותן שגיאות.
גם הן ייעלמו כאשר תלמדי כיצד התורה מוכיחה על אמיתותה האלוקית, וכיצד יש להבין נכונה את הנכתב בתורה, עפ"י הכללים שהתורה עצמה נתנה.

בבריאת האדם היתה לאלוקים תכלית מאוד מסוימת וברורה, והיא נלמדת מפסוקי התורה עם פרשנות נכונה עפ"י הכללים שבתורה שבעל פה, לפיהם יש לדרוש את התורה שבכתב.
התכלית המאוד מסוימת וברורה אינה קשורה למסקנות שהסקת, שכביכול הקב"ה ברא את האדם חסר, וכל הזמן לא טוב לו בצורת הקיום שלו.

נ

נווהשאנן

Guest
לגיטימי לגמרי

אם יש לך משבר סימן שאת בנאדם חושב והמוח שלך ביקורתי ופועל. וזה סימן טוב.
האמונה שלנו לא נובעת מספר זה או אחר. ככלל, התורה ניתנה על-פה ורק מכורח המציאות הועלתה על הכתב. האמונה שלנו היא מכח עדות של אומה שראתה אלוהים עין בעין ביציאת מצרים בהר סיני וכן ממסורת עתיקה של גילוי שכינה לאברהם אבינו
מה שנכתב בספר בראשית אינו סתם סיפור מעניין אלא מכיל דורש הבנה מעמיקה כדי להבין נאמנה את משמעות הדברים. לפי הכוזרי למשל, גן עדן אינו מקום פיזי אלא רוחני
לגבי השאלה שלך איך ניתן לשנות את הגורל אם הוא נכתב מזמן, שאלה טובה שאלת.
זה נושא מורכב ומעניין וכבר דנו בו גדולים וטובים,
אני ממליץ לך לצפות בשיעור הבא של רב אורי שרקי שמסביר היטב את הנושא (דקה 3:30 והלאה)

talv87

New member
היי

שמעתי את ההרצאות שלו והוא בהחלט מעניין...אבל אתה יודע מה מעניין אותי. אתה ציינת שההוכחה לתורה זה שקיבלנו אותה והמשכנו איתה מדור לדור. למשל חג הפסח הוא הוכחה לזה שמיציאת מצרים חוגגים פסח לזכר יציאת מצרים. אז איך במלכים ב' שפן נותן למלך ספר תורה והמלך קןרא בו ואומר להם שלפי הספר שמצא צריך לעשות פסח לה'. מדמע שעד מלאכים ב הייתה עצירה בעשית חג הפסח להשם של כמה שנים טובות. ואתה תגיד שנכון הייתה תקה שהיהודים התבוללו ונפסיקו. ועדין מכאן ניתן לראות שאת חג הפסח אנחנו חוגגים לא לזכר יציאת מצרים לזכר הספר שמצא הסופר שפן ונתן למלך ובו מסופר סיפור יציאת מצרים...בנוסף יש לי עוד הרבה סטירות בתורה שלא ברורות...אך הפרושים שביניהם יש את חזל נתנו פירושים שלהם לדברים הכתובים בתנך.

נ

נווהשאנן

Guest
שאלה טובה

חן חן. לקחתי את התנ"ך ועיינתי. המפרשים מבארים שבאותה תקופה חלה ירידה ברוחניות של העם וזה בא לידי ביטוי בהיענות עלובה לקרבן פסח בניגוד לשנים קודמות שקיימוהו ברוב עם
כידוע התנ"ך מלא במורדות ועליות רוחניות של עם ישראל, תקראי לפני הקטע עם פסח מובא שם דברים ברורים על המצב הרוחני של עם ישראל באותה תקופה.
חשוב לזכור שבשביל להבין את התנ"ך כראוי חייבים לעיין במקראות גדולות בפרשני התנ"ך לדורותיהם, כגון רד"ק, רש"י ועוד רבים וטובים.
כן יש דברים שלא מסתדרים וסתירות, אבל אם מחפשים תשובות באובייקטיביות, מוצאים. יש על זה מאמר שלם של הרב שרקי בענין ביקורת המקרא, בדיוק קראתי אותו ביום כיפור. אם את רוצה אשלח לך את החוברת בה הוא מובא

למעלה