היי.

היי.

מה זה חרדה? מה כוונה שלה? אני מאוד פוחדת מנחשים עד מוות. חבריי או משפחתי מספרים או משהו כזה על נחשים, אני מרגישה פחד, וגם מחשבות על נחשים, ובודקת שאין כאן נחשים בכלל שאני בסביבה וגם נחשים לא כאן אני עדיין מרגישה פחד, אני תמיד שואלת את עצי אולי יש פה נחש, או שמה, אני תמיד מפקחת כל זמן. חבריי עבדו עליי שיש שמה נחש,כדי לצחוק, מיד נבהלתי,והתחלתי לבכות ומעוצבנת, חבריי אמרו לי שאין כאן נחשים,אני המשכתי לבכות, לא הצלחתי להפסיק, וגם התעצבנתי מאוד עליהם. אם נחשים מתים אני אפילו פוחדת. בעבר הייתי קטנה היה נחש בביתי, מאוד פחדתי וברחתי לחדרי והסתגרתי בחדרי כמה שעות, לוכד נחשים לקח את נחש, הרגשתי יותר רגועה לגמרי כאילו אבן נגולה מלבי. כמה פעמים היו לי סיוטים על נחשים כשאני מתעוררת ואני מרגישה לא טוב וכואב ראש חזק(מיגרנה) ומתחילה להיות חולה. אני מנסה להתגבר על פחד מנחשים ולא מצליחה. צאו'..
 
פחד חזק מדבר ספציפי ../images/Emo5.gif

יש הרבה אנשים שיש להם פחד מאוד חזק מדבר מסוים, כמו נחשים, כלבים, מעליות, חושך, עכבישים, מים, גובה.... בדרך כלל פחדים מהסוג הזה עושים אותנו מאוד עצבניים, דרוכים, מבוהלים. אנחנו במצב של כל הזמן לחפש ולבדוק, להיות מודאגים. בדרך כלל אנחנו גם נמנעים מהמצב שמפחיד אותנו (למשל לא הולכים לכל מיני מקומות, לא רוצים לדבר על כל מיני דברים). הדרך הכי טובה להתגבר על פחדים כאלה היא למצוא את הכוח להלחם בחרדה, ללכת נגדה ולהחשף לדברים שמפחידים אותנו.
כשאנחנו נמנעים מכל מיני דברים בגלל החרדה היא הולכת ומתחזקת, אבל אם אנחנו מצליחים לעשות כל מיני דברים למרות הפחד, החרדה שלנו נחלשת. יש כל מיני דברים שאפשר לעשות כדי להחשף לגורם הפחד, למשל: את יכולה לדבר עם אנשים על נחשים, לראות ספרים וסרטים על נחשים, לנסות לא לבדוק כל הזמן אם יש נחש (אפילו שמרגישים צורך גדול לבדוק), ללכת לכל מיני מקומות או לעשות כל מיני דברים שאת נמנעת מהם בגלל הפחד... הכי טוב זה לעשות את החשיפות לפחד בהדרגה. להתחיל קודם עם דברים שיותר קלים לנו, ובהמשך לעבור לדברים שיותר מפחיד לנו לעשות. אפשר לעשות את זה בעצמינו, ואפשר לפנות לטיפול פסיכולוגי שמתמקד בחרדה. בטיפול כזה (שנקרא טיפול קוגניטיבי-התנהגותי) המטפל עוזר לנו לבנות תוכנית של חשיפות, שתעזור לנו להתגבר על החרדה. היית םפעם בטיפול כזה?
 
היי שוב.

אני לא יכולה לדבר עם אנשים(חברים,משפחה וכו') על נחשים כי זה עושה לי צמרמורת,לא יכולה לצפות בטלויזיה על נחשים או תמונות נחשים. לא הייתי בטיפול. מה זה קוגניטיבי?
 
טיפול בחרדה

אני מאוד מבינה אותך שאת כותבת שאת מרגישה שאת לא יכולה לדבר על נחשים או להסתכל על תמונות של נחשים. כשאנחנו מאוד מפחדים ממשהו זה מאוד קשה לנו להתעסק בו. הרבה פעמים כשיש לנו חרדה ממשהו, אנחנו נמנעים ממנו, כי לעשות אותו בכל זאת זה מאוד קשה לנו.
הדרך להתגבר על החרדה היא לנסות למצוא את הכוח ללכת נגדה, למרות שזה קשה. להחשף לדברים שמפחידים אותנו, כמובן שבהדרגה (להתחיל עם מה שפחות מפחיד ורק בהמשך לעבור למה שיותר קשה). זה החלק ההתנהגותי של הטיפול בחרדה. אני יודעת שזה לא פשוט למצוא את הכוח לעשות את הדברים שמפחידים אותנו, ובדיוק בשביל זה יש לטיפול בחרדה גם חלק קוגניטיבי. זה חלק שקשור בדרכי החשיבה שלנו, ומנסה לעזור לנו לעבוד על המחשבות שלנו שקשורות בחרדה
. כשאנחנו מפחדים ממשהו, יש לנו כל מיני מחשבות שעומדות מאחורי החרדה. הרבה פעמים המחשבות האלה לא כל-כך מבןססות על דברים הגיוניים. בטיפול אנחנו לומדים לזהות את המחשבות האלה, ולהתווכח איתן. אנחנו בודקים מה באמת הסיכויים שהדברים שכל-כך מפחידים אותנו יקרו, והרבה פעמים מגלים שהחרדה מנפחת ומעצימה את תפיסת הסיכונים שלנו. אנחנו לומדים כל מיני טכניקות של דמיון מודרך, שעוזרות לנו להתגבר על החרדה. הדברים האלה הופכים את ההתמודדות עם החרדה לפחות מאיימת, ועוזרים לנו למצוא את הכוח ללכת נגדה.
למשל את כותבת שאת לא יכולה לדבר על נחשים או לראות תמונות של נחשים. מאחורי הפחד לדבר על נחשים יש כל מיני מחשבות (למשל כתבת שלדבר על נחשים עושה לך צמרמורת). את יכולה לנסות לזהות איזה מחשבות יש לך מאחורי הפחד? למשל - מה את חושבת שיקרה אם תדברי על נחשים או תראי תמונות שלהם? איך את חושבת שתרגישי?
 
הבנתי.

כמו שאמרתי שזה יעשה לי צממורת, ויגרום לי לחשוב מחשבות על נחשים, וגם ארגיש שלב פועם חזק.
 
היי ../images/Emo39.gif

בדיוק. הדברים שאת כותבת הם כל מיני מחשבות שעומדות מאחורי החרדה. אם תדברי על נחשים או תראי תמונות שלהם, זה יעשה לך צמרמורת, יגרום לך לחשוב על זה, ויעשה לך דפיקות לב. הרבה פעמים כשאנחנו בחרדה יש לנו תגובות פיזיות בגוף, כמו דפיקות לב חזקות, הזעה, קושי לנשום, רעד... אלו תגובות של הגוף לחרדה, והן לא נעימות, אך אין מה לדאוג מהן. כשאת חושבת על מה יקרה אם תדברי על נחשים (למשל: צמרמורת, מחשבות, דפיקות לב), תנסי לחשוב על זה שאלו באמת דברים לא נעימים, אבל הם לא מסוכנים או מזיקים באיזשהי צורה. תחשבי על זה שלחשוב על נחשים אמנם עושה תחושה לא נחמדה ומבהילה, אך לא שום דבר מעבר - זה לא מסכן אותך בשום צורה. אותו דבר לגבי סרט שרואים על נחשים - לא נעים, אך לא מסוכן. תנסי להעזר במחשבות כאלה כדי למצוא כוח ללכת נגד החרדה: כן להעיז לדבר על נחשים, ולראות שלא קורה כלום, כן להעיז לראות תמונות של נחשים, ולראות שגם אם זה עושה דפיקות לב חזקות, לא קורה לך כלום, ודפיקות הלב נרגעות.
אני חושבת שזה יכול להיות רעיון טוב להתמודד עם החרדה בעזרת טיפול פסיכולוגי. איך זה נשמע לך? היית רוצה לפנות לטיפול?
 
היי.

ניסיתי לא להתייחס ברצינות ולחשוב שזה לא יקרה לי לתמונות או סרטים וכו'. אבל לא מצליחה. אני לא סומכת על פסיכולוגים.
 
היי ../images/Emo107.gif

הרבה פעמים כשהחרדה שלנו ממשהו מאוד חזקה, זה מאוד קשה לשכנע את עצמינו לא להתייחס ברצינות למחשבות שיש לנו. גם אם אנחנו מבינים שאין באמת סכנה או שהחרדה גורמת לנו לנפח את הסיכונים, זה לא תמיד עוזר לנו להפסיק לפחד. בטיפול פסיכולוגי מלמדים אותנו כל מיני שיטות לאיך כן אפשר להצליח להתמודד עם המחשבות שמאחורי החרדה. את כותבת שאת לא סומכת על פסיכולוגים, וזה באמת קשה לפנות לטיפול אם זו ההרגשה שלך. היית פעם אצל פסיכולוג והיה לא מוצלח? למה את מרגישה שאת לא סומכת על פסיכולוגים? אני חושבת שכמו שקורה תמיד ביחסים עם אנשים, יש אנשים שאנחנו מתחברים אליהם ויש כאלו שלא, יש כאלה שאנחנו מרגישים שאנחנו יכולים לסמוך עליהם, ויש כאלו שלא. אותו דבר עם פסיכולוגים - אני חושבת שאם תמצאי פסיכולוג (או פסיכולוגית) שתרגישי איתו בנוח, שתוכלי לדבר איתו, אז את כן תוכלי לסמוך עליו
. מה דעתך?
 
היי ../images/Emo140.gif

יש הרבה פתרונות שאפשר לחשוב עליהם. ללכת להתייעץ עם פסיכיאטר זו בהחלט אופציה טובה. פסיכיאטר יוכל לעזור ולכוון אותך לדרך הטיפול הטובה בשבילך. יש גם אפשרות לטיפול קבוצתי - סדנא שמלמדת איך להתגבר על חרדה. הסדנא היא קבוצתית, ויש בה כמה ילדים בגילאים דומים שסובלים מחרדה. ככה גם לומדים איך להתמודד עם החרדה, וגם נעזרים בילדים אחרים שגם סובלים מחרדות. מה דעתך?
 
למעלה