הבקשה להאריך את מעצרם של ארבעת המעורבים בפרשת ירי הזיקוקים הימיים, ואת מעצרם של פלדשטיין והנגד במיל', מעלה תהייה שמא ההליך אינו תמיד מוצדק, ועלול לפגוע קשות בחירות הנאשמים ובזכויותיהם.
פרופ' יואב ספיר, מנהל המכון למשפט פלילי בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב, טוען כי בתיק ירי הזיקוקים הימיים לא מתקיים אף אחד מהתנאים למעצר עד תום ההליכים, במיוחד לא התנאי של ראיות לכאורה לאשמה.
"כתב האישום מוגזם ומנופח" אומר ספיר, "ועל פניו העובדות המתוארות בו לא מגלות את העבירות החמורות שבהן הואשמו הנאשמים". ספיר טוען גם כי הייחוס של מעשה טרור מופרך.
"את חוק המאבק בטרור יש לקרוא ולפרש לפי סעיף המטרה שלו, שמבהיר שטרור הוא מה שכולנו בדרך כלל מבינים כטרור, ולא פעולות מחאה, גם אם הן לא חוקיות", הוא אומר.
"גם עבירת הניסיון להצתה המיוחסת לנאשמים לא מתקיימת, כי ברור שלא היתה כוונה להצית".
ספיר, לשעבר הסנגור הציבורי הארצי, מציין כי אם אין מדובר בטרור או בהצתה —
מדובר רק בעבירה קלה יחסית, של מעשה פזיזות ורשלנות;
ומשום שהנאשמים אינם מסוכנים ואין חשש שישבשו מהלכי משפט, אין סיבה שלא להשתמש בחלופת מעצר.
מקור בפרקליטות ששוחח עם "הארץ" מסכים עם פרופ' ספיר.
לדבריו, תיק פלדשטיין חמור ויכול להצדיק מעצר עד תום ההליכים,
אך אין שום סיבה לנהוג כך בארבעת הנאשמים בירי הזיקוקים הימיים.
בנוסף, מדגיש המקור בפרקליטות, שני התיקים אינם מעידים על המצב הכללי של בקשות המעצר, מכיוון שמדובר במקרים חריגים. לדבריו, ברוב המקרים התביעה מבקשת לעצור נאשם עד תום ההליכים כאשר מדובר בעבריינים שהיו מעורבים במעשי אלימות חמורים או בסחר בסמים, וברור ששחרורם עלול לאפשר להם לחזור על מעשיהם.
לדבריו של פרופ' אורן גזל־אייל, ראש משותף של המרכז לחקר פשיעה, משפט וחברה באוניברסיטת חיפה, לתביעה נוח שנאשמים עצורים עד תום ההליכים "כי אז יש לחץ עליהם לסיים את ההליך מהר ולחתום על הסדר טיעון בהתאם לתנאי התביעה".
גזל־אייל מציין ששופטים נוטים לאשר בקשות למעצר עד תום ההליכים גם כדי שלא להסתכן במצב שבו הנאשם יבצע שוב פשע והטעות תהיה על ידי השופט.
עם זאת, הוא מדגיש כי רק פעמים מעטות נאשמים ששוחררו ביצעו עבירות חמורות.
פרופ' קיטאי־סנג'רו סבורה שמערכת המשפט משתמשת במעצר עד תום ההליכים כאמצעי להראות שרשויות אכיפת החוק מתפקדות ומגיבות במהירות, או כדרך להביע גינוי מוסרי.
אך לדבריה, "התביעה ולפעמים בתי המשפט עושים שימוש לא לגיטימי בכלי הזה.
מעצר הוא לא אמצעי ענישה ולא כלי להבעת גינוי".
מומחים למשפט פלילי: שימוש הפרקליטות במעצר עד תום ההליכים מוגזם