היתפתחות מערכת החיסון

היתפתחות מערכת החיסון

שלום לכולם. במהלך שיעור בבית ספר היה לי ויכוח מעניין עם המורה שלי שלא היצלחתי למצוא אליו הסבר. למדנו על נוגדנים ומערכת החיסון והמורה שלי אמרה שמערכת החיסון קיימת רק אצל יונקים ועופות. אז שאלתי אם גם ביונקים וגם בעופות מתקיים אותו המנגנון ומישתתפות בו אותן המולקולות והמורה שלי ענתה לי שכן. הדבר נראה לי מעט בלתי הגיוני כיוון שההתפתחות של יונקים ושל עופות רחוקות אחת מהשנייה בערך 160 מיליון שנה ואין זה הגיוני שמשהו כה מורכב כמו מערכת החיסון יתפתח באותו האופן אצל שני אורגניזמים שונים יחסית כגון יונקים ועופות. מישהו יודע אם אכן מערכת החיסון אצל יונקים ועופות זהה? ואם כן כיצד ייתכן שאצל שתי המחלקות היא היתפתחה באותה הצורה אבל בזמנים שונים?

s u p e r mind

New member
.

מערכת החיסון אצל היונקים והעופות כמעט זהה. לעופות יש את כל האיברים המשמשים את מערכת החיסון. אולם, יש עופות שחסרים איבר מסויים שיש אצל היונקים ~ כך למשל, התרנגול; ויש עופות רבים שיש להם איבר עודף שלנו אין (שק נוזלים בו תאי B "מתפתחים" לפני כניסתם למערכת הדם). מערכת החיסון הן של היונקים והן של העופות, כה דומה, מכיוון שאלה התפתחו מן הזוחלים (שגם להם מערכת חיסון דומה באופן מפתיע לשלנו) ~ מכיוון שהמערכת כה יעילה, הרי שאצל היונקים והעופות היא לא השתנתה בהרבה, ומכאן הדמיון בין שלושת המשפחות הללו.

תודה על התשובה

משום מה המורה שלי חושבת שלזוחלים מודרנים אין כלל ערכת חיסון בכל מקרה היא אמרה לי ליבדוק כי היא לא הייתה בטוחה וכך היגעתי הנה. לפי זה הרי שמערכת החיסון הייתה צריכה להיווצר לפני שאבותייהם של היונקים והעופות היתפצלו לשני ענפים אבולוציונים שונים בערך לפני 350 מליון שנים (נדמה לי).

mar zik

New member
נכון.

מערכת החיסון ה"מודרנית" התחילה להתפתח לפני 450 מיליון שנים.

amni

New member
המורה זקוקה להשתלמות.

אפריורי, אפילו בלי לקרוא שום דבר, ברור שלכל אורגניזם חי יש מעכת חיסון כלשהיא. שהרי העולם שורץ חיידקים ווירוסים שפולשים לכל אורניזם. כל אורגניזם מפותח רב תאי שאין לו מערכת חיסון כלשהיא יחוסל צ'יק-צ'אק. שאלה ניפרדת היא מה הדמיון בין מערכת חיסון של קבוצת מינים אחת בהשוואה לקבוצת מינים אחרת. התפתחות היונקים והעופות מהלטאות הייתה לפי זכרוני יותר מאוחרת מאשר לפני 350 מליוני שנים, הערכה גסה שלי היא שההפרדות בערך לפני 100 מליוני שנים. אגב, העופות הן אוולוציה של כמה סוגי דינוזאורים שפיתחו כנפיים (ואחר כך, אולי , פיתחו קשקשים לנוצות). יש מאובנים שמעידים שהעופות הקדומים קרובים למיני דינוזאורים.

היתפתחות יונקים ועופות

לפי מה שידוע לי התפתחות היונקים מהזוחלים חלה עוד בתקופה הפרמית שקדמה להופעתם של הדינוזאורים. ההשערה היא כי היונקים היתפתחו מזוחלים דמויי יונקים כגון הצנודונטים אשר היו להם מאפיינים דומים גם לאלו של הזוחלים (הטלת בייצים) וגם לאלו של היונקים (פרווה פרימיטיבית) ההתפתחות שלהם החלה בסוף תקופת הפרם ונמשכה במקביל לצד בדינוזאורים במשך כל זמן קיומם. ההשערה היא שעם הופעת הדינוזאורים היתקיימו כבר יונקים פרימיטיביים אשר האבולוציה שלהם כמעט ונעצרה בגלל תחרות עם הדינוזאורים עצמם ועל כן גודלם לא עבר את גודלו של החתול הממוצע. הדינוזאורים עצמם התפתחו גם הם מזוחלי תקופת הפרם אשר היו בעלי מאפיינים שונים לעומת הצנודונטים (כגון האפשרות ללכת על 2 רגליים). זוחלים אלו היו בעצם הדינוזאורים הראשונים. אני יודע שהתפתחות העופות התרחשה במהלך הקרטיקון ייתכן והיא באמת החלה לפני 100 מיליון שנים. בכל מקרה זה אומר שאבותייהם של הדינוזאורים מהם התפתחו העופות ואבותייהם של אבותי היונקים היו צריכים להיפרד לפני התפתחות הדינוזאורים כלומר בסביבות לפני 300 מיליין שנים. אגב המורה שלי לא היתכוונה לכך שלזוחלים אין מנגנון הגנה בגוף אלא שאין להם מערכת חיסון שבה ישנה מערכת חיסון בעלת מאפיינים כשלנו כלומר בעלת תגובה תאית ותגובה הומורלית במקביל.

למעלה