הי חברים, יש לי עוד שאלה

aclinova

New member
הי חברים, יש לי עוד שאלה

האם יש בעיה לאכול הרבה מוצרי סויה? אני שומעת דברים לכאן ולכאן. במתכונים המעניינים שנתתם לי יש כמובן גם טופו אבל אם אני אוכלת גם מעדני סויה וממרח סויה וחלב סויה-האם יש בזה סיכון כלשהו? אני אוהבת את המוצרים של אלפרו שמצהירים שהפולי סויה שלהם לא עברו הנדסה גנטית (לפחות חלק מהמוצרים). האם זה נכון שלא בריא לאכול יותר מידי סויה?
 
אני אומרת שבשום דבר לא מומלץ להגזים

גם לי יש בעיה דומה, גם כן אוכלת המון מוצרי סויה ומתקשה להפחית אבל האמת שבתכלס עד עכשיו אין לזה השפעה כלשהי על הבריאות שלי, ואני אפילו עם תת פעילות בלוטת התריס שזה בייחוד מצב שאומרים שכדאי להגביל את צריכת הסויה אבל על פי בדיקות שאני עושה פעם בכמה זמן זה לא משפיע (לוקחת אלטרוקסין).
בכל אופן נסי לחשוב במה את כן יכולה לצמצם או להחליף מוצרים במוצרים אחרים.
אני למשל ניסיתי להחליף את החלב סויה בחלבים צמחיים אחרים. מעדני סויה הם בסה"כ ממתקים ובפסח האחרון, היות ולא היו מעדני הסויה של תנובה שאותם אני צורכת בדר"כ פשוט החלפתי בממתקים אחרים שאין בהם סויה. פשוט עניין של ניסוי וטעיה לראות מה מתאים לך.
 

aclinova

New member
תודה רבה! מסכימה מאוד לגבי מינונים נכונים. עכשיו השאלה היא

מה זה מינון נכון...? ניסוי וטעיה..?
 
אומר את דעתי - לא מסוכן

אנמק:
1. רוב החשש מאכילה מרובה מדי של סויה הוא חשש מהורמון צמחי ששמו פיטואסטרוגן. עצם השם עצמו קצת מפחיד, היות והוא דומה להורמון הנשי אסטרוגן. יש סיבה לכך- ההורמון פיטואסטרוגן אכן דומה להורמון אסטרוגן במידה מסוימת. רוב האנשים לא יודעים ביולוגיה [גילוי נאות- גם אני לא, לפחות לא ברמה המספיקה לשם הטענה שלי], ולכן אוטומטית אומרים "השם דומה, זה בטח פועל על גוף האדם באותה הצורה". יכול להיות שכך הדבר ויכול להיות שלא. המחקרים שאני קראתי מורים שזה לא כך, אבל מחקרים אחרים טוענים שכן, וכאמור- אינני מבינה מספיק בתחום כדי להיות איזו סמכות.

בהנחה שפיטואסטרוגן משפיע כמו אסטרוגן- כמות גדולה ממנו עלולה להביא לתסמינים של נשיות אצל גברים [ונשים, אבל אצלנו פחות שמים לב] כגון צמיחת שדיים, שינויים בקול, הפחתת שיער על הגוף וכו', ועלול להביא להתפתחות מינית מוקדמת של ילדות והפיכתן לנערות כביכול "לפני הזמן". בנוסף אומרים גם שעודף של אסטרוגן יכול לגרום לסרטן ממספר סוגים, אחד מהם הוא סרטן השד.

עד כה נשמע שאני נגד הסויה, אבל לא. איך שאני מבינה את זה- צמחים הם לא בדיוק דומים לאנשים. הורמונים של צמחים אינם הורמונים של אנשים, ואפילו אם יש דמיון כלשהו, הוא עדיין רק בגדר דמיון ולא בגדר זהות מוחלטת. בנוסף חשוב לדעת שפיטואסטרוגן [הצמחי] יש גם בעוד צמחים [לדוגמא אורז]. האם אי פעם מישהו הזהיר אותך לא לאכול יותר מדי אורז? אז מדוע מהסויה מזהירים? וכאן אנו ניגשים לטיעון שלי שמדובר בכלל בספין שיווקי. הסויה היא חומר גלם שמוצריו מאיימים על יצרני האוכל הגדולים והעשירים בעולם. הכי קל להיכנס בריאותית במתחרים אם רוצים לחסל אותם, וכך מגיע מסע ההסתה נגד הסויה, מסע שיש לו הרבה תומכים שכן מוצרי סויה מהווים תחליף לחלב, לבשר, לביצים ולכמעט כל מה שמיוצר מהם. כאמור- ייצרני הבשר, החלב והביצים הם אנשים מאוד עשירים ולכן הם יכולים לפמפם לנו למוח השכם והערב שהפיטואסטרוגן הוא מסוכן [בהתעלם מהעובדה שיש אותו כאמור בעוד מוצרים, שמהם אף אחד לא מזהיר].

בנוסף ההורמון החייתי אסטרוגן דווקא כן קרוב להורמון האנושי, אם לא זהה לו [אינני יודעת עד לפרטים אלו]. הוא בטוח קרוב יותר מההורמון הצמחי. ואת האסטרוגן אוכלים ללא הגבלה בעולם המערבי. איך? חיה שהיא בהריון [גם נשים אנושיות] מייצרת המון אסטרוגן בגוף. את החלב מאותה חיה אנשים שותים או מעבדים למוצרים אין ספור שאותם הם אוכלים ללא הגבלה. הדבר הזה נכון גם למוצרים שנעשים מעזים, כבשים, בפאלו, נאקות, כלבות ובני אדם, ולא רק על מוצרי פרות. לא רק שהנקבות מלאות באסטרוגן במהלך ההנקה, הן כבר בדרך כלל [רוב השנה] בתוך הסבב הבא של ההריון. כלומר בני אדם חולבים את הפרות בעודן בהריון, וכך כמויות האסטרוגן הן מאוד גדולות.

אם יש משהו שהייתי חוששת ממנו בהקשר ההורמונלי זה חלב של חיות ומוצריו. ואכן- במערב גיל ההתפתחות של נערות יורד ויורד [זה בטח לא רק כתוצאה מזה, אבל גם], וגברים רבים חווים בעיות פוריות, שנאמר [אני לא יודעת] שהן קשורות בעודף אסטרוגן. ולמרות כל הנאמר לעיל- רוב אוכלוסיית המערב הנורמטיבית איכשהו שורדת, ולא לכל אישה [אפילו לא לכל אישה שנייה] יש סרטן השד [איזה מזל], אז גם את הבהלה מהאסטרוגן לא הייתי ממהרת לייצר.

2. הסיבה השנייה שחוששים מהסויה היא המיתוס של ההנדסה הגנטית. שאכן הזכרת אותו. לאורך כל השנים מאז המהפכה החקלאית בני אדם התערבו בטבע ובתורשה [=גנטיקה] כדי לייצר מוצרי מאכל טובים יותר. זה נכון לגבי מוצרים מהצומח כמו שזה נכון לגבי בעלי חיים [אם מישהו ראה פעם פרה טבעית באיזושהי תמונה הוא ראה שהיא מאוד שונה מהפרה המנוצלת של התעשיה המודרנית. כנ"ל תרנגולות, אווזים, כבשים, עיזים, ואף כלבים וחתולים]. כל האוכל שאת אוכלת עבר שיפור גנטי לאורך השנים- כולל עגבניות, אפילו עגבניות אורגניות, אפילו כאלה שגידלת לבד בגינה בלי שום ריסוס או דישון. לכן לא הייתי ממהרת לפחד גם מהמילה הנדסה גנטית, שהיא עוד דרך להכפיש את הסויה למען לא תהווה תחרות למזון מהונדס לחלוטין, מעובד ומלא בזבל שאחרים מוכרים. מדוע לא מזהירים מהנדסה גנטית של עגבניות? של פלפלים? [סתם ככה יש להם כאלה צבעים לדעתך?], של תירס? [שלפני זה היה בכלל לא אכיל לבני אדם].
שוב- אנחנו כולנו אוכלים אוכל משופר גנטית, גם טבעונאים שאוכלים רק אורגני, וכמובן כל האוכלוסיה הכללית, ולכן גם פה הייתי נזהרת עם הבהלות.

ואחרי שאמרתי את כל זה אומר שעדיף לאכול מגוון [וטבעוני, אבל זה כבר עניין של מוסר לפי דעתי], ולא להעמיס יותר מדי מאף סוג של מזון, כולל סויה.
לדעתי שתי כוסות קפה עם חלב סויה, מעדן סויה, ואפילו משהו מסויה מרכזי לצהריים זה עדיין לא יותר מדי, בעיקר בהינתן שתירס אנחנו אוכלים הרבה יותר, כי יש אותו בכל מזון מעובד שאנחנו אוכלים, וסויה [כאמור לפי טענותי] איננה בעייתית יותר מתירס.
 
תשובה שווה

 

aclinova

New member
וואו! שיכנעת אותי


אני משתדלת לא להיות מושפעת מהיסטריה של אחרים (הורמונים והנדסה גנטית) אלא להבין ברמה הבריאותית מה נכון ומה לא.
הינדוס גנטי כשלעצמו לא מפריע לי אלא הרעיון של יותר מידי תהליכים כימיים באוכל שלנו. לגבי פירות וירקות- מעניין מאוד. לא חשבתי על זה.
תודה רבה
 
למעלה