הי שאלה

הי שאלה

למה לדעתכם דילן נחשב לגאון מה הופך אותו למשורר ולא לתמלילן או סתם כותב שירים כמו כל זמר אחר מה עושה את האבדל ?

התשובה שפוטה ומסובכת

הוא פשוט טוב יותר. מה שעושה את ההבדל הוא שיש לו יכולת לכתוב מילים שיצורת מיסתורים אך גם הזדהות, תוך שימוש בדימויים מקורים, הומור והימנעות יחסית מקישט. דרך אגב, אני חושב שדילן הוא יותר תמלילן או כותב שירים ממשורר. אני לא אומר את כדי להוריד מכבודו אלא כדי לפארר אותו: רוב השירים שלו כתובים מתוך התחשבות ושימוש בלחן (בניגוד, למשל, ללאונרד כהן).

משורר/פזמונאי/תמלילן

תמליל הוא טקסט; כלומר כל מי שכותב טקסטים הוא תמלילן ("טקסטאי"?). גם משורר וגם פזמונאי (הם תמלילנים, ש)כותבים שירים; אלא שהשירים של המשורר עומדים כטקסטים שיריים בפני עצמם, בעוד שאלה של הפזמונאי מקבלים את ערכם האמנותי בצירוף לחן, כיצירת זמרה. (באנגלית יש הבחנה בין 'poem' ובין 'song'; בעברית אפשר להשתמש ב'שיר' עבור שניהם, אבל המילה 'זֶמֶר', שלא מרבים להשתמש בה בעברית עכשווית, היא מונח קולע למושג השני - שיר ששרים אותו. (חסרון שלה הוא, שקשה לרבות אותה באופן טבעי.) אפשר להשתמש גם ב'פזמון', אבל למילה זו יש גם (תת-)משמעות אחרת.) אצל רבים 'משורר' נתפס כ"אמנותי" ו"חשוב" יותר מ'פזמונאי', אבל אין זה חייב להיות כך. יש משוררים גרועים וסתמיים ופזמונאים גאוניים ונפלאים. באשר לדילן - רוב מוחלט של שיריו, עד כמה שידוע, נכתב בליווי לחנים, כלומר מדובר ב"פזמונים". יש כמה יוצאי דופן, כמו קובץ השירים המעניין '11 Outlined Epitaphs', המופיע כנספח ל'The Times They Are A-Changin'. יחד עם זאת, רבים מהטקסטים של שיריו בהחלט יכולים להיקרא ולעמוד בפני עצמם, בלי קשר ללחנים, כבעלי ערך אמנותי. לעיתים, אני מדפדף וקורא באוסף השירים שלו, וזה מתאים כמו ב"ספר שירה". כך שאפשר לדבר בו, וגם מדברים, כ"משורר". למה דילן נחשב לגדול כל כך? נו - גם מפני שהוא, באמת, אמן גדול. חוץ מזה, היה לו מזל יוצא דופן.

למעלה