הכפלת ה-י'

ללה3

New member
הכפלת ה-י'

מתי מכפילים את ה-י' (למעט ההפרדה חיילים ישראלים - מאכלים ישראליים). האם הכללים הם לפי שם ושם תואר, תזוזות קטגוריאליות? ובקיצור האם זה נכון לומר: 1. הם היו החלטיים. אבל, 2. עצמאים משלמים מע"מ.
 

or99

New member
הוא שאל...

לאו דווקא על הכתיב חסר הניקוד. גם בכתיב המנוקד נשאלת השאלה האם יש לכתוב יִשְׁרָאֵלִים או יִשְׂרְאֵלִיִּים. שאלה טובה שאין לי עליה תשובה. אבל ברור שבפעלים הצורה היא אוכלִים שותִים וכו' ולא אוכליים...
 

or99

New member
נראה לי ש...

בשמות תואר יש עיצור y (שני יו"דים), ובשמות עצם לא. המקרים הבעייתיים הם היכן שלא יודעים אם המילה היא ש"ע או שם תואר, או שהיא משמשת לשניהם. באמת המילים המורכבות מ-ארץ+י הן גם שמות עצם וגם שמות תואר. נראה לי שהצורה הנכונה היא חילים ישראליים (וגם אמריקניים, צרפתיים), משום שמדובר בש"ע. אגב, במגילת אסתר מופיעה פעמים רבות המילה "יְהוּדִים" (בתור ש"ע)", אלא שזהו הקרי. הכתיב הוא "יהודיים". (כמו פה). וגם הרמב"ם כותב כמה פעמים יהודיים.
 

ללה3

New member
פניתי לאקדמיה

והתשובה היתה שאין כלל גורף והכל די פתוח. לבני אדם לא נהוג להכפיל את ה-י', בכל דבר אחר כן. אצל אבינרי מצאתי הפרדה בין שם לשם תואר (בש"ע לא תוכפל ה-י ובשם תואר היא תוכפל). בכל מקרה יש מקרים שה-י תמיד תוכפל: החלטיים, ידידותיים, מקומיים וכו'.
 
למעלה