הכשרת מקצועות (מקצועים) ושיפורם

yoavliberman

New member
הכשרת מקצועות (מקצועים) ושיפורם

במפגש היום התכוונתי להראות מצגת שקופיות המסבירה כיצד מכשירים, משפרים ומטיבים את מקצועות הברזל והפלדה המודרניים. בקישור הבא תוכלו לראות סידרה של תמונות ושני סרטי וידאו קצרים המסבירים כיצד לעשות זאת. 1. בראשית מישרים את סוליית המקצוע: אני מדגים זאת על מקצועה קצרה ובעזרת אבן יהלום של DMT באורך 10 אינטש ובעלת גרגירי יהלום בגודל 220 גריט. לאחר מיכן אני מסביר איך לישר סוליה של מקצועה ארוכה יותר - אני עושה זאת על משטח חלק ומישורי (שולחן מסור מיצקת ברזל) שעליו מודבקים ניירות שיוף. 2. לאחר מיכן מישרים את מישור ה"צפרדע" עליו נח הלהב. 3. משפרים את ההתאמה של חוסמת הלהב ללהב. 4. משפרים את ההתאמה בין מכסה הידוק החוסמת (Lever Cap) וזהו פחות או יותר. במצגת הנ"ל אינני מסביר כיצד להשחיז להבי מקצועות או מפסלות. מידע רב - כולל סרטים רבים - ניתן למצוא ברשת. בהמשך אשלח כמה קישורים המסבירים זאת. הנה המצגת שערכתי: http://picasaweb.google.com/yoav.liberman/FineTuningAHandPlane

yerets

New member
היכן משיגים?

תצוגה יפה ומקצועית על תהליך חידוש מקצועות. אני מחפש כבר זמן רב אבן יהלום רחבה כמו שאתה מציג בתמונות, האם ידוע למישהו היכן ניתן להשיג אבן כזו בארץ?

yoavliberman

New member
אבני יהלום

אבני יהלום ארוכות ניתן לקנות אצל "דרור כלי עבודה", אבל עד כמה שאני זוכר הם מחזיקים רק אבנים דו-צדדיות יהלום בינוני ועדין [צד אחד בינוני (נקודה אדומה) וצד שני עדין (נקודה ירוקה)] הם גם מחזיקים אבן גסה (נקודה שחורה) אבל האבן הזו היא בגודל של 6 אינטש.... קטנה מדי. אמזון מוכרת את האבן שאני מראה במצגת ביותר ממאה דולר. חיפוש אינטרנטי יפגיש אותך עם ספקים זולים יותר. אולי שווה לך לשאול את לירן מדרור כלי עבודה (לירן הוא הבן של הבעלים וגם הבחור שקרוב יותר לתחום שלנו) עם הוא יכול להביא לך אבן כזו. אני הייתי שואל כמה עולה משלוח מארה"ב לארץ ואז מחליט. אבן יהלום גסה (נקודה שחורה) מיוצרת ע"י DMT בכמה דגמים. הנה האבן שלי: http://www.amazon.com/gp/product/B0..._m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_r=1MZYDM5AM92BFT84ZF8J

yerets

New member
תודה יואב

כבר זמן רב שיש לי אבני יהלום שקניתי מיהודה ורשבסקי, אך הם קטנים מדי ומתאימים בעיקר להשחזת מפסלות. בחודשים האחרונים התחלתי להנות מעבודה עם מקצועות ידניות והתעורר לי הצורך באבנים גדולות יותר. ביררתי כבר לפני זמן מה אצל לירן ולא היה להם את האבן שחיפשתי, אבדוק שוב. אני נמצא בקשר גם עם ספק אבני יהלום להשחזה תעשייתית לבדוק אם מייצרים אבנים כאלו בארץ או שניתן לייצר במחיר סביר. בכל מקרה שאמצא בארץ אשתדל לעדכן בפורום.

yoavliberman

New member
נשמח אם תעדכן אותנו כשיהיה לך יותר מידע

האבנים הסיניות או הטיואניות שנמכרות בשוק הם באיכות בינונית והיהלומים נפרדים ממצע הניקל די בקלות. גם אבני DMT יאבדו את חודם עם הזמן אבל הם עמידות מצעי השחזה אחרים באופן משמעותי.

yerets

New member
טיפול שצריך לפעמים גם למקצועות חדשות

דרך אגב, כאשר קונים מקצועות מאיכות זולה, בהרבה מקרים צריך טיפול (לפחות חלק מהטיפול שמוצג כאן) כדי לכוונן את המקצוע. במקרה שמדובר במקצוע המיועד לגימור (Smoothing plane) כמעט כל המקצועות שאני מכיר שנמכרים בארץ מצריכים כיוונון כדי להגיע לתוצאה טובה. מקצועות פרימיום (כמו Lie Nielsen או Veritas) מגיעות מכוונות כהוגן אך מחירם מרקיע שחקים.

arsar

New member
בנושא המקצועות כפי שהבנו מיואב ומנתן אתמול -

נושא "דיוק המקצועות", היה למען האמת חידוש גמור עבורי. בזמנו - כשבניתי רהיטים - יוקרתיים ורגילים - השתמשתי בכלים הסטנדרטיים: מסור סרט, מסור דיסק שולחן, מסור פנדל, פרייזר, מקצוע (ענק) עליון/תחתון, כלי יד חשמליים וכמובן מקצועות יד ומפסלות, מברגים וכו'. אף פעם לא הועלתה הבעיה של כיול מקצועות היד. אני מבין כמובן שזה גורם לדיוק טוב יותר בלוחות המעובדים, אבל נשאלת השאלה עד כמה הדבר אכן דרוש, שכן אנו מדברים על חומר (עץ) שמשנה את נפחו משעה לשעה, אף כי באופן מזערי. כאשר עבדתי במחרטת CNC תעשייתי ענקית, המידות בהן השתמשתי דבר יום ביומו היו עשיריות ומאיות. המכונה הספציפית הזו יכלה לעבוד גם באלפיות (מישהו ראה פעם אלפית?). אלפית זה דבר מסתורי בשבילנו. זה שהמכונה מכירה בזה זה ענינה שלה... תודה לאל שבמקצועי כיום אין לי צורך לא במילימטרים ולא בסנטימטרים. אני רק צריך לדאוג שהיצירה שלי תהיה עם סימטריה ותואם. ואת זה איני מודד! בשביל זה יש עין שמתרשמת ויד שמלטפת... רבותי ה"מקצוענים" (מלשון אנשי הכלי - המקצוע) - כאן אני שם את הגבול. מספיק לי שאני צריך לדאוג לתקינות הכלים, לבטיחות, לליטוש והשחזת הכלים, ל"רתימה" מתאימה של החומר, לטפל באבק, ברעש, בריחות הרעילים ממוצרי הצביעה והליטוש... תנו לי ליהנות...

yulevi

New member
מקצוע

ראיתי קודם אצל רון את הטיפול המסור במקצועות ורמת הגימור המדהימה[לפני הסדנא בטכסס],אתמול קיבלתי חיזוקים רבים יותר רמת גימור ההקצעה ביטלה את הצורך בנייר ליטוש, והחברים עוד לא הדגימו כלים ברמה גבוהה יותר כמו לי נילסן שיש לרון, מתגובות החברים יכול להיות שנצטרך לבקש המשך

yoavliberman

New member
מדוע חשוב להכשיר לכוון ולכייל מקצועות

אריה היקר, מקצוע או מקצועה הוא בראש ובראשונה כלי עבודה המשמש לישור פני שטח, להתאמת פני שטח לפני ואחרי הדבקה ולעיבוד מחברים מורכבים לפני ואחרי הצמדתם (הקצעת הפינים והזנבות במחבר זנביונים למשל). על מנת להפיק ממנו את המיטב והמירב צריך לטפל בו. אך גם במסור שולחן צריך לטפל. אם רוצים שלוחות עץ יעברו על פני להב המסור במינימום חיכוך ובמקסימום של יעילות, אנו דואגים שמשטחי המסור יהיו חלקים; אנו דואגים שהלהב יהיה מושחז ולא מכוסה בשיכבה של שרף חרוך; ואנו ננקה ואולי נגרז את מיסבי העגלה וכו'. מפסלות חדות - כמו שהדגמת וסיפרת לנו - הם המפתח לעבודה נכונה: הם מפחיתות את מאמץ העבודה ודואגות שסיבי העץ יגזרו ולא יקרסו-ישברו. תוצאת עבודה בכילים חדים ומכוונים היא פני שטח טובים יותר, מינימום של מאמץ גופני של הנגר, מיעוט קריעת סיבים, ומקסימום בטיחות בעבודה ושיפור ניכר של ההתאמה בין חלק לחלק. לצערינו רמת הגימור של מקצועות הנמכרים בשוק (אני לא מדבר על מקצועות בוטיק) היא ירודה. אנו נאלצים לישר את הסוליה כי המפעל שיצר אותם התרשל ובחר שלא לעשות זאת. אתה צודק לגמרי ואכן עץ הוא יצור חי המשנה את מימדיו בשינויי לחות, ונכון - קשה לבחין באלפית המלימטר, אבל דווקא משום כך אנו מצווים לנסות להתאים מחברים, לוחות, וחלקי רהיטים אילו לאילו לפני שיצאו מסדנתינו. דווקא ביגלל שיתרחשו שינויי מידות שאינם ניתנים לטיפול או מניעה אחרי שהמוצר כבר זכה לציפוי גמר וכו', אנו מבקשים להתאים לפלס ולישר את הלוחות בתרם פרוענות; כדי שהשינויים העתידיים יהיו מינורים עד כמה שניתן. כשמדובר בנגרות איכות הדורשת דיוק רב "סוף מעשה במחשבה תחילה" הוא לפעמים "סוף מעשה בהקצעה תחילה". כל טוב ושבת שלום, יואב

arsar

New member
יואב יקירי -

בשום פנים ואופן לא התכוונתי לביקורת!!! להיפך - התפעלתי מהגישה שלך ושל נתן למקצועות השונות! אני תמיד בעד כלים טובים ויקרים (חוסכים כסף בסופו של דבר). אני בהחלט ובמודגש(!!!) בעד עבודה מדויקת בתכלית, ובטח כאשר מדובר בעבודה שבשבילנו יש לה ערך (ואיזה חלק מעבודתנו שלנו אין לו ערך?). אני בהחלט בעד מכונות ומכשירים מתוחזקים היטב היטב. אם זה לא היה מובן מדברי - סליחה על שהטעיתי! אני מנוסה היטב בעבודה מדויקת בתכלית. אני רק מודה לאל ולגורל שאיפשר לי לסטות הצידה מהדרישות המופלגות שלי עצמי שכן אני מטבעי פדנט ופרפקציוניסט בהגזמה (!) והיו לי לא מעט בעיות כתוצאה מזה! היום, בגילי, למדתי שמושלמות אני דורש רק מאשתי...למרות שמהכלים שלי ומהכלים של כיתתי-סדנתי אני דורש מצב תחזוקתי גבוה! סליחה אם שלא בכוונה קיבלת אתה או מישהו נוסף את דברי הקודמים כביקורת! אנא ראה בדברי שבכאן תיקון כוונות!

למעלה