הלוגיסטיקה של ארוחה כהלכתה

• פותח הנושא giri
  • פורסם בתאריך

giri

New member
הלוגיסטיקה של ארוחה כהלכתה

שאלה לי אליכם : כאשר מבשלים ארוחת גורמה, מתכננים מראש את המנות, סדרן, מיזוג הטעמים והאוירה לפי הרושם הסופי שרוצים ליצור. לצערנו, למטבח לא אכפת כהוא זה מרושם, הוא דורש זמן ותזמון... ואם הארוחה מורכבת כולה ממנות הדורשות תשומת לב (רוב סוגי האוכל הבאמת-טובים לא מוכנים לסבול הזנחה ממושכת מרגע גמר הכנתם ועד תחילת הסעודה, כגון קירור או הקפאה) נוצרת בעיה לוגיסטית של ממש - במקום ערב של הנאות ושילובים, אתם מקבלים יום שלם של עבודת פרך, לפחות מתכון אחד שנהרס כי בדיוק כשהיה צריך לבחוש בו משהו היה צריך לבחוש גם משהו אחר, אתם יוצאים מהמטבח מלוכלכים ועייפים והכל צריך להיות מוגש "ישר מהמחבת"... מי מדבר בכלל על מקלחת או התאוששות? והנסיון להביא עדת טבחים על מנת להקל את העבודה מוכיח שוב כי : א. אם המטבח לא ענק זה פשוט נורא. ב. טבחים רבים מדי אכן מקדיחים את התבשיל. ג. אם הם מוכשרים הם יריבו ואם לא האוכל יצא רע. אז איך מתמודדים עם ארוחה שיש בה יותר ממנה מושקעת אחת? (במושקעת אין כוונתי בהכרח למראה או מורכבות, אלא לתשומת הלב הפרטית והדיוק בהכנה) נ.ב. - הפתרון שלנו היום הוא פשוט לא להכין יותר משתי מנות כאלו בארוחה, ושכל השאר יהיה מוכן די מראש. אני מכינה אחת, אישי את השניה וכך מסתדרים... ומוותרים לעיתים על התוספת המתאימה יותר.

אחרי נסיונות מועטים להכין

כמה מנות במקביל, ולא יותר משלוש מנות, נסיונות שכשלו, אלא מה החלטתי החלטה אמיצה: אני מכינה את המנות אחת, אחת. מה שצריך להיות מספר שעות במקרר אני אשתדל להכין אותו ראשון. מה שדורש בישול או אפייה קצרים יהיה האחרון. אם יש משהו שצריך להתבשל כמה דקות, שזה בערך הזמן שמספיק לי להכין נאמר את הירקות לסלט אז אני אכין את הירקות תוך כדי שמתבשל לו משהו. נשרפו לי יותר מדי סירים ועוגות בגלל נסיון להכין במקביל את שלושת מנות הארוחה או שתי מנות וקינוח.

שאלה קשה, ותשובה מסובכת

לדעתי כל בשלן חובב נפל לפחות פעם אחת (ורובנו הרבה יותר מכך) בפח שנוצר מהפער בין היומרות לבין האמצעים למימושן. הפתרונות שאני מצאתי לבעיה, ואשר מאפשרים לי להמעיט בפשרות בעניין איכות הארוחה, מתבססים על 3 עקרונות: בראש ובראשונה: ללמוד, ללמוד, ועוד ללמוד. להכיר את חומרי הגלם, את התגובה הכימית והפיסית שלהם לבישול, קירור ומגע עם חומרים אחרים (לא, לא צריך לדעת נוסחאות מתמטיות: די להכיר את התוצאות וההשפעות של התהליכים), את הטכניקות המתאימות ביותר לכל חומר גלם ולכל מנה, את ההשפעה של מנות מסוימות על תהליכי העיכול (כן! חשבו רגע: כמה זמן ירצה הסועד הממוצע להמתין בין מנה ראשונה לעיקרית אם המנה הראשונה היא כבד אווז, לעומת מנה ראשונה של סלט ירוק?). וכמאמר הקלישאה: ככל שאני לומד יותר, כך אני מבין כמה מעט אני יודע. שנית: הצטיידו בציוד הטוב והמתאים ביותר שידכם משגת. החסכון בזמן הוא עצום, שלא לדבר על ההנאה מבישול. וזה גם לא בהכרח יקר יותר: ציוד מקצועי אינו "סקסי", מעוצב ואופנתי כמו ציוד ביתי, ולכן במקרים לא מעטים עולה כמותו או פחות ממנו. שלא לדבר על אורך החיים של ציוד מקצועי (כפול, משולש ומרובע מציוד ביתי), מה שהופך את רכישתו לכדאית ביותר לאורך זמן. סתם דוגמא קטנה: הכנת "סלט הפירות של השף הלבוש" (שמתכונו מופיע באחד השרשורים) ארכה בעבר כשעתיים, תוך שימוש במנדולינה מפלסטיק ובסכיני מטבח סטנדרטיים. כיום, בעזרת מנדולינת נירוסטה של "ברון", ההכנה התקצרה לחצי שעה! ןשלישית: תכנון מושכל מראש. כאשר צפויה לי ארוחה "מושקעת" ורבת משתתפים, אני מתכנן 3-4 ימים מראש לא רק את התפריט, אלא את כל תהליך ההכנה. כל מנה מפורקת לגורמים, כל תהליך הכנה לשלבים ותת-שלבים, כל המרכיבים והתהליכים נבחנים על מנת לאתר מה ניתן להכין מראש, כמה זמן יכולה מנה "להמתין" בשלב מסוים ובאיזו טמפ', איפה אני צריך "לקנות לי זמן" במהלך הארוחה ע"י הגשת מנת ביניים או מתאבן, וכו'. זה נשמע מסובך, אבל זה לא. האנליזה הנ"ל כרוכה בחשיבה של חצי שעה עד שעה, ותוצריה הם רשימת צעדים ושלבים בבישול הנראים כמו כאוס מוחלט (שכן הרשימה מסודרת עפ"י לוח זמנים, ולא כל מנה בנפרד). מטבע הדברים, לוח הזמנים מתוכנן כך שתהיה חפיפה בין תהליכים (בזמן שהמרק מתבשל אפשר לעשות פעולה אחרת). לא זו בלבד שתהליך הכנת הארוחה כולה מתקצר, אלא שבהגיע זמן הארוחה כל מנה נמצאת בסטטוס של "רק עוד שלב אחד בהכנה/הגשה", ולא פחות חשוב: אוכל עושים באהבה, או לא עושים כלל (לא "גנבתי" את האמרה מהפרסומת. המפרסמים גנבו אותה מאסקופיה...
). אסור שהכנת הארוחה תהפוך לתהליך מעיק. שנו מנות, הוסיפו מנות ביניים, ולא פחות חשוב: צפו מאורחיכם להיות סבלניים. והם יהיו, בציפיה לתוצאה מענגת...

terroir

New member
האמת שלקחתי לי קצת זמן

כדי לנסח תשובה רצינית לשאלה, אבל אתה זריז הרבה יותר ממני. כל מילה בסלע! והנה הצעה: אין תחליף ללימוד, צבירת נסיון וקניית ציוד מקצועי. את זה כל אחד צריך לעשות בעצמו. אבל אם אחד המשתתפים פה מתכנן ארוחה מושקעת, ואינו יודע איך לתכנן את העבודה נכון, אני בטוח שיהיו כאן מספיק שישמחו לייעץ ולעזור. גירי יקרה: הכדור אצלך

דוקא אשמח לשמוע את גירסתך

מכל מלמדי השכלתי, וללא ספק עניין הלוגיסטיקה הוא בעיה אמיתית - בפרט כאשר הטבח הוא בעצמו אחד הסועדים, וברצונו (גם) לשבת ולבלות עם אורחיו...

terroir

New member
כבר יש הצעה להכין מאמר מסודר בנושא

ואני מקווה שכותב המאמר יקיים את הבטחתו בקרוב. אני מניח שאצטרך לעשות עבודת עריכה קטנה אחרי זה כדי להוסיף את תוכן ההודעות בשרשור הזה וגם את דעתי האישית, אבל אני מקווה שבסופו של דבר יהיה לנו מאמר מסודר על איך מתכוננים לארוחה גדולה. כמובן שאפשר יהיה להוסיף למאמר הערות ותכנים נוספים, כדי לשפר אותו.

bouquet garni

New member
מרתק לקרא ../images/Emo45.gif

אני לא חושב שאפשר לתאר את מה שאתה כתבת בצורה יותר מדוייקת. גם אנחנו משקיעים לא מעט בתכנון נכון של המנות, הן מבחינת כמויות והן מבחינת התזמון ואני אשמח לשמוע את דעתך על התכנון בארוחה הבאה שנעשה (קח בחשבון שהמנה של הפרפה סרטנים בטוח תופיע)

למעלה