"אם תרצי, אין זו אגדה!"
כל טבעוני נתקל (בכל פעם שא/נשים חדשים שומעים על טבעוניותו) בשאלה (המטרידה!): "איך אפשר?! מה את/ה בכלל אוכל/ת?!". ובכל זאת, אנחנו חיים. 3 דרכים עיקריות להפוך לטבעוני:
שיטת
"הכל בבת-אחת". עקרונות השיטה: בבת אחת מפסיקים לאכול הכל. זה אומר- לא עוד ביצים וחלב (ואלה שלא היו צמחונים קודם מוותרים גם על הבשר).
יתרונות: *לא צריכים לעמוד בלוח-זמנים. *לא צריכים להפטר מכל דבר בנפרד. *לסביבה הרבה יותר קל להבין (לא נדרשים לשאלה מדוע אתמול אכלת ביצים, היום את טוענת שעברת על המכסה היומית ומוותרת על הפשטידה, ומחר תעוטי שוב על המיונז). *קל יותר להתרגל (יש געגועים, אבל הם עוברים, אחרי שבועיים בערך... היםו אני לא יכולה לדמיין את עצמי אוכלת, נגיד, מיונז.)
חסרונות: *קשה לגלות מה מותר לך לאכול בין-רגע (לוקח כמה שבועות להכיר את המגוון הטבעוני הקיים בשוק, ועוד יותר זמן- אם צריכים גם ללמוד לבשל מזון טבעוני). *געגועים ל..אהה.. הכל!
טיפים: *להעזר בטבעוני הפורום. המנוסים מביננו יספרו לך מה מותר לאכול. וכולנו נתמוך כשהחברים שלך יתחילו להשתגע...
. *למצוא חבר/ה אוהב/ת בע"ח, ולהתחיל טבעונות יחד. עדיף מישהי/ו שגר/ה קרוב... *ללכת לדיאטנ/ית, כבר בשבועות הראשונים (אבל רצוי- אחרי שכבר הכרת פחות או יותר את מגוון המאכלים שאת יכולה לאכול. כי הדיאטנ/ית לא תמיד מכיר/ה!).
שיטת
"החוזה": עקרונות השיטה: חוזה עם עצמך. להחליט כמה את אוכלת (נגיד, ביצה- אחת ליומיים... חלב- עד 3 מוצרים ביום... בקפה- רק חלב סויה...), ולעמוד בזה. בנוסף, להגדיר שאיפות (לדוגמא- תוך חצי שנה מוותרת לחלוטין על החלב. תוך שנה- על הביצים...).
יתרונות: *לא צריכים לעשות פרידה מהכל בבת-אחת. *לומדים בהדרגה על המזונות החלופיים. *ההורים לא משתגעים (הילדה לא אוכלת כלום!).
חסרונות: *קשה לעמוד בחוזה... כמו דיאטה- תמיד "נתחיל מחר". *העולם מתקשה להבין. *את עוברת את חבלי הגמילה לאט, וצריכה להפרד מכל דבר בנפרד.
טיפים: *כרגיל- להתחיל עם חבר/ה. אם לא מתאפשר- לבקש מחבר/ה תומכת לעזור לך לפקח על החוזה עם עצמך. *לבקר דיאטנית! *וכמובן- גם אנחנו נשמח לעזור.
שיטת
"ההכנה המוקדמת". עקרונות השיטה: להתכונן מראש לטבעונות. לגלות מה מותר, מה אסור, איך כדאי. ורק אז לקפוץ למים.
יתרונות: *לא נתקעים "בלי מה לאכול". *ההורים לא מוצאים את עצמם פעורי-פה. *אפשר ללכת לדיאטנית לפני שמתחילים- כלומר- לפני שגרמת נזקים אפשריים לעצמך. *מגלים ש"השד לא נורא כל-כך"! (הוא באמת לא כ"כ נורא!) *מי אוהב לקפוץ לבריכה ולגלות שהמים קפואים?!
חסרונות: *צריכים לדעת מתי "זה מספיק"- ואפשר לנטוש את המחקר- ולהפוך לטבעונית באמת. *ושוב- הפיתוי "להתחיל מחר".
טיפים: *במשך שבוע עושים מעקב. מה אכלתי בכל ארוחה (וגם בין הארוחות)? *פושטים על הארון. מה ממה שאכלתי טבעוני ממילא (קטשופ, הוופלים של עלית, חומוס...). *הולכים לסופר, לחנות טבע. מחפשים תחליפים לדברים הרגילים שאת אוכלת. טופוטבע במקום טבעול. מיונז טופו במקום מיונז רגיל. גבינת-טופו במקום גבינה רגילה... *נעזרים בטבעונים ותיקים. גם בפורום (!). אנחנו נעזור למצוא תחליפים למה שלא מצאת (ונשמח גם לשמוע על דברים שמצאת- ולא ידענו על קיומם). נשמח לתת לך גם מתכונים טבעוניים (לעוגות, מנות עיקריות, מרקים, מה שתרצי- בעצם...). *קובעים תור לדיאטנ/ית. מידעים בממצאים, קובעים יחד תפריט. *מתחילים! *אחרי כמה שבועות- רצוי לחזור לדיאטנ/ית לביקורת. בהצלחה! אנחנו איתך, בכל מקרה!
לא ביצים ולא חלב, טבעונות מיד עכשיו!
שני (שמבקשת את הערכת הציבור- הראשון נמחק, כתבתי שוב. נטע- רוצה להכניס למאמרים?)