הלו, עני באדי האם?

מאמעניו

New member
הלו, עני באדי האם?

אלע גוטע לאייט. דוגמה ליידיש עתיקה. בבקשה בבקשה!

איך מיין ../images/Emo10.gif מאמעניו

אז די וואס ווייסן, אלטע יידיש. זענען אריין אין בוידעם. אדער געגאנגע אין באד אריין...

יא. מאמעניו

די מאמע, פרעגט דעם זון. ווער איז זיין לערער, אויף אלטע יידיש. האט ער געענטפערט : - דער רעקטום פון אוניבערסיטעט.

מאמעניו

New member
תודה על שהצחקתה אותי בן אהרון

יש בדיחה על נושא הרעקטום אני כותבת עכשיו ועדיין צוחקת מהתשובה . יופי. לילה טוב. עס האטציך גענדיקט דער טאג.

דוגמא ליידיש עתיקה

מתוך שיר שנקרא מעשה מאן אונ´ ווייב עש װאר אײן מאל אײן מלך אין (פרס) זיגומינדו גינאנט. ער װאר גאר רײך אונ´ מעכֿטיג פון לײט אונ´ לאנד: [ער װאר] אבר גאר העסליך אונ´ הוט גאר אײן שרעקליכֿי גשטאלט. ער קונט קײן װײב בקומן דען עז װאר קײני דיא אים האבן װאלט: װער אים אן זאך דער טעט פֿאר שרעקן פֿון אים אנטלױפֿן בלד. ער שיקט בײא דיזן אונ´ יענם מלך דז ער אים זײן טוכֿטר געבן זאלט: [אב]ר קײן אײנציגם מלך זײן טאכֿטר װאלט אים נעמן אונ´ האבן. [אײ]ן איטליכֿי װאלט זיך ליברשט לאזן טיטן אדר לעבנדיג פֿר גראבן: דארום מוזט ער בלײבן אלײן און װײב זיצן לאנגי יארן אונ´ טאגן. [ער] רופֿט אײן מאל זײן קאמר דינר אונ´ שפראך איך װיל דיר זאגן: [איך] קאן ניט לענגר לעבן און װײב איך װיל דיזי נאכֿט אײני האבן. [דרו]ם זעה דז דוא מיר אײני שאפֿטש פר שפרעך איך גרושי גאָבן: דר קאמר דינר שפראך גנעדיגר הער װאו זול איך אײני נעמן. איך מוז דיר דיא װארהײט זאגן אונ´ װען איך מיך גלײך טוא שעמן: איל גלױב ניט דז אײן אשה אין דר װעלט זאלט װעלן בײא דיר ליגן. דר עז זײא דען דאש מיט גרוש געלט אונ´ גוט זעלט מן זי בטריגן: [דע]ר מלך שפראך אונ´ האב איך דען ניט גינוגן געלט צו געבן. דארום גיא הין אונ´ שאף מיר נור אײן אשה דיא מיר זאל זײן עבן: דער קאמר דינר הוב אן צו לאכֿין אונ´ גינג אײני אירגנץ צו זוכֿן אהין. אבר דא ער אזוא גינג דא גידאכֿט ער זיך װידר אין זײנם זין: דער מלך װיל אײן גרוש שטיק געלט געבן פֿאר אײני נאכֿט צו לון. דש געלט קאן מײן אײגן װײב אונ´ טעט איר אליש זאגן באלד. אבר זיא װאר ניט צו פֿרידן דען זיא עש (לגמרי) ניט טון װאלט:

מאמעניו

New member
קאטאוועס תודה רבה

זה כל כך מזכיר גרמנית. פעם ראשונה ששמעתי שיש יידיש עתיקה .מוזר ומענין. ושוב תודה

יש ספרות ענפה מאד ביידיש

עתיקה. שירה, פרוזה, סיפורים עממיים, שירות רבות היקף ועוד.

מאמעניו

New member
איפה ? איפה הייתי שלא היה לי מושג

העניין שלי ביידיש יותר בהרכבי המלה מאיזה איזור, מדינה, שפה באה המלה , השרש, ההקשר וכ"ו. באיזו ספריה אפשר למצא. תודה ולילה טוב קאטאוועס

ספרות יידיש מכל התקופות

אפשר למצוא בספריה הלאומית בירושלים. הספרים העתיקים במקור מפוזרים במקומות שונים בעולם, בייחוד באוקספורד בספריה הבודליאנית שרכשה את אוסף הספרים החשוב של הרב דוד אופנהיים (1736-1664) שהיה רבה של פראג והיה אספן נלהב של ספרים כולל ספרי יידיש. אחד הספרים החשובים בפרוזה הוא מעשה בוך - אוסף של 257 סיפורים שנדפס בבזל 1602 והוא מכיל סיפורים מתורגמים מן המדרשים, סיפורים על חוגו של ר´ יהודה חסיד (המאה ה-13) וסיפורים עצמאיים. יש כמובן עוד הרבה מה לספר על יידיש עתיקה וספרותה. אעשה זאת במועד אחר.

על ספרות יידיש הישנה

אפשר למצוא בספריה הלאומית בירושלים. הספרים העתיקים במקור מפוזרים במקומות שונים בעולם, בייחוד באוקספורד בספריה הבודליאנית שרכשה את אוסף הספרים החשוב של הרב דוד אופנהיים (1736-1664) שהיה רבה של פראג והיה אספן נלהב של ספרים כולל ספרי יידיש. אחד הספרים החשובים בפרוזה הוא מעשה בוך - אוסף של 257 סיפורים שנדפס בבזל 1602 והוא מכיל סיפורים מתורגמים מן המדרשים, סיפורים על חוגו של ר´ יהודה חסיד (המאה ה-13) וסיפורים עצמאיים. יש כמובן עוד הרבה מה לספר על יידיש עתיקה וספרותה. אעשה זאת במועד אחר.

למעלה