הלכה לי ההנקה?!

הלכה לי ההנקה?!

יש לי בן 8.5 חודשים, יונק מלא. הצליח להחליף ארוחת מוצקים אחת בבקבוק- במעון אכל 3 בקבוקים של חלב שאוב ומוצקים וירד לשני בקבוקים ומוצקים. יש לו כנראה עדיין בעיות של אכילה מספקת של מוצקים מבחינת כמויות, כי הוא סקרן וטועם הכל, אבל יורק הרבה החוצה. מניקה אותו לפני המעון ומהרגע שהוא חוזר המון. כל שעתיים ופחות. כשהוא חוזר הוא יונק, בסביבות 4 ואז שוב ב- 5 (הרבה פעמים) ושוב לפני השינה ב- 6-7 כדי להירדם. כבר תקופה ארוכה, מגיל 4 חודשים, שהוא לא ישן כמעט יותר מ- 3 שעות רצוף. בתחילת הלילה הוא קם לפעמים אחרי שעה, לפעמים אחרי שעתיים. לפני גיל 4 חודשים התחיל לפתוח פערים של 4-7 שעות.
מבחינת משקל, היה באחוזון 50 בגיל חודשיים, עלה בגיל 4 חודשים ל- 75 ובגיל 7 חודשים ירד לאחוזון 25 בערך. בעצם יצא מצב שבגיל 4 חודשים שקל 7.800 ובגיל 7 חודשים שקל 8 קילו בדיוק, כלומר הייתה האטה משמעותית בהעלאת משקל וגביהה. אחות טיפת חלב הייתה מודאגת, אך אמרה שרק מעל שתי דרגות בודקים. ציינתי בפניה שהיה חולה פעמיים ולא היה לו תיאבון, שהוא נורא פעיל ומפותח מוטורית (יושב, זוחל, עומד עם חפצים כבר מגילאים צעירים, לא מוכן שיאכילו אותו בכפית כמעט- אוכל אוכל אצבעות) ואולי בגלל שלושת הסיבות הללו לא עלה הרבה במשקל. רק עוד שבועיים אשקול אותו שוב (כשיהיה בן 9 חודשים ונלך לרופאת התפתחות).

אני נורא מודאגת. בשבוע האחרון עצבני נורא, בוכה הרבה, נראה שאולי גם אחרי הנקות הוא לא שבע במיוחד ולוקח לו יותר זמן להירדם אחרי הנקה.

יש לי קושי לשאוב כבר הרבה זמן כמויות מספקות. לצערי גם הירידה לשני בקבוקים ביום לא הקלה משמעותית ואני במלחמה תמידית לשאוב מספיק. שואבת פעמיים- שלוש ביום ולא תמיד זה מספיק. נותנת מנה של 120 מ"ל, אבל לפעמים שואבת בפעם אחת 50-60... ואז אני שואבת בלילה כדי שיהיה מספיק למחרת או משתמשת במוקפאים- שזה הולך ונעלם כי אני לא מספיקה לחדש...
בעצת יועצת הנקה בפורום התחלתי לקחת כדורי חילבה ואמרה שאחרי 5 ימים כבר אראה תוצאות. אין שום תוצאות. אני לוקחת כבר כ- 25 יום כדורי חילבה. אחרי שסיימתי חפיסה אחת (אחרי 10 ימים), ניסיתי חברה אחרת. גם זה לא עוזר. לא רק שאני לא רואה חלב מוגבר, אני עדיין לא מגיעה אפילו לרמה הבסיסית של 120 בשאיבה אחת.

יש לי משאבה מיני אלקטריק של מדלה. אני יודעת שהיא לא חזקה במיוחד, אני כעיקרון שואבת מאז שהיה בן חודש וחצי וזה הצליח רוב הזמן לשאוב כמו שצריך. אין לי אפשרות כלכלית לקנות משאבה חדשה. הציעו לי ללכת ליד שרה ויש לי קושי כי זה רחוק ממקום מגוריי ובעלי עובד ערבים ואני לא ניידת אז ייקח זמן עד שהוא יוכל לקחת אותי לשם להשאיל. אני חושבת כבר להפסיק עם החילבה, אני מרגישה שהיא לא עוזרת וחוששת שאולי היא אפילו הרסה לי (הגיוני??), בין השאר בגלל ההתנהגות של הילד. הייתה תקופה קצרה שהוא ישן קצת יותר- שעתיים וחצי- שלוש ואפילו כמה פעמים של 4 שעות וחשבתי שהנה זה עוזר, והבעיה באמת במשאבה ולא בהנקה, אבל אני רואה ששוב הוא מתעורר לעיתים קרובות.

המשפחה, בגן ובעלי לוחצים עליי שאולי החלב שלי לא מספיק לו ולא טוב לו ולכן הוא רעב ואולי כדאי לתת לו תמל... אני נלחמת כדי לא לתת לו, מרגישה שעושה מעל ומעבר וכבר על סף שבירה... אני לא יודעת מה עוד לעשות... מילא אם הייתי מסכימה לתת לו בקבוק בגן, אבל נראה שגם אולי בבית אני לא ממלאת את צרכיו... אני אתייעץ לגבי העלייה במשקל ואולי בדיקות לעשות עם רופאת ההתפתחות גם בגלל המוצקים, אבל הייתי מצפה שהחלב יספק אותו מבחינת קלוריות ושומנים בהעלאת משקל...

האם זהו? החלב שלי נגמר? לאמא שלי נגמר החלב כשהניקה את אחותי בגיל 8 חודשים. אותי הניקה עד גיל שנה וחודשיים ונאלצה לקחתה רבה כדורים כדי להפסיק. אני ממש ממש רציתי וחלמתי להניק עד גיל שנה לפחות, אבל זה כבר מרגיש כמו טירחה רבה, שמילא אני טורחת- אבל אין שכר לצידה ואני חוששת שההתעקשות שלי תפגע בבן שלי...

שכאילו אני מסרבת להודות ולהבין שהחלב שלי לא מספיק רק בגלל שאני כל הזמן קוראת יועצות הנקה שאומרות שאין כמעט דבר כזה, אבל הסימנים מראים שכנראה כן...
היציאות שלו תקינות, הוא פעיל, מפותח, חייכן ושמח... אלו הסימנים הטובים היחידים.
שאר הסימנים לא מעודדים.

מה ניתן לעשות ומה המצב האמיתי? מה כדאי לבדוק והאם אפשר בכלל לבדוק? תודה...

לא הלכה ההנקה

נסי לשאוב אחרי ההנקה של הבוקר.
אני חושבת ששווה לנסות לשדרג משאבה או לפחות לבדוק את תקינות המשאבה הקיימת. יכול להיות שהמיני כבר לא אפקטיבית כפי שהיתה, ומשאבה אחרת תעשה עבודה טובה יותר.
לשאיבות הוסיפי עיסוי לשד לפני השאיבה. אם את בעבודה את יכולה לקחת איתך אלבום תמונות קטן שמעורר בך את האהבה לבן שלך ולעלעל בו בזמן השאיבה (בסופו של דבר חלב הוא תוצר של אהבה :)
אם את שואבת בעבודה, נסי לשאוב במקום נוח, אינטימי, כזה שישרה עליך אוירה טובה ויאפשר לך הפסקה אמיתית.
אפשר בהחלט לבדוק את הדברים. פגישה עם יועצת הנקה יכולה לפזר את הערפל. היא תוכל לבחון את איכות ההנקה, את ההתנהגות שלו סביב ההנקה ואולי אפילו לשקול אותו ולראות כמה חלב העביר.

בשלב בו הם הופכים להיות תנועתיים יותר, לפתע הם שורפים הרבה יותר קלוריות ולכן נכרת האטה בעלייה במשקל. הסימנים הטובים שציינת הם אכן טובים ויכולים להעיד על כך שההתפתחות שלו תקינה.

לתינוק בגיל הזה אכן יש צרכים תזונתיים נוספים פרט לחלב אם. לפי מה שאת מתארת הוא מתעניין במזון מוצק ושמח לטעום ולהתנסות. יכול להיות שחסרה לכם ארוחה ביממה. כדאי לשתף אותו בארוחות הערב שלכם, להגיש לו מזון שנהוג לאכול בבית (בהנחה שאתם אוכלים מזון בריא והתפריט שלכם לא מורכב רק מפיצה וקולה). בשלב שבו התינוק נחשף לעולם המוצקים כדאי לתת לו הרבה עצמאות בעיסוק באוכל. למרות שזה כרוך בליכלוך וחלק מהמזון לא ממש נאכל, זה חלק חשוב בתהליך.
בארוחת הערב את יכולה להציע לו מזונות בעלי ערכים תזונתיים משמעותיים ומרובי קלוריות (טחינה, שקדיה, אבוקדו, חלמון ביצה, פסטה, וכד'). במהלך היום וודאי שהוא אוכל פירות ודגנים בבוקר וארוחה בשרית או משמעותית אחרת בצהריים. אם יוגשו לו 3 ארוחות מסוג זה במהלך היום, ההנקות כנראה יספקו אותו בין הארוחות ובלילה.
ההנקה התכופה שלו לקראת שנת הלילה גם היא דפוס מוכר ונורמלי.
בעניין השינה, השנה הראשונה מאוד דינאמית. דפוסי השינה של התינוק משתנים לא רק בהתאם לרעב או שובע וקשורים גם להתפתחות שלהם. יכול להיות שכניסה למסגרת, חזרה לעבודה שלך או שינויים משמעותיים אחרים בחייו קשורים גם הם לשינוי בדפוסים.

לסיכום,
פגישה עם יועצת הנקה, תגבור המוצקים בחצי השני של היום ושידרוג שאיבה יכולים לשפר את המצב.
בהצלחה,

תודה על התשובה המהירה

כמה ההערות:

1)מאחר והוא תינוק מבוגר יחסית וכבר בן 9.5 חודשים, אני לא רואה צורך /הכרח לקנות משאבה במאות שקלים חדשה עבור כמה חודשים בודדים (בתקווה שבגיל שנה כבר יאכל רק מוצקים בגן ולא אצטרך לשאוב). כמו שאמרתי, אנסה לשכור משאבה מיד שרה. חשבתי לשלוח את המשאבה לבדיקה, אלא שאני גרה בצפון והמעבדה של מדלה בשרון וזה אומר שבוע בלי משאבה (משלוח בדואר, בדיקה, תיקון וקבלה). אני לא יכולה שבוע בלי לשאוב... אולי אעשה זאת לאחר שאשאיל משאבה.

2)אני מעסה את השדיים לפני השאיבה ותוך כדי השאיבה ובמקרים קשים שאני שואבת ושואבת על ריק ולא יוצא כלום או ממש מעט, אני גם סוחטת ידנית קצת ולפעמים זה קצת מזרז עניינים. ניסיתי גם את שיטת ה7-5-3 שהיא נורא מעייפת למדוד זמנים, אבל בכל מקרה לא הרגשתי שיפור מהותי.

3)אני סטודנטית ולכן מגיל חודש וחצי הוא במעון, אז הוא רגיל ולא היה משהו מיוחד חוץ מתקופת החגים שמבלבלת את כל הילדים ואוגוסט שהוא היה חודש בבית, אבל זה כבר עבר מזמן והוא הסתגל במעון בינתיים... אני שואבת בחדר הנקה במוסד הלימודים וגם בפרקטיקה שלי במשרד משלי עם פרטיות, אז יש לי שקט (אבל לא תמיד מספיק זמן...). אני נוהגת לשמוע מוזיקה, לדבר עם נשים אחרות ששואבות או לקרוא (כלומר, פעילות מרגיעה). לא שמתי לב אם צפייה בתמונות של התינוק בטלפון עושה משהו...

4)אני לא יכולה לשאוב אחרי הנקה של הבוקר, כי אני מניקה ב- 6 בבוקר לפני שאני מתארגנת לצאת והוא הולך למעון ויוצאת ב- 7 מהבית. אני שואבת רק בסביבות 8.5. לפעמים יש מספיק, לפעמים לא. לפעמים יוצא לי לשאוב רק ב- 12 ואז או שזה מוציא כמות יפה של חלב או שכמות זעומה או רגילה (בעבר אם לא הייתי שואבת מעל מס' שעות מסוים, הייתי מרגישה גודש וכשהייתי שואבת, הייתי מחזירה את הכמות. כיום מרגישה גודש רק אם לא שאבתי מעל 6 שעות. ברוב המקרים יוצאת כמות יפה, אבל לפעמים דווקא השד גדוש ובקושי יוצא משהו ורק הבן משחרר את הגודש). גם בד"כ הילד מוציא את כל החלב כי אני מניקה כבר משני השדיים (בעבר הסתפק בצד אחד רוב הזמן, כיום אני מעבירה בין השדיים הרבה פעמים, מה שגם גורם לי לחשוד שלא מספיק לו).

5)לגבי יועצת הנקה- אם צורת ההנקה שלו עד כה הייתה טובה (עובדה שעלה באחוזונים בהתחלה), למה שמשהו השתבש? ההיפך, הייתה תקופה שהרגשתי שהיניקה הפכה ליעילה יותר כי היא הלכה והתקצרה, וכאמור הסתפק בשד אחד, עד שעכשיו זמן ההנקה התארך והוא יונק מכל צד הרבה מאוד פעמים ולא תמיד נראה לי שהוא שבע.

6)איזה דרך בכל זאת יש לי לדעת האם הוא אוכל מספיק חלב והאם הוא מספק את רוב התצרוכת הקלוריות שלו, שזה אמור להיות המצב כרגע?

7) אנחנו נותנים לו בערב לאכול ממה שאנחנו אוכלים, אם אנחנו אוכלים לפני שהוא ישן. לפעמים הוא יונק ואח"כ פחות מעוניין במוצקים. כאמור, הבעיה היא שהוא לא אוכל מנות גדולות. במעון הוא אוכל בבוקר פרוסת לחם עם טחינה, למשל, בצהריים מנת פחמימות, חלבונים וירקות, ואחה"צ מנת פירות ו/או עוד פרוסת לחם עם טחינה או חומוס (לא מסכימה שיתנו לו ריבה או שוקולד). למשל עכשיו בערב יצאנו לקניות, הוא ינק לפני שיצאנו ובדרך עצרנו לאכול פלאפל. נתתי לו כדור אחד עם טחינה, 2-3 כפיות של סלט בורגול ופרוסת עגבניה. הוא לא רצה חוץ מזה לאכול... נראה לי שמכמויות כאלה קשה לשבוע ולהעלות במשקל. בארוחת שישי הוא אוכל בד"כ יותר- אורז או פסטה, למשל, מגוון ירקות כמו סלק מבושל, עגבניה, מלפפון, הבאתי לו גרגרי חומוס מבושלים שמעכתי, פרוסת לחם עם טחינה, חתיכת חביתה... והוא אוכל קצת מכל דבר, עד שנמאס לו והוא בוכה כדי לקום מהכיסא. אח"כ אני משלימה לו עם הנקה. במעון ביקשתי שאם מראה סימני רעב אחרי ארוחה, שיוסיפו לו עוד מוצקים ורק אחרי זמן מה שיתנו לו בקבוק כדי שלא יצפה לבקבוק ואז יאכל פחות מוצקים. מה עדיף? קודם חלב ואז מוצקים (מניסיון אז אוכל פחות) או באמת מוצקים ואז חלב?

8)אז את אומרת שהרבה הנקות בפרק זמן קצר לפני השינה זה נורמלי? מבחינת תזונה או מבחינת חיפוש חיבור אליי וביטחון וחום ואהבה (כמו שאיך שהוא רואה אותי אחרי יום שלא ראה, מיד בוכה כדי לינוק, גם אם אכל חצי שעה לפני).

9)לגבי השינה- הבנתי שאכן יש הרבה שינויים, בעיקר בגיל 4 חודשים, אבל קשה לי להימנע מהמחשבה שאולי לעובדה שהוא לא אוכל מספיק ולפיכך לא שבע מהחלב יש קשר להתעוררויות התכופות.

10)האם יש טעם להמשיך עם החילבה? אני נוטלת 9 כמוסות ביום על פני 3 פעמים.

שוב תודה וערב טוב

המשך...

נשמע שהוא דווקה אוכל מוצקים לא רע בכלל לגילו.
לגבי ההנקות - את יכולה להמשיך עם החילבה אם את מרגישה שזה עוזר וכשתחליטי להפסיק עשי זאת בהדרגה.
מקבצי היניקה לקראת שנת הלילה מאפשרים לו לאגור לקראת הלילה. המשיכי להניק אותו לפי דרישה בזמן שאת איתו. אם יינק תכוף יותר יתאים את החלב לצרכיו, אם לא יספיק לו צד אחד הציעי לו את השני.
הדרך לדעת שהוא אוכל מספיק בשלב זה היא מעקב השקילה והתנהגותו בהנקה. אם הוא מראה תסכול בזמן ההנקה, זה מעורר תהייה.
יועצת הנקה תוכל גם היא לעזור לך להבין אם הוא אוכל מספיק בהנקה.

בהצלחה,

החילבה לא עזר בכלל

ניסיתי כמעט חודש עם שני סוגים, הפסקתי בבת אחת.

ביקשתי מוטיליום מרופאת המשפחה שלא הבינה למה אני רוצה. היא אמרה שהוא כבר תינוק די גדול ויכול להיות שהבעיה היא לא הכמות של החלב אלא ההרכב שלו ושהוא לא מספיק לו, זה נכון? היא רשמה לי כדורים 3 ביום למשך 10 ימים. אמרתי שצריך 6 ביום (כך קראתי נדמה לי בפורום הנקה) והיא אמרה שעל אחריותי אם אקבל רעלת או משהו כזה, כי זה מינון מוגבר מאוד, אני ממש מפחדת עכשיו ליטול את הכדור הזה וגם לבקש עוד מירשמים (הבנתי שצריך לקחת לפחות חודש...).

לקחתי משאבה מיד שרה לפני כמה ימים, אני מנסה בינתיים לראות אם יש הבדלים.

הבעיה היא שהוא כבר מזמן לא מסתפק בצד אחד וגם לא שניים. הוא כל הזמן עובר מצד אחד לשני, כמה יניקות פה, כמה יניקות שם וחוזר חלילה, מה שהרבה פעמים מפריע לו לישון אם הוא רוצה. לפעמים יש לי הרושם שהוא עצבני כשהוא יונק... זה שהוא עובר כל הזמן בין השדיים לא מובן לי אם זה מאיזה סוג של היפראקטיביות ואנרגטיות או שלא מספיק לו והוא כל פעם עובר צד?....

זה שהוא יונק המון לפני השינה מאז שרואה אותי, לא עוזר בכלל, הוא עדיין קם הרבה בלילה. בחלק מהפעמים הוא יונק ממש ממעט ולדעתי זה סתם התעוררות ושימוש בציצי כמוצץ.

כמות החלב והרכבו

מה שהרופאה התכוונה לומר הוא כנראה שבגילו הוא זקוק גם למזון מוצק והחלב לבדו אינו מספק את כל צרכיו התזונתיים (והוא אוכל מוצקים), אין שום בעיה עם הרכב החלב, הוא ככל הנראה מותאם לגילו. עם זאת יכולה להיות בעיה עם הכמות.
יתכן שהתנהגותו מצביעה על כך שאינה עונה לצרכיו.
לצורך בחינת המצב כדאי לפגוש יועצת הנקה.
האם את לוקחת גלולות? קיבלת מחזור? נטלת אי-אילו תרופות לאחרונה?

התייעצתי טלפונית עם יועצת הנקה

אמרתי לה שחשבתי לקחת מוטוליום והיא אמרה לי ש-9 חודשים זה יפה וכדאי לי להתחיל להרגיל אותו לתמ"ל כי גם ככה אחרי גיל שנה הם ממשיכים לאכול תמ"ל וככה הוא גם יישן יותר טוב. היא אמרה שהגוף כנראה אומר שמספיק ולה קרה אותו דבר באותו גיל עם הילדים שלה :\
לא לוקחת גלולות וטרם קיבלתי מחזור. לא לקחתי שום תרופה חדשה. אני נוטלת אלטרוקסין לתריס אבל זה עוד מלפני ההריון ואני כרגע מאוזנת.

ביקשתי מרשם מהרופאת משפחה שלא ממש התלהבה לתת לי. היא נתנה לי מרשם ל- 10 ימים של 3 כדורים ליום. אמרתי לה שיועצות הנקה אומרות שצריך 6 ביום (כך קראתי באינטרנט) והיא עשתה פרצוף ואמרה שהיא לא תהיה אחראית אם אקבל הרעלה (!).אז היא הוסיפה לי עוד 3 כדוריםX10 ימים, סה"כ במינון של 6 ליום יש לי רק ל- 10 ימים והבנתי שצריך לפחות לחודש.
קניתי את הכדורים ועוד לא התחלתי לקחת. אני מתלבטת קשות במיוחד לאור מה שהרופאה אמרה וגם היועצת שנראה לה מוגזם כבר לקחת תרופות בשביל זה, שזה לא שהוא בן חודשיים או שלושה שאז הייתה מבינה...

אגב, היום הוא נשקל

בשל שביתת האחיות, טיפת חלב לא עובדת והיום היה לו תור ושכחתי.
הם הסכימו שאשקול אותו בעצמי אבל לא מסרו מידע נוסף.
מגיל 4 חודשים עד 7 הוא עלה מ- 7.800 ל- 8 קילו בלבד.
מגיל 7 חודשים עד היום- 9 חודשים, הוא עלה ל- 8.460.
כלומר, הוא עלה יותר בחודשיים האלה ממה שעלה ב- 3 חודשים שלפני כן.
השיפור משמח אותי, אם כי כבר ציפיתי שיגיע כבר ל- 9 קילו.
האם את יודעת אם זו עלייה תקינה?

אגב, הצואה שלו השתנתה וכבר לא משחתית ובגוון חרדל, אלא נראית יותר כמו גוש פלסטלינה...גם הצבע התחיל להיות יותר חום. זה תקין לגיל זה בהתחשב במוצקים?

למעלה