המדינה היא אולי השלב הסופי של הקפיטליזם, כפי שטען לנין

dory30

Well-known member
אבל האם יכול להיות שהקפטיליזם היא השלב הראשון של הניהיליזם?

גלעד0011

Active member
אבל האם יכול להיות שהקפטיליזם היא השלב הראשון של הניהיליזם?
לא אמורה להיות התנגשות בין שיטה כלכלית לערכי מוסר.
אבל אני מבין למה אתה מתכוון.. שתפקיד המוסר נשחק ומצטמצם עקב מערכת החיזוקים החיוביים שמייצר הקפיטליזם.
הייתי אומר שניהיליזם הופך למקובל יותר בחברה קפיטליסטית, מאשר בחברה סוציאליסטית.
אפשר אפילו לטעון שככל שהחברה בעלת שוק חופשי יותר, כך גם האוכלוסייה יותר עסוקה בהנאות קצרות הטווח של הגוף.
אבל אז נצטרך להודות שניהיליזם זה המצב הטבעי של בני אדם.. שאם "מניחים" להם להסתדר בעצמם עם מעט מאוד פיקוח וחינוך מצד הממשלה, אז הם יאבדו את הרצון בערכים נעלים יותר, ויהיו לחלוטין מרוכזים בעצמם.

AnarchistPhilosopher

Well-known member
אפשר אפילו לטעון שככל שהחברה בעלת שוק חופשי יותר, כך גם האוכלוסייה יותר עסוקה בהנאות קצרות הטווח של הגוף.
אבל אז נצטרך להודות שניהיליזם זה המצב הטבעי של בני אדם.. שאם "מניחים" להם להסתדר בעצמם עם מעט מאוד פיקוח וחינוך מצד הממשלה, אז הם יאבדו את הרצון בערכים נעלים יותר, ויהיו לחלוטין מרוכזים בעצמם.
"הנאות קצרות טווח" נשמע לי יותר כמו הדוניזם מאשר ניהליזם.

dory30

Well-known member
לא אמורה להיות התנגשות בין שיטה כלכלית לערכי מוסר.
אבל אני מבין למה אתה מתכוון.. שתפקיד המוסר נשחק ומצטמצם עקב מערכת החיזוקים החיוביים שמייצר הקפיטליזם.
הייתי אומר שניהיליזם הופך למקובל יותר בחברה קפיטליסטית, מאשר בחברה סוציאליסטית.
ניהיליזם היא שלילת הכל. ברגע שהכסף הוא שחקן מרכזי בניהול החברה, לאמונות ולערכים (כולל כאלה שגדלנו עליהם) יש ערך משני. זה המקור לשחיתות.

dory30

Well-known member
אתה צודק, אבל אני לא שולל הנאות קצרות טווח מניהיליסט. בהיעדר משמעות נוספת (או כלשהיא), זה נראה לי טבעי שאדם יתרכז רק בעצמו.
אני בן יחיד וזה לא נשמע לי טבעי. אתה צריך, שלא להגיד מוכרח, להיות קשוב לסביבתך.

גלעד0011

Active member
אני בן יחיד וזה לא נשמע לי טבעי. אתה צריך, שלא להגיד מוכרח, להיות קשוב לסביבתך.
לא אמרתי את זה בהקשר לערכי משפחה.
אם לא להיות קשוב לסביבתך היה עושה אותך עשיר, אז לא היית קשוב לסביבתך.
מצד שני, ניהיליסט טהור יכול להגיד שגם לכסף אין שום ערך בעיניו.. אז אני מניח שתמיד אפשר למצוא איזה זווית שלא תתאים להגדרה.

dory30

Well-known member
מצד שני, ניהיליסט טהור יכול להגיד שגם לכסף אין שום ערך בעיניו.. אז אני מניח שתמיד אפשר למצוא איזה זווית שלא תתאים להגדרה.
גם לניהיליסט יש אמונה, הניהיליזם.

למעלה