המחשב החזק בעולם

ב ן ח ו ר י ן

Member
מנהל
המחשב החזק בעולם

מחשבי על משמשים כיום ליישומים אשר דורשים כוח מיחשוב חזק כמו ניתוחים אנליטיים, בניית מודלים, סימולציות מורכבות לצרכים מדעיים, ביצוע פעולות על מאגרי נתונים גדולים ועוד.
TOP500 היא רשימת דירוג של המחשבים החזקים בעולם אשר מתפרסמת מידי שלושה חודשים על ידי גוף מחקר בלתי תלוי הכולל מדענים גרמניים ואמריקאים.
המחשב החזק כיום בעולם הוא Q BLUE Gene/ שכינויו "סקוייה" מתוצרת IBM. כוח המיחשוב שלו הוא 16.32 פטה-פלופס (כשכל פטה-פלופס הוא קוודריליון פעולות חישוב מתמטי בשנייה. הוא מותקן במעבדה הלאומית האמריקאית על שם לורנס ליברמור.

על פרויקט top500

כמה זה פטה-פלופס?

apocalipto

New member
מה זה חישוב מתמטי?

לא נראה לי שחישוב של חזקה זה כמו חישוב של חיבור וחיסור. אז מה זה פעולת חישוב אחת?

ranisharoni

New member
רוב החישוב המדעי

הוא פתירה של מערכות משוואת לינאריות דלילות (רוב המקדמים הם אפסים). משתמשים באלגוריתמים איטרטיביים שניתנים למיקבול אופטימלי ולכן יותר יחידות עיבוד משפרות את מהירות החישוב.

למה מערכות לינאריות דלילות? המון סיבות. אחת העיקריות היא שהמודלים לפתרון בעיות רבות הם משוואות דפרציאליות חלקיות להן מוצאים פתרונות מקורבים בשיטות נומריות שממירות אותן למערכות לינאריות (יותר משוואות משמע יותר דיוק).

apocalipto

New member
הבנתי

או שזה מה שהיה קורה אם היה לי אי קיו של 180..

לא נורא, נראה שזה מסובך מכדי להסביר לאדם ברמת ידע של בית ספר תיכון.

ranisharoni

New member
זה די פשוט

רוב החישובים שמבוססים על משוואות מסובכות מומרים לפעולות של כפל וחיבור בנקודה צפה (עם נקודה עשרונית) ולכן הם משתמשים במדד של פעולות נקודה-צפה בשניה.

revision

New member
זה תלוי בקונטקסט

בעיקרון FLOP זאת כמות פעולות על מספרים לא שלמים (כאשר הנקודה העשרונית במיקום לא
קבוע, לכן זה נקרא floating point) בשניה. פעולות כאלה מורכבת יותר למעבד מפעולה על
מספרים שלמים ולכן היא משמשת בדרך כלל למדד עבור מחשבים חזקים במיוחד.
כאשר IBM מודיעים על מהירות של מחשב שלהם זה בעיקר מהלך שיווקי זה וכדי לדעת לאיזה פעולות הם מתכוונים
וצריך להסתכל על החישוב שהם עשו. אני מניח שהם מתייחסים בעיקר לפעולות פשוטות כגון חיבור
ולא לחישוב קוסינוס.

Cahill

New member
בדקו אותו מול אלוף העולם בשח כמו שעשו לקודמיו

?

בעצם, ייתכן שרק בדקו מול קספרוב ולא מול אלופי העולם מאז, שהמשחק שלהם יותר מגננתי.

לא קשור

מחשבים שמשחקים שח נבנים במיוחד לזה.
מחשבי העל המדוברים יקרים מכדי ש"יבזבזו" אותם על שח.

ranisharoni

New member
לא נראה לי שהשם "BLUE" מקרי

באותו מחשב סופר חזק של IBM. אני יודע שבאותו DEEP-BLUE היתה חומרת שחמט יעודית אבל זה גם היה מסע יחסי ציבור למיחשוב חזק של IBM. אולי אפשר לברר את זה.

ה-blue במקור הוא מהכינוי של IBM

Big Blue

אני מניח (אבל לא בדקתי) שבשלב זה השמות הם נחלת המחלקה השיווקית.

ranisharoni

New member
סביר שאתה צודק

היות ולמכונת השח כחול-עמוק היתה חומרה יעודית והסקויה משתמש במעבדי פאור-פיסי כלליים.

למעלה