המחתרת יהודית בבלגיה . C.D.J.

המחתרת יהודית בבלגיה . C.D.J.

COMITE DE DEFENCE JUIFS ועד (או אירגון) הגנה ליהודים לזכר SEM MAKOWSKI חברים ,אני מביא כאן סיפור של איש אשר לפי מה שחקרתי יש את כול היסודות שהוא האיש שפעל להציל אותי את אחותי אימי ורבים אחרים . שנים רבות ,כאשר אבי ז"ל היה בא לבקר את משפחתי בישראל היה אומר לי ,אני מת לדעת מי הציל אתכם ,רק לאחר מות אבי. קבלתי מספר חיזוקים שהוא האיש . שנים רבות הוא ישב ליד אבי בבית הכנסת בימי חג ודבר אתו אך "סאם" שמר על שתיקה כך צנוע היה האיש הזה . לכבודו ולזכרו אני כותב כתבה זה. תרגמתי מאמר שנכתב עליו . """ לבטח זה באזור CHARLEROI (עיר בנולדתי ) שאנשי מחתרת יהודים המאורגנים בתוך ה CDJ מצאו עזרה הטובה ביותר בין האוכלוסיה הבלגית ובראשי עיירות קטנות בפרט ,כדי להסתיר יהודים מפני רדיפות הגסטאפו ולהינצל מה גידוש . בין הכבוש בלגיה ע" הגרמנים עד תחילת הגירושים ב 1942 , תמונת מצב בזמן הזה לא היה די ברור אבל חשדות כבדים והמדע שבא ממזרח הביא שלושת החברים SEM MAKOWSKI MAX KATZ PIERRE BRODER לייסד ב 15 ספטמבר 1942 רשמית ה CJD ,ברשאי כידי לתת תשובה לגירושים ובלחץ של GHERT JOSPA שעמד בראשה כלל ארצית ובעזרת המחתרת בלגית "החזית עצמאית " ( FRONT IDEPEMDANT ) עד למעצר של גארט ביוני 1943 ה CJD היה מורכב מחמישה ועדות ,פוליטי, עיתונות שכלל הדפסה דף בשם "הלפיד " LE FLANBAUT ,כספים , טיפול במבוגרים וילדים . רעית ראש הCJD "איוון זוספה " קבלה על עצמה תפקיד לטיפול הילדים שמשימתה היה למצוא מקומות מסתור במשפחות נוצריות ,בתי מחסה מוסדות ופנמיות . כבר 1938 פעל ה"ועד " ועזר ליהודים שנמלטו מהמשטר הנאצי שהיו חסרי כול . מ1940 הועד נלחם נגד צווי איסורים שפרסמו הגרמנים ,כגון איסור פעילות מסחרית , איסור לילדים ללמוד בבתי ספר ,חובה לענוד הטלאי הצהוב ,איסור יציאת בשעות הערב והחמת מכשירי רדיו סוף חלק ראשון תמונת של SEM MAKOWSKI קצת לפני שהוא הלך לעולמו '''''

חלק השני

בתחילת 1942 הגרמנים מקימים ''לשכת עבודה " אירגון "טוד" במטרה לגייס עובדים ובניהם גם יהודים לבניית ביצורים להגנת חוף אטלנטי שבמערב צרפת . רק בתחילת 1943 נודע פחות או יותר לועד את האמת לגבי מחנות במזרח כאשר חזר איש מחתרת בלגי שנשלח לחקור במזרח מה קורה ולאחר שהוא דיווח את האמת על השמדת היהודים (תהיה התיחסות מיוחדת לאיש הזה ) הועד פקד לכול אנשי מחתרת יהודית לפעול ,לעביר פקודות לכול התושבים יהודים לצאת למקומות מסתור וזה בניגוד מה שנאמר ע" הסוכנות היהודית בלגית AJB AGENCE JUIVES BELGES שנוסדה ע"הגרמנים בכוח ואיומים על ראשי קהילה יהודית וגם במימון כסף גרמני . איך ה CJD האזורי בעיר CHALEROI הצליח לשתק פעולה זו זה שהרגיז מאוד הגרמנים , שכך העוד הצליח לעביר במקום ה AJB לגסטאפו רשימת כתובות מזויפת של יהודים ,רשימה זו נדרשה ע" הגרמנים כדי להתחיל הרדיפות של היהודים ולגירושם במזרח . כאן יש מקום לציין לשבח את ראשי העיירות הקטנות על שיתוף פעולה עם הועד שספקו כתובות של תושבים מקומיים שהלכו לעולמם ובדרך נס קמו לתחייה ,תעודות זהות ריקות ובעיקר מסרו לועד עודף בולי הספקה למזון . בזמן הקצר ביותר ובעזרת המחתרת הנוצרית "החזית השיחור " הועד מצליח לעביר כ 4000 ילדים למקומות מסתור המפוזרים בכול דרום בלגיה תחת השגחה ש של גב" YVONNE NEVEJEAN חסידת אומות העולם (גם כתבה מיוחדת אכתוב ) עקב המבטא הלועזי ,סם מקובסקי ,יליד פולין ,היה מסתובב במשימותיו בלווי קצין משטרה מקומי ,פרטיזן, או עם אנשי מחתרת אחרים ,למרות הקושי והסכנה לא היו בגידות . תפקידו של סם היה ליצר תעודות זהות מזויפות בעיקר ולדאוג לכספים כי היה צורך רב למזון ולבגדים עבור המוסתרים וגם לתשלום מזונות למסתרים ,וזה היה מובן כי המצב היה בכי רע לכולם . הצלתם של 2/3 יהדות בלגיה גבתה גם מחיר כבד של קורבנות בין אנשי מחתרת כ 440 מהם שילמו בחייהם באושוויץ או מול כיתת יורים ב"ברנדונק" הידע לכם מכתבה קודם שלי . זה בתמצית מעשה גבורה של אנשי מחתרת בלגים שלא נתנו לאוכלוסיה יהודית ללכת כצאן לטבח . יהי זרכם ברוך סבא אריה

סבא אריה

האם הוא קיבל את התואר "חסיד אומות העולם". האם יש מוסדות שעזרו ליהודים בשואה שקיבלו את התואר: "חסידי אומות העולם". תודה על המידע שהעלת כאן בפורום, גם זה סוג של הנצחה, כמו גל-עד לאותם אנשים טובים שסיכנו את חיהם כדי להציל יהודים בתקופת השואה.

אבדוק בעתיד כי אני מכין כתבה עליו

שלום לך ענת תודה למחמאות לגבי האיש שמו VICTOR MARTIN לא בטוח אבדוק לגבי גב" NEVEJEAN זה מאה ארוז חסידת אומות העולם תודה קבלי הטוב שבעולם סבא אריה

למעלה