המיתולוגיה האירית

Dia Leoghann

New member
המיתולוגיה האירית

שלום לכך באי הפורום!!!!! בעקבות שיחה קצרה עם ריינבירד, החלטתי שבכל יום (אני ישתדל, לא מבטיח) אני אפרסם פה סיפור קצר מתוך המיתולוגיה האירית. המיתולוגיה מורכבת מארבעה מעגלים - המעגל המיתולוגי, מעגל אולסטר, מעגל הפיאני, והמעגל ההסטורי. החלק הראשון של המיתולוגיה, איתו אני אתחיל הוא "המעגל המיתולוגי" המספר על אירלנד מראשית ההתישבות בה ועד התנצרותה. רב המעגל המיתולוגי נמצא בתוך "ספר הכיבושים של אירלנד" (Lebor Gabala Erin) שנכתב במאה ה-12 ע"י נזירים נוצרים ולכן מצויות בו השפעות רבות מהתנ"ך ופרשונויותיו (אבל הרבה פחות מבמעגלים האחרים של המיתולוגיה). הספר מתחיל בבריאת העולם התנכית, כן זה עצוב, אבל הסיפור הקלטי האמיתי של בריאת העולם אבד כאשר הנוצרים החליפו אותו בזה התנכי. על פי "ספר הכיבושים" אחד מאבות הקלטים היה נוכח בפרשת מגדל בבל והתבקש ליצור מתוך 72 השפות בעולם שפה חדשה שתהיה שונה שתיהיה מורכבת מכולן, אך שונה מכולן. הוא המציא את השפה הגאלית. במקום אחר מסופר שחלק מאבות הקלטים הצטרפו למשה ביציאת מצריים. ב"ספר הכיבושים" מסופר על חמשת הכיבושים הראשונים של אירלנד לפני שהגיעו אליה בני מיל, הם הקלטים. כמובן שאנסה לפתוח דיון בסוף כל חלק מן המעגל על המשמעות של אותו חלק או אגדה. בברכת אור, Dia Leoghann

Dia Leoghann

New member
הפלישה הראשונה - קאסייר

לנוח היתה נכדה, שמה היה קאסייר, והיא היתה ביתו של בית´ בנו הסורר של נוח. כאשר נוח החל ליבנות את התיבה, פנתה אליו קאסייר וביקשה לעלות, אך תשובתו היתה:"אין זה מקום לשודדים וגנבים!". קאסייר נורא נעלבה ובנתה יחד עם אביה אליל לסגוד לו כנגד אלוהי נוח. הם בנו ספינה גדולה, אספו אליהם את המאמינים והפליגו משם. 40 יום לפני המבול הגיעה קאסייר, נכדתו של נוח, יחד עם בני עמה לאירלנד. בקבוצתה היו 50 נשים ושלושה גברים, שמותיהם פינטן בן בוכרה(בוכרה=אוקיאנוס), בית´(=ארץ\עולם) בנו הסורר של נוח שגם היה אביה של קאסייר, ולאדרה הנווט של הספינה. הם נחתו בדון נה מבארק, שבברונות קורקו דויבן, שבחוף המערבי של הפרובינציה מונסטר (כמובן שאז הפרובינציה והברונות לא היו קיימות...) כל אחד מהגברים נשא לו לאישה 16 או 17 נשים (היו אלה הנישואין וחלוקת הנשים הראשונים באירלנד)...כמה נחמד אתם בטח חושבים, אבל לא.... לאדרה, שמלכתחילה לא היה מרוצה מכמות הנשים שיש לו, פנה עם נשותיו דרומה, ומת ראשון מעודף סקס, או ישנה השערה בספר (ואני מצטט) יתכן שמוט המשוט חדר לעכוזו
, ונשותיו התחלקו בין פינטאן ובית´. כל אחד מהגברים לקח אז את נשותיו והלך לחיות בצד אחר של הארץ, אך אז מת גם בית´ מעודף סקס, וכל נשותיו רצו לפינטן ששהה במקום שנקרא "מפגש שלושת הימים". פינטן ראה את גל הנשים הרץ לעברו והחליט לברוח. הוא התחבא ב"קבר פינטן" שבגבעת הגל שבמערב מונסטר, ושרד את המבול בתוך המערה שהיתה מתחת לפני המיים במשך שנה שלמה. אחר כך שרד כל השנים בזכות יכולתו לשנות צורה - תחילה הפך לסלומון, אחר-כך לנשר ולבסוף לנץ. הוא חי עוד 5500 שנה לאחר שכל עמו נכחד במבול, והיה עד לכל המאורעות באירלנד עד התנצרותה. פינטן נחשב לפטרון השירה, המסורת והנבואה של אירלנד. קאסייר שאיבדה גם את אביה וגם את בעלה פינטן, מתה משברון לב עוד לפני המבול (והיה זה שברון הלב הראשון באירלנד). בימים ההם היתה אירלנד שונה לגמרי מאיך שהיא נראית היום. בזמנה של קאסייר ואחרי המבול היו באירלנד רק 3 אגמים, תשעה נהרות ומישור אלטה הקדום שנוצר ע"י האל הבורא שבו לא צמח דבר מעולם. קאסייר ועמה היו הראשונים שהביאו כבשים לאירלנד. במקומות אחרים במיתולוגיה קאסייר אינה מופיעה כלל ופלישתה אינה נחשבת לאחת מחמשת הפלישות לאירלנד (הרי היו 6 פלישות קאסייר הראשונה, ובני מיל הקלטים השישית, אבל תמיד אומרים חמשת הפלישות, אף פעם לא ששת הפלישות). קצת מבלבל לא...אבל המוטיב של בילבולים בין 4, 5 ו-6 הוא מוטיב חוזר ומשמעותי מאוד במיתולוגיה האירית.... בכל אופן באותם ספרים בהן לא מופיעה קאסייר, מופיעה דמות אחרת - המלכה בנבה. לפי אותם ספרים בנבה היתה אירלנד עצמה (והיא אפילו מופיעה בפלישה של בני מיל ומבקשת שיקראו לאי על שמה ולא על שם האלה אריו). במקומות בהם נקראת אירלנד בנבה היא נקראת "האי של בנבה של הנשים". גם בנבה שרדה את המבול על פסגתה של גבעת הגל, הפסגה הראשונה שהציצה מעל לפני המיים, וכאשר בני מיל הגיעו לאירלנד, היא פגשה אותם בקורקו דויבן וטענה בפניהם שהיא זקנה יותר מנוח. אז זהו להיום. מחר הפלישה השנייה, זו של פרתולון, פורע חוק ספרדי שרצח את אביו וברח בבושת פנים עם אנשיו לאירלנד. אבל לפני כן העיר את ליבכם לכמה נקודות מחשבה מעניינות בסיפור. אני לא מתכוון להרחיב זה כל אחד יעשה לבדו בראש. 1. נשים 2. פינטן(המלומד), בית´(בונה האליל), לאדרה (הנווט) 3. קאסייר - בנבה 4. 3 אגמים, 9 נהרות, מישור אחד 5. הפעם הראשונה ש...כל מיני דברים 6. המבול 7. מערב מונסטר, קורקו דויבן, דו נה מבארק, גבעת הגל בברכת אור, Dia Leoghann

כרמית.

New member
קֶסָאְיִר ולא קאסייר

עם סגול מתחת לקו"ף, קמץ מתחת לסמ"ך, שווא מתחת לאל"ף וחיריק מתחת ליו"ד. אני עוד זוכרת את שיעורי השפה הגאלית ואיך שברתי את השיניים (טוב וולשית היה עוד יותר גרוע).
לא פשוט לדעת לבטא מילים שהיום גם האירים בעצמם לא יודעים איך לבטא.

למעלה