המיתולוגיה הקלטית

yupiter23

New member
המיתולוגיה הקלטית

היי, אני עובד כרגע על איזשהו פרוייקט ובין היתר אני התחלתי לקרוא על המיתולוגיה הקלטית גם ראיתי בפורום הודעות בנושא והבנתי שלא מדובר במיתולוגיה מסודרת כזו כמו היוונית שיש מספר אלים מצומצם וכו' אבל בכל זאת הייתי רוצה את עזרתכם להבין את הקשרים בין האלים מצאתי בויקיפדיה באנגלית הרבה מידע אבל הכל התחיל להתבלבל לי וקיוויתי שאולי אתם מתמצאים יותר ותוכלו לעזור לי אז ככה: יש את דגדה שהוא אבי האלים - הבנתי שהוא בעלה של ברג היה לו רומן עם באון (BAONN) ואחת מהבנות שלו בין היתר היא בריג'ית יש לכם כיוונים נוספים? איפה מתקשרת מוריגן למשל, אפונה, לוג ועוד אלים נוספים...?

לגוטל

New member
אתה מדבר על המיתולוגיה האירית לפי השמות

הקלטית זה שם כולל למספר עמים שנקראו קלטים, והיו לא קצת כאלו, כמו הוולשים והסקוטים לדוגמא. קודם כל להמון דמויות יש הרבה סיפורי אהבה שונים וגם גרסאות שונות לאותו הסיפור, כמו סיפור האהבה בין מידיר לאת'יין. דבר שני, לא היה לאלים שם תפקידים כמו לאלים היוונים והרומאים, כי הם לא בדיוק היו אלים בכלל ברוב המקרים, ונתפסו ככה רק בגרסאות ימי ביניימיות של הסיפורים כי כבר הכירו את המקורות הקלאסיים אז עשו להם התאמה וזה מתבטא בהרבה סיפורים, כמו בסיפור על ילדיו של טורינאן. נגיד דגדה ולוג היו מהטואטה דה דאננאן, עם קסום דמוי בני לילית ששלט באירלנד אחרון לפני בני האדם, ובשביל לשלוט באירלנד הוא נלחם נגד עמים קסומים אחרים כמו הפירבולג ועוד כמה שברח לי השם שלהם, זה הכל מסופר ב-Lebor gabala Erenn 'ספר הכיבושים של אירלנד'. קיצר אז כולם אלים? ממש לא, רק יצורים קסומים. מוריגאן היא כן בעלת תפקיד כלשהו שקשור לגורל בני האדם, על ידי תפקידים שונים הקשורים למוות במלחמה.

Y. Welis

New member
כמו שציינת, אין מיתולוגיה קלטית מסודרת

יש מגוון אלים ואלות, יחודיים בד"כ לעמים הקלטיים השונים (והיו הרבה כאלה - ממרכז אירופה ועד דרומה, עד לאיים הבריטיים). אין מיתוס אחד ראשי, או פנתיאון אפילו ששרדו עליו אגדות, אלא בעיקר סיפורים ואפוסים קטנים של אלים יחידים, או צאצאיהם. השמות שהזכרת איריים. הסיפורים האלה שרדו כי היו נזירים איריים רבים שתיעדו אותם ושימרו את כתבי היד (שניצלו ברובם מפרעות הויקינגים - יותר מאשר באנגליה). יש דמיון בשמות ולעיתים בסיפורים לכמה מהאגדות הוולשיות שהישתמרו. היה אתר 'קלטיקה ישראל' שריכז קצת מידע בעניין. נראה שהוא כבר לא ברשת. בדוק בשני ספרים בהוצאת 'מפה' - 'המיתולוגיה האירית' וכן 'המיתולוגיה של אנגליה' - שניהם של יהודה ולבנה ליטני.

למעלה