המכתב הראשון בהיסטוריה של אספרנטו

DoronModan

New member
המכתב הראשון בהיסטוריה של אספרנטו

מדובר במכתב מומצא, שזמנהוף הביא בספר הלימוד שלו
למטה הבאתי את המכתב הזה מסריקה ופיענוח אוטומטי מאוד לא מושלם באמצעות OCR. (את השורות הראשונות תיקנתי ככל יכולתי, אחר כך הפסקתי). זה יכול להיות תרגיל למעוניינים, לנסות לתקן את המכתב.
https://archive.org/stream/UnuaLibroRus2aEld/Unua_Libro_rus_2a_eld_djvu.txt

בכל אופן, הכותב הדמיוני כותב לנמען הדמיוני - חבר יקר, אני מתאר לעצמי איזה פרצוף תעשה כשתקבל את מכתבי, ותשאל את עצמך אם לא השתגעתי, ובאיזה שפה הוא כותב לי. הרגע, ידידי, לא השתגעתי, קח את המכתב שלי, את רשימת המילים המצורפת, ואת כללי הדקדוק, וכך תוכל לפענח את מכתבי. בעזרת כללי הדקדוק ורשימת המילים תוכל גם לענות לי בשפה הזו.

כתבתי את זה בקשר לשרשור אחר, שבו אני מדגיש שכל הרעיון באספרנטו, לעתי, הוא האפשרות להשתמש ברשימת שורשים מצומצמת על תרגומיהם, כללי הדקדוק ורשימת המוספיות.

Kar,a amik.of Mi prezet,as al mi kia,n vizaĝ,o / n vi far,os post Іа гісקѵ,о de mі,а leter,o. Vi rigard,os la gnb,ekrib,o,n [???] kaj ek / kri,os: ,,ĉu li perdps la saĝ,- o,n?! Je kia lingv,o li skrib,as? Kio,n signifas la foli,et,o, kiu,n li аl.don,as al si,a leter,o?“ Tran- kvil,iĝ,u, mi,a kar,a ! Ш,а g;iĝ,o [???], kiel mi almenaŭ kred,as, est.as tute en ord,o. Mi leg,ie antaŭ kelk,aj tag,o„j 1іЬг,еЬо,п sub la nom,o ,,Lirigv ( o inter,naci ( a“. La aŭtor,o kred,- ig,as, кѳ рѳг tiu lingv ( o oni pov,as est,i kom- pren,at,a de la tut,a mond,o, вѳ ec la adreg,it,o ne gol.e ne sci,as la lingv,o,n, sed eĉ ankaŭ ne aud,ie pri ĝi; oni dev,as gol,e al,don,i al la le- ter y o rna] ( gran<i,a,n foli^o.n nom,at,a,n „vort,ar,o“. Dezir,ant,e vid,i, ĉu tio est,as ver,a, mi skrib^a» — 21 — al vi en tiu lingv,o, kaj mi ec unu ^ort,o,n ne al,met,as en ali,a lingv,o, tiel kiel se ni tut,e юѳ котргеп 7 ш unu la lingv^n de la ali,a. Re- epond^ al mi, ĉu vi efektiv,e kompren^g kio,n mi skrib,is. Se la afer,o propon,it,a de la aŭto- r,o est 7 as efektiv,e bon,a, oni dev,as рѳг ĉiu,j for^oj li,n help,i. Kian mi Ьіѵ,об vi,a,n respond,- o / n, mi send,os al vi la libr y et ( o/n; montr,u ĝi / n al ĉiu,j ^ loĝ,ant.,o,j de vi,a urb,et,o, eend,u ĝi ( n ĉiu,n vilaĝ,o ( a cirkaŭ la urb,et,o, ĉiu,n urb,o,n kaj urb ; et 7 o 7 n, kie vi nur hav,as amik,o,j,n aŭ kon,at,- «Л/П. Est,as neces^e ke grand < eg / a nombr,o da per- eon,o,j don 7 u si,a,n vo?,o,n— tian poet la plej mal,- long,a temp ( o ost,os decid,it,a afer,o, kiu pov,as l?ort,i grand 7 eg,a / n util,o,n al la hom,a eociet,o/

למעלה