המלצה של ד"ר רננה גרין-שוקרון על ספר לילדים:
"כשאבא חזר הביתה" מאת: אילה אלבאז, איורים: שירלי פרי, עריכה: תמי שם-טוב (הוצאה עצמית בסיוע הרשות לשיקום האסיר, 2023).
בימים אלה, כשילדים מחכים לאבא שישוב מהשבי או מהמלחמה, יצא לאור ספר ייחודי שעוסק בילדים השקופים – ילדי האסירים. ילדים אלה מתמודדים בעת היעדר ההורה הכלוא עם התפרקות המשפחה, עם מצוקה כלכלית, מתח, בושה, דאגה להורה שבבית וגעגועים להורה הנעדר, קושי להתרכז בלימודים ופגיעה בדימוי העצמי.
שחרור ההורה מן המאסר ושובו הביתה מביאים לערעור השגרה שנוצרה בזמן המאסר ולצורך לבנות קשר חדש. מתברר, שבמקרים לא מעטים ההורים בוחרים לא לספר לילד שההורה נמצא בכלא, ובמקום זאת מסבירים שהוא נסע לחוץ לארץ לצורך עבודה או מאושפז בבית חולים.
ספרה של אילה אלבאז מתאר בעדינות וברגישות את התמודדותו של ילד שאביו השתחרר ממאסר, והוא נחשף לסיבת היעדרו של האב לאחר שחבר לכיתה מאשים אותו שהוא "גנב בן גנב". הציפייה לאיחוד המחודש מתחלפת במשבר אמון במבוגרים במשפחה ובמשבר חברתי. הילד נדרש ללמוד להכיר את אביו מחדש ולקבלו עם המידע שנוסף לו.
הסיפור נותן מקום לרגשותיו של הילד ומעורר הזדהות אתו, ובמקביל מצליח להציג את האב כדמות מורכבת, אנושית, שיש לה פנים שליליים וחיוביים, חריגים ונורמטיביים.
על אף הנושא הטעון, הסיפור מסתיים בסוף טוב: פיוס בין הילד והאב ופיצוי מסוים, כשהילד מצליח לראות מה למד מאביו ויכול להתגאות בו.
מעבר לעלילה הספציפית, זהו סיפור שעוסק ביחסי הורים וילדים ובמורכבויות במערכת המשפחתית, בסודות ושקרים, בפיוס, בניית אמון והתגברות על משבר.
סיפור מנוקד, 28 עמודים, לילדי כיתות א'-ג'. הספר יצא גם במהדורה בערבית.
ספרים לנוער בנושא הורים בכלא: שאול רוזנפרל – אבא של גידי קיבל עונש (שוקן, 1983); עמלה עינת – הבוקר בו אסרו את אבא ( הקיבוץ המאוחד, 1997); חדוה נוה – אבות אכלו בוסר (ספרית פועלים, 2007), עמלה עינת - משני עברי החומה (ספרית פועלים, 2011).