באדיבות עולם הספרים של רז
אלי ענבים וכל ההרפתקאות שקרו לו באמת // מיה מיטב
הוצאת דני ספרים, 2024
איורים: הילה נועם
אם הייתי צריך להסביר בשורה את החוויה שלי מהספר "אלי ענבים", הייתי מתאר אותו כמפגש בין הברון מינכאהאוזן ו"מבצע סבתא" - אוסף עלילות מצחיקות המתרחשות בקיבוץ רמת יוחנן, כשברור כי מקורן בסיפורים אמיתיים שפשוט זכו לתוספות משעשעות לאורך השנים.
גיבור הספר הוא אליהו ענבי, ילד בן תשע שזכה לכינוי 'אלי ענבים' בגלל תקרית ששלבה את אלי ואת היין המתוק שהושאר לאליהו הנביא.
אלי הוא ילד שובב, קצת חוצפן ומצחיק (שגם מדבר בצורה משעשעת כי חסרות לו שתי שיניים קדמיות, כך שהוא אומר "נחס" במקום "נחש").
לאורך ספר ההרפתקאות, הקוראות והקוראים יכירו את שומרת הלילה המוודאת שילדי הקיבוץ לא ייצאו ממיטותיהם (אלא אם אתם אלי וחבורתו הנמלטים בלילה מהמיטות למסע ציד ממתקים).
הקוראים ילמדו על הדרכים היצירתיות שפעם שמשו למיגורה של תופעת הכינים (שילוב של נפט, חומץ ורוזמרין, למקרה שתהיתם). אל דאגה, אלי ענבים הצליח לחבל במרקחת הדוחה למצוא את דרכו אל בריכת הברווזים של הקיבוץ, ולחוות עוד שלל הרפתקאות מצחיקות מאוד!
בעיני, הספר מצליח בשלושה רבדים -
+ לספר סיפורים מצחיקים שכיף לילדים לקרוא או לשמוע. הספר גם מנוקד וכתוב באותיות גדולות יחסית ומשולבים בו איורים יפים ומלאים בפרטים.
+ להעביר ולהנגיש את החוויה הקיבוצית, דרך הצגת והסברת מינוחים שהשתמשו בהם פעם (כמו "חדר ילדים", "כובע טמבל" או "קונצים"), מדוע יש מקומות כמו "מחסן כותנה" ועד הכינויים שנתנו לכל אחד באותה התקופה (לדוגמה, מיכה ביש הפך למיכה ביש-מזל).
+ לקרוץ למבוגרים שמקריאים, קוראים (או סוקרים) את הספר ולקבל את הרושם שהמחברת חשבה גם עליהם בזמן הכתיבה. כיף!
שאלתי את מיה מה ההשראה לספר, ולדבריה, "את הספר כתבתי בהשראת סיפורי מיתולוגיה משפחתית ששמעתי מארבעת אחיי הגדולים, על ילדוּתנו בקיבוץ בתקופת הלינה המשותפת. הרחקתי אל העבר כדי לספר סיפור על ילדוּת שופעת חופש, עצמאות ודמיון. כי העולם שבו גדלנו היה כל כך שונה מימינו – גרנו בבתי ילדים במקום עם המשפחה, הלכנו לבד לבית הספר, ובגיל עשר כבר התחלנו לעבוד בענפי המשק. בינינו, זה נשמע יותר דומה להוגוורטס מאשר למציאות חיינו."
שאלתי את מיה מתי נזכה לקרוא את ספר ההמשך, ולדבריה, "בינתיים זו עדיין לא סדרה. כתבתי את הספר מבלי לחשוב על המשך (למרות שיש עוד הרבה הרפתקאות שלא נכנסו), ורק כשבחרנו את השם הסופי, פתאום חשבתי שאולי כן יהיה עוד ספר, אפילו יש לי קצה של רעיון. נראה אם זה יצא לפועל
לסיכום, מצחיק וכיפי לילדים ולהוריהם.
מומלץ לראשית קריאה וצפונה, אך מומלץ גם לנצל את ההזדמנות ולהסביר על ההקשר הקיבוצי ששונה כל כך מחיי הילדים של היום.
ראה https://www.tapuz.co.il/threads/חדש...וצאה-דני-ספרים-תאריך-הוצאה-מרץ-2024.15669083/