סיבכת את העניינים אבל תוכל איכשהו "לחיות עם זה". העובדות מלמדות, שיבואנים מקביליים קונים סחורה מארה"ב והמכשירים עובדים בארץ.
מה לא עובד? הגיור שמותאם לישראל. כלומר: לא תקבל תפריטים בעברית ככל שזה כן או לא חשוב עבורך. אבל היות שעדכונים מתקבלים ישירות מהרשת, נראה שבקטע הזה לא תסבול משום בעיה ככל שתזדקק לעדכון.
מה עוד?
היום רמת השירות בארץ אינה גבוהה בלשון המעטה, וזאת כאשר אתה רוכש מכשיר מהיבואן. ככל שתביא מכשיר מחו"ל, נותני השירות גם יבשרו לך, שהחלפים שונים והם בכלל לא מתכוונים "לגעת". כן נכון או לא? זה כבר לא משנה, אם לא תצליח לקבל את השירות. אבל גם זה לא ממש נורא, כי יש עדיין טכנאים פרטיים שיודעים לעבוד והם לא בהכרח פושטי עור. אמה מה? ככל שייאלצו להשיג כרטיס (וכיום נדיר שמישהו מתקן כרטיס תקול), אתה תיאלץ לחכות עד שיוזמן ועד שיגיע לארץ ועד ש... בעיקרון, אם תיקח בחשבון שזה המצב ואתה מוכן "לבלוע את הצפרדעים" שהזכרתי, דרכך פתוחה.
מותגים מובילים? יש 4 ולא כדאי לחפש חמישי.
SONY
PANASONIC
LG
SAMSUNG
כשאתה רוכש LG בארץ, לא ממש צריך לעניין אותך עד כמה המכשיר אמין. השירות שלהם הוא יחסית מהיותר טובים, וככל שתחפור ותגלה שיש בעיות עם המסכים שלהם, אתה תזכה לטיפול די סביר.
לגבי SONY, בעבר הרחוק, ישפאר החזיקה מעבדה וטיפלה, מה גם שהמותג נחשב אמין. אין הדבר אומר, שפה ושם לא תיתקל במכשיר שיעשה צרות, אבל בסדר. הביקורות שמוצרי המותג הזה מקבלים הן מהיותר טובות וגם אם הוא לא עומד תמיד ב"מקום הראשון", הוא ייחשב כשני או לכל היותר השלישי בשורה. ומבחינת האמינות, לדעתי הוא דווקא ראשון. ועובדה: גם מסכים שנרכשו לפני 12-15 שנה עדיין שורדים ועובדים. אמה מה? לפני מס' שנים, חב' אלקטרוניקס פרו נטלה לידיה את שרביט השירות לרבים מהמותגים, וגם יבואני סוני ניצלו זאת. המרשתת די געשה ותוכל למצוא במרשתת לא מעט טרוניות על איכות השירות שלהם. לי אישית הייתה בעיה עם מסך סוני (באחריות), והם טיפלו בי בצורה מופתית. עובדה, וזו עובדה ממקור ראשון. לאחרונה השירות עבור מותג סוני עבר לברימאג - חברה בבעלות טרקלין חשמל, כך שזה הכי נוח להם..
גם על ברימאג >> דיגיטאל אייג' תוכל לקרוא לא מעט, ולא מתפקידי לספק מידע עליהם.
פנסוניק זוכה לביקורות מצויינות בעולם, בעיקר על מסכי ה-OLED שלהם. בארץ נהיה חור, כי חברה שהייתה בבעלותו של אלוביץ (יורוקום) נסגרה ולא היה מי שיעמוד מול לקוח שנתקע עם מכשיר תקול. אלק' פרו נתנו שירות רע, כי טענו שאין להם אספקת חלפים ראויה, וגם על כך נשפך דיו רב במרשתת. ככל שידוע לי, כיום ברימאג הם ה"יד החדשה" שמביאה את המותג לארץ, אבל ציבור הלקוחות לא ממש ממהר לרוץ ולקנות.
וסמסונג? נו. אלה נמצאים בידי מיניליין או סם ליין = אלקט' פרו.
ולגבי המוצרים:
לכל החברות יש מסכים משני סוגים: תקרא להם FALD או QLED או NANO CELL או כל כינוי אחר? זה בערך אותו דבר. הרעיון: תאורה רב אזורית. היכן שהתמונה דורשת תאורה, תקבל תאורה אחורית והיכן שלא, הלדים יהיו כבויים או שיאירו "חלקית" בהתאם לצורך. מה טוב בזה? טוב, שכמות האור האזורית היא גבוהה, ולכן רמת התאורה של המסך חזקה. התמונה תהיה בהירה וצלולה גם ביום בסלון מואר, ואתה תיהנה מתמונה ניגודית טובה גם בחושך, אף כי ההמלצה היא שלא לשבת בחדר חשוך לחלוטין אלא בחדר מעט מואר. וזאת למה? כי אם יש אזור מואר על רקע שחור, אתה תראה הילה כלשהי של אור "שיורי" מסביב. אז קצת תאורה באזור הצפייה תטשטש את התופעה. ובקיצור: זה המחיר שתיאלץ לשלם עבור כל מסך בהיר שתרצה לרכוש כיום. למותר לציין, כי היתרון הברור של המסכים הבהירים הוא יכולתם להציג HDR אדיר.
ועדיין: לפחות בעיניי זו הבחירה היותר נכונה וגם היותר זולה. אה. חיסרון נוסף של המסכים הללו הוא הקטע, שככל שאתה חורג מישיבה מול מרכז המסך, התמונה מיטשטשת. כלומר: זווית הצפייה המיטבית היא די צרה. זה מה שאומרים, אבל אני אישית, איני חש בזה - אולי בגלל הגיל...
ל-LG יש גם מסכים זולים עוד יותר, מסדרה שנקראת IPS. שם זווית הצפייה רחבה יותר, אבל התמונה "חלבית" יותר. משמע... זהו מסך זול יחסית ועבור יתרון אתה תמיד תשלם בחיסרון... הסוג הזה של המסכים יהיה טוב בעבור צפייה שהיא לא העיקרית בבית: אולי עבור ילד או... בחדר השינה, כאשר אתה יודע שחיש קל תירדם וכבר לא ממש משנה באיזה מסך תצפה אם בכלל. ככל שידוע לי, גם סמסונג וגם סוני משתמשים במסכי ה-IPS בחלק מהדגמים הזולים יותר שלהם.
ונעבור ל-OLED.
יש רק יצרן מסכים אחד (נכון להיום), שמייצר את המסכים הללו, והוא מוכר אותם למתחרים, שבונים סביבו את ה"מכונות" שלהם. זהו LG.
אז תמצא OLED של LG, סוני, פנסוניק, B&O ו-LOEWE. על השניים האחרונים לא כתבתי, כי הם אמנם מופלאים אבל המחירים שלהם..... שלא נדע.
ומה מיוחד במסכים אלה?
כל פיקסל הוא בעצם LED זעיר, שמאיר בעצמה הדרושה לנקודת הזמן הנכונה. כלומר: אם הפיקסל אמור להיות חשוך לגמרי, הוא יהיה כבוי ולא יפיץ כלל אור. לכן, השחור יהיה שחור משחור, ללא הילות וללא טשטושים לבנבנים.
מושלם?
לא ממש. ולמה לא? כי הפיקסלים הם זעירים, ועצמת האור המירבית שהם מפיקים אינה גבוהה. המסך מומלץ מאד למי שאוהב לשבת בחדר חשוך לחלוטין, או שעצמת האור בסלון שלו מעומעמת בשעות היום. יש סלונים כאלה, ושם זה יהיה מוצלח.
ומה עוד מפריע? קטע הצבירה. כלומר: ככל שתאיר קטע מסויים במסך באופן קבוע (סמל של ערוץ או תמונה תקועה מפלייסטיישן), כאשר התמונה תוחלף, יישאר על המסך "כתם" בכל אזור מואר: כתם בגוון זר, שיעיד על מה שהמסך שיקף קודם.
הפתרון: בחלק מהמסכים יש אפשרות להרצת "תכנת שטיפה", שבמידה מסוימת מצליחה להעלים את הכתמים.
יהיו גם שיטענו, שצפייה עוד יותר ממושכת בתמונה עם אזורים "קפואים" אף תצרוב במסך את החותם.
זו אולי הסיבה, שערוץ 12 הישראלי משנה כל הזמן את הגוונים של האייקון, אבל עדיין, אין ערוצים רבים שאימצו את הרעיון.
ואם אתה ממש רוצה לקבל מידע ספציפי על דגמים, יש אתר שנקרא HDTVTEST. המומחה שם מדגים מסכים שונים ומשווה מדי פעם זוגות של מסכים, כדי להציג את ההבדלים ביניהם. צריך להבין טוב אנגלית, וצריך שתהיה לך אוזן שתסבול את המבטא המונוטוני של האיש, אבל הוא יודע ומבין דבר או שניים במסכים.
ועוד קטנה... אדם צריך שיגדיר לעצמו מה הוא הכי אוהב לראות במסך.
ספורט?
סרטים?
פלייסטיישן?
וזאת למה?
כי מסכים שונים מצטיינים יותר בהרצה של ספורט ופחות נעימים כשאתה צופה בסרט. כשאתה משחק, לעתים חשובה מאד המהירות, ושוב: ככל שתגדיר
את הצורך הספציפי שלך, אתה תוכל לחדד את איכות המסך הספציפי שהכי יתאים לצרכיך.