המלצה לספר מסוים של ישיעהו ליבוביץ'

Myrath

New member
המלצה לספר מסוים של ישיעהו ליבוביץ'

שלום רב,

מחפש עבור אבי ספר של ישעיהו ליבוביץ' העוסק במשה רבנו. לא מצאתי ספר שזהו הנושא המרכזי שבו, אולם ראיתי שיש ספרים שיתכן שקשורים אל הדמות [לדוגמא, "שיחות על חגי ישראל ומועדיו"]. אני בעצם שואל האם אחד הספרים האלו באמת עוסק רבות במשה רבנו במקרה [אין לי מושג למה דווקא הנושא הזה כ"כ מעניין].

בנוסף, הוא מעוניין בספר שליבוביץ' עצמו כתב ולא בשו"תים, ספרים שנכתבו על ליבוביץ' וכיו"ב. יש לו כבר מבחר ספרים על פרשת השבוע, מסילת ישרים וכו'..

תודה רבה.

iricky

New member
אכן אין לליבוביץ ספר מיוחד על משה רבנו

דברים עמוקים היורדים עד תהום מצויים בשיחות ובהערות על פרשת השבוע - סדרת חקת, בדיונו על חטאו של משה בפרשת 'מי מריבה'. זוהי הפרשה הידועה שבה הכה משה בסלע ויצאו ממנו מים וכו', ובה נגזר עליו (ועל אהרון) שלא יכנס לארץ. גם בדבריו על סדרות אחרות בתורה אומר ליבוביץ פה ושם משהו על משה, כגון היותו של משה לפי עדותה של התורה עצמה שהוא היה עניו מכל אדם, אבל ספר מיוחד, ואפילו לא מאמר אחד או פרק אחד המוקדש כולו לדמותו של משה - אין.

אני דווקא יכול להבין את עניינו של אביך בדמותו של משה. קודם כל - סוף סוף הוא הדמות המרכזית בתורה. הוא מוסר התורה והוא מחוקקם של ישראל. איך אפשר ללמוד תורה מבלי להתקל בדמותו של משה?! גם מבחינה אנושית גרידא הוא דמות מעניינת מאוד. בל נשכח שהדמות הזאת הופיעה על בימת ההיסטוריה כדמות של רוצח, ואח"כ הפכה להיות מנהיגם של ישראל בדור שבו אירעו כל האירועים הדרמתיים ביותר בתולדות ישראל שעיצבו אותו לעם - יציאת מצרים, מעמד הר סיני וקבלת התורה, הנדודים במדבר והכניסה לארץ ישראל. ואכן, זוהי גדולתו של הבולטת ביותר של משה, שהוא היה גדול המנהיגים שעמדו לעם ישראל מאז ומעולם, וזה קשור בקשר ישיר לדברים של ליבוביץ שהפניתי אותך אליהם, אבל לא רק בהם. אלא שהדבר הזה איננו מובן מאליו ואיננו גלוי לעין בסיפורי התורה. צריך לחקור בדבר הרבה על מנת לגלותו, אבל זה בדיוק מה שהופך אותו למעניין כל כך. ספרות עשירה על משה רבנו יש כמובן במדרשי חז"ל ואצל הפרשנים הידועים לתורה, ובכללם כמובן הרמב"ם.

אני יכול להבין את התמיהה.

לאדם הדתי, ההשוואה שעושים בין משה, ישו ומוחמד כדמויות מרכזיות בלעדן-אין בדת שלהם, נראתה לי תמיד מוזרה.
האדם הדתי לא מוקיר את משה יותר משהו מוקיר את יעקב, למשל. כולם דמויות בתוך התורה.

Myrath

New member
תודה רבה לכם.

אכן שיערתי שבספרים שכבר קרה מצויה רוב ההתייחסות הספרותית של ליבוביץ' למשה רבנו. אני לא מכיר מקרוב את הגותו של ליבוביץ' כלל [מסתכם בקריאת הספר "על עולם ומלואו" ופרקים מתוך "בין רדיקליות ושמרנות"], אבל עדיין נהניתי לקרוא את דבריכם ואני בטוח שאבי יתעניין בהם במידה רבה.

תודה רבה על העזרה!

iricky

New member
באשר ל-שאלתך/בקשתך שבנוסף

שני ספריו הגדולים והחשובים שליבוביץ עצמו כתב בתחום האמונה והיהדות הם 'יהדות, עם יהודי ומדינת ישראל' ו- 'אמונה היסטוריה וערכים'. שני ספרים קטנים בהיקפם ולא פחות חשובים מצד תכנם הם 'שיחות על פרקי אבות ועל הרמב"ם' ו -'אמונתו של הרמב"ם'. בנושאים אחרים של' הגדירם כבין מדע לפילוסופיה הוא כתב: 'גוף ונפש - הבעיה הפסיכו-פיסית', 'התפתחות ותורשה - פרקי יסוד', 'שיחות על מדע וערכים' ו- 'בין מדע לפילוסופיה'.
כדאי עוד אולי לציין ששני הספרים הראשונים וזה האחרון שברשימה לעיל הם בעצם אסופות של מאמרים, הרצאות, מכתבים וכד' וכוללים נושאים מגוונים.

רשימה מלאה של ספרי ליבוביץ וספרים שנכתבו עליו מופיעה באתר ישעיהו ליבוביץ.

שיוש82

New member
יש גם דיון יפה על משה בשיחות על שמונה פרקים

שזה ספר שבניגוד ליתר ספרי השיחות פורסם עוד בחייו

למעלה