המנגנונים מאחורי פסיכותרפיה והחשיבות של

reakwind

New member
המנגנונים מאחורי פסיכותרפיה והחשיבות של

סטטיסטיקה.

היי
שני נושאים מעסיקים אותי זה זמן מה:

1) מהם המנגנונים השונים שעומדים ביסוד הפסיכותרפיה הדינאמית? קראתי מטא אנליזות שמראות שפסיכותרפיה פסיכודינאמית היא אפקטיבית יותר ואפילו אפקטיבית יותר מתרופות פסיכיאטריות וCBT (!) אבל אני מעבר להסברים מעורפלים כמו "מערכת יחסים משמעותית עם המטפל" ו"תובנה רגשית" אני לא מוצא הסבר ממצא למה בדיוק עומד ביסוד השינוי הנפשי בפסיכותרפיה דינאמית.

2) הקשר בין מתודולוגיה סטטיסטית לתובונות פסיכולוגיות: אני מניח שרובכם נתקלתם בביקורת שמשמיעים סטטיסטיקאים ופסיכולוגים כנגד 2 תופעות רווחות בפסיכולוגיה מחקרית: השימוש התדיר ב- P value כדרך לאשש השערות מחקריות גם כאשר השאלה אם התוצאות הסטטיסטיות מובהקות או לא אינה רלוונטית לאישוש ההשערה של החוקר (ראו את מאמרו המשעשע והמתריס של ג'ייקוב כהן The earth is round .<0.5 בנושא) וחוסר הנכונות\רצון\יכולת לשחזר מחקרים בפסיכולוגיה, בין היתר עקב העובדה שפסיכולוגים לא מפרסמים את כל הדאטה שבה השתמשו לצורך המחקר כך שאחרים יוכלו לבצע את בדיקת ההשערות וההשוואות השונות בעצמם ולהעריך כך את המחקר (חפשו את שלל הכתבות שהתפרסמו בעיתונים מרכזיים בעולם על חשיפת מקרי רמאות שבהם פסיכולוגים חברתיים פיברקו דאטה כדי להשיג עוד פרסומים). אם קל כלכך לפברק נתונים בסטטיסטיקה ואם קל כלכך לעשות "פישינג" לדאטה כך שתראה מובהקות למבחן כלשהו עד כמה באמת חשובה הסטטיסטיקה לצורך השגת תובנות לגבי מנגנונים נפשיים ותופעות התנהגותיות? האם לא ניתן ניתן להגיע לתובנות משמעותיות ללא שימוש בסטטיסטיקה תוך שמירה על קריטריונים מדעיים אמפירים? (ניתן לחשוב לדוגמא על חוקים בפיזיקה שלא דורשים ניתוח סטטיסטי כמו למשל הרעיון שנפחו של גז הוא פונקציה של הלחץ שמופעל על הגז ושל הטמפרטורה שלו).

מה דעתכם? מכירים מחקרים מעניינים בנושאים האלה או דיונים מעניינים ברחבי האינטרנט?

הפניות:
על היכולת לסחוט את הדאטה כך שתראה קורלציה או מובהקות כלשהי ראו: http://en.wikipedia.org/wiki/Data_dredging

סיכום של מטא אנליזות על יעילותה של הפסיכותרפיה הדינאמית ראו: https://www.apsa.org/portals/1/docs/news/JonathanShedlerStudy20100202.pdf

על הסקנדלים של הפסיכולוגיה החברתית ראו: www.haaretz.co.il/news/world/1.1557245 ועוד אינסוף דיונים וכתבות אחרות.

sense9

Member
מנהל
מעניין, תודה. טרם הספקתי לקרוא את

המטא-אנליזה אבל אני תוהה איך בכלל אפשר למדוד יעילות של טיפול פסיכודינמי ואז להשוות ליעילות של טיפולים ממוקדים.

katzeran

New member
כמו כל מחקר יעילות

לוקחים טיפול א', לוקחים טיפול ב' ומודדים שינוי בסימפטום. כמובן שזה דורש הגדרה אופרציונלית טובה של מהו "טיפול פסיכודינמי" ואם תחשבו על זה -אז זה די קשה כי יש אינספור סוגים וחלקם מאוד שונים זה מזה. כמו כן, באופן טבעי חלק גדול מהמחקרים שמופיעים במאמר של שדלר שצוטט ע"י reakwing הם - אם אני זוכר נכון - על טיפול דינמי מוגבל בזמן.

sense9

Member
מנהל
השאלה לאורך כמה זמן מודדים את השינוי הזה.

katzeran

New member
תגובה נורא חלקית

הי, אתה מעלה שתי שאלות מצוינות ומעניינות. לגבי השניה, אני לא חזק בסטטיסטיקה לצערי, אבל על השאלה "עד כמה באמת חשובה הסטט' לצורך השגת תובנות לגבי מנגנונים נפשיים" נראה לי שהתשובה היא שהיא קריטית, כי בשונה מתחומי מחקר אחרים, פה מדובר על מערכות מרובות משתנים ומאוד מאוד מורכבות. אני מדבר באוויר ולא יודע למלל היטב את הכוונה שלי, ומקווה שמישהו מהמשתתפים האחרים יוכל לתרום מהידע שלו. בכל מקרה, זה שהיו מקרי רמאות ומשחקים עם הדאטא זה חמור, אבל לא צריך לזרוק את התינוק עם המים אלא למצוא פתרונות ויש על זה עבודה. כמו למשל שיהיו חייבים לרשום את המחקר לפני שהוא בכלל מתחיל במאגר פתוח ואז שאלת המחקר וההיפותזה ידועות מראש לכולם ואי אפשר לשחק איתן בדיעבד כדי להתאימן לתוצאות, ושיהיו חייבים לפרסם את כל הדאטא הגולמי כדי שאנשים אחרים יוכלו לבחון אותו. (איך? בהקשר זה כדאי להכיר את אורי סימונסון - http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2012/12/the-data-vigilante/309172/)

לגבי השאלה הראשונה... אולי שאלת השאלות בשביל אנשים כמוני. אני לא בטוח שיש עליה תשובה טובה, כרגע. אני כן זוכר עבודות מחקר שמנסות לבחון מה המנגנונים שמתרחשים בתוך טיפולים דינאמיים ומה מהם עובד (ד"ר אוריה תשבי באוניברסיטה העברית עושה מחקר שכזה, כמדומני) אבל לדעתי אנחנו עוד רחוקים מלהבין מה בדיוק עובד (האם זו הברית עם המטפל, שמדברים עליה הרבה?) - צריך גם לזכור שאין פסיכותרפיה דינאמית אחת. אין דין פסיכותרפיה פרוידיאנית לקלייניאנית והפסיכולוג ההתייחסותי עושה עבודה שונה מאוד מזה הלאקאניאני. ועדיין כולם חוסים תחת אותה כותרת.

למעלה